İNGİLTERE
okuma süresi: 2 dak.

İngiltere’de insan hayatı 'kura yöntemine' kalabilir

İngiltere’de insan hayatı 'kura yöntemine' kalabilir

İngiltere’de, sağlık sistemi ve kaynakların yetersiz kalması durumunda tedavi edilecek koronavirüs hastalarının ‘kurayla belirlenebileceği’ kaydedildi. Ulusal Sağlık Sistemi’nden uzmanlar tarafından hazırlanan protokol taslağında, “Hastalar için kura gibi rastgele bir seçim yöntemi kullanılabilir” denildi.

Yayın Tarihi: 06/01/21 14:39
okuma süresi: 2 dak.
İngiltere’de insan hayatı 'kura yöntemine' kalabilir
A- A A+

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında üçüncü kez kitlesel karantinaya giren İngiltere’de, sağlık sisteminin yetersiz kalması durumunda tedavi edilecek Koronavirüs hastalarının ‘kura yöntemiyle seçileceği’ kaydedildi.

Ulusal Sağlık Sistemi’nden (NHS) uzmanların hazırladığı acil durum protokolü taslağına göre, benzer semptomlar gösteren hastaların ‘kurayla belirlenip’ tedavi edilebileceği belirtildi.

‘DÖRT AŞAMALI SÜREÇ’ İZLENECEK

NHS’e bağlı hastanelerde dolaşıma giren taslakta, kaynakların yetmediği durumlarda hastaların ‘bir etik sistem kullanılarak’ nasıl seçileceği detaylandırıldı. Buna göre, hastanelerde kapasitenin dolması halinde doktorlar kimin tedavi olması gerektiğine karar vermek için ‘dört aşamalı bir süreç’ izleyecek.

Sağlık çalışanlarının, hastanın hayatta kalma şansını ve mevcut belirtileri değerlendirmesi, ayrıca hasta yakınlarının da görüşünü alarak daha fazla hayat ve ‘yaşam yılı’ kurtarmayı hedeflemesi isteniyor. Bunların yanı sıra, tedavi sürecine dahil olmayan bir uzmandan da görüş alınması gerekiyor.

‘KARAR VERİLEMEYEN DURUMLARDA RASTGELE SEÇİLECEK’

Uzmanlar, bu durumun ‘nadir yaşanacağını’ öngörse de, ‘dört aşamalı süreçle’ karar verilememesi halinde ‘kura yöntemine’ başvurulabileceği kaydedildi. Taslak belgede, “Benzer semptomlara sahip, başka yollarla ayrıştırılamayan hastalar için kura gibi rastgele bir seçim yöntemi kullanılabilir” ifadelerine yer verildi.

‘ADİL KARARLAR ALABİLMEK İÇİN HAZIRLANDI’

Royal United Hospital Bath NHS Trust’tan uzmanların hazırladığı belgede, “Bu, yalnızca kaynakların yetersiz olduğu, yaklaşımı değiştirmemiz ve adil kararlar alabilmemiz için güçlü bir etik çerçeveye ihtiyaç duyduğumuz zamanda kullanmak için hazırlandı” denildi. Uzmanlar, ‘açık ve şeffaf karar vermeyi’ amaçladıklarını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.