İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

Britanyalıların tavuklara taptığı tezini destekleyen kanıtlar sunuldu

Britanyalıların tavuklara taptığı tezini destekleyen kanıtlar sunuldu

"Tavuk yemek bugün o kadar yaygın ki insanlar onları hep yediğimizi düşünüyor"

Yayın Tarihi: 12/06/22 16:10
okuma süresi: 4 dak.
Britanyalıların tavuklara taptığı tezini destekleyen kanıtlar sunuldu
A- A A+

Yeni bilimsel araştırmalar, Demir Çağı'nda özellikle Avrupalıların tavukları kutsal gördüğü tezini kanıtladı.

Bulgulara göre tavuklar söz konusu dönemde o kadar saygı görüyordu ki insanları bu hayvanların etini veya yumurtasını tüketmiyor, onlara sadece kutsal hayvan gözüyle bakıyordu.

Tavuk kalıntıları üzerinde yapılan radyokarbon tarihleme çalışmaları, bu dönemde tavukların Avrupa'da çok nadir görüldüğünü, bu yüzden de egzotik olarak kabul edildiğini gösterdi. 

Özellikle Britanyalılar, insanları "ruhlarına öteki dünyada eşlik etmesi için" tavuklarla birlikte gömüyordu.

Exeter Üniversitesi'nden Prof. Dr. Naomi Sykes, "Tavuk yemek bugün o kadar yaygın ki insanlar onları hep yediğimizi düşünüyor" ifadelerini kullandı:

"Ancak kanıtlarımız, tavuklarla geçmişteki ilişkimizin çok daha karmaşık olduğunu ve yüzyıllar boyunca bu hayvanların kutsandığını, onlara hürmet edildiğini gösteriyor."

DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDEN ÇOK SONRA KÜMES HAYVANI HALİNE GELMİŞLER

Yeni bulgular, ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin hakemli bilimsel dergileri Antiquity and PNAS'ta yayımlanan iki ayrı makalede açıklandı.

Tavukların eski insanlar tarafından saygı gördüğü aslında 2020'de yapılan ilk araştırmalardan bu yana dikkat çeken bir tezdi. Şimdiyse uluslararası araştırma ekibi, bu tezi kanıtlamak ve hayvanların ne zaman gıda ürünü olarak görülmeye başladığını rotaya çıkarmak için geniş kapsamlı bir çalışma yürüttü.

Araştırmanın arkasındaki uluslararası ekip Britanya, İtalya, Türkiye, Fas ve Tayland da dahil olmak üzere 89 ülkedeki tavuk kalıntılarını analiz etti. 

Bulgular, tavukların MÖ 1500'den önce eti için kesilemeyecek kadar nadir bulunduğunu ve çok önemli bir hayvan olarak kabul edildiğini gösterdi.

Söz konusu hayvanların 3 bin 500 yıl önce güneydoğu Asya'da kümes hayvanı olarak kullanılmaya başladığını ve daha sonra bu uygulamanın Avrupa'ya yayıldığı ortaya kondu.

Önceden, tavukların yaklaşık 10 bin yıl önce, Neolitik devrim sırasında çiftçilik uygulamalarının benimsenmesiyle birlikte evcilleştirilerek kümeslere konduğu düşünülüyordu.

Ancak teni araştırmalar bu düşünceye meydan okuyarak bunların çiftlik hayvanı olarak benimsenme sürecinin aslında çok daha yeni olduğunu gösterdi.

Araştırma ekibine göre tavukların evcilleşmesi, MÖ 1500'de modern tavuğun atası olan yabani orman kuşlarını ağaçlardan aşağı indiren pirinç çiftçileri sayesinde mümkün oldu.

Bundan önceyse tavuklar Yunan, Etrüsk ve Fenikeli deniz tüccarları tarafından satılıyor, egzotik hayvanlar olarak görülüyordu.

PNAS'ta yayımlanan araştırma makalesinde şu ifadeler yer aldı:

İncelemeler sırasında kümes hayvanı olduğu kanıtlanan en eski tavuk kalıntıları, Tayland'da bulundu ve MÖ 1650 ile 1250 arasına tarihlendi.

En eski tavuklar genellikle tek başına ve hiç kesilmeden gömülmüştü. Birleşik Krallık'ın Kuzey Yorkshire bölgesindeki tavuk kalıntılarıysa çoğunlukla insan mezarlarında bulundu.

O dönemde Britanyalılar, erkekleri genellikle horozlarla, dişileri de tavuklarla gömmeyi tercih etmişti.

Cardiff Üniversitesi'nden biyoarkeoloji uzmanı Dr. Julia Best, "Radyokarbon tarihleme yönetimi, erken toplumlarda tavukların önemini belirlemek için, ilk kez bu ölçekte kullanıldı. Tavuklarla ilk etkileşimlerimizin şimdiye kadarki en net resmine sahibiz" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.