KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

Özkul'un Osmanlı İdaresinde Kıbrıs'ta Aile Hayatı Çalışması Belleten Dergisi'nde yayınlandı

Özkul'un Osmanlı İdaresinde Kıbrıs'ta Aile Hayatı Çalışması Belleten Dergisi'nde yayınlandı

Prof.Dr. Özkul'un Osmanlı İdaresinde Kıbrıs'ta Aile Hayatı Çalışması Belleten Dergisi'nde yayınlandı.

Yayın Tarihi: 03/05/15 10:55
okuma süresi: 4 dak.
Özkul'un Osmanlı İdaresinde Kıbrıs'ta Aile Hayatı Çalışması Belleten Dergisi'nde yayınlandı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul'un, "18. Yüzyılda Osmanlı İdaresinde Kıbrıs'ta Meydana Gelen Boşanma Olayları" (The Divorce Instances in Cyprus under the Ottoman Rule during the 18th Century) başlıklı makalesi Türk Tarih Kurumu tarafından Belleten (ISSN 0041-4255) Dergisi'nin 284. Sayısında (Cilt: LXXIX-Sayı: 284-Yıl: 2015 Nisan) yayımlandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi'nden yapılan açıklamada, Prof. Özkul makalesinde Osmanlı Devleti idaresinde Kıbrıs adasında aile hayatı ile ilgili değerli bilgiler vermektedir. Kıbrıs gibi iki toplumlu (Müslüman-gayrimüslim) bölgelerde aile hayatı çeşitlilik göstermektedir. Kıbrıs'ta İslam hukukunun izin verdiği şekliyle, iki toplumlu evliliklerin az da olsa bulunduğu belirtilmektedir.

Osmanlı döneminde Kıbrıs adasında evlenme kayıtları sicillerde pek fazla olmamasına karşın boşanma ile ilgili hükümler sicillerde yer almaktadır. 18. yüzyılda adada 3 şekil boşanma (talak, muâla'a ve tefrik) görülmesine karşın bunlar arasında muâla'a (anlaşmalı boşanma) şeklindeki boşanma türü söz konusu yüzyılın ilk yarısında diğer boşanma çeşitlerine göre çok daha fazla tercih edilmektedir. Bazı muâla'a türü boşanmalarda kadınların erkekleri boşanmaya razı edebilmek için onlara bedel-i hul' adı altında çeşitli bedeller verdikleri belgelerden öğrenilmektedir. Şer'i Mahkeme'ye yansıyan boşanma davalarında boşanma için gösterilen sebep genellikle şiddetli geçimsizliktir.

Sonuç olarak Prof.Dr.Özkul ilgili çalışmasında Lefkoşa Şeriye Sicillerinden yola çıkarak elde ettiği bilgiler aracılığıyla Osmanlı idaresinde 18. yüzyılda Kıbrıs'taki aile hayatını gün ışığına çıkarmaya çalışmıştır.

Belleten, Türk Tarih Kurumu tarafından, Ocak 1937'den bu yana dört ayda bir Türkçe ağırlıklı olarak yayımlanmakta olan, dil ve tarih konulu makalelere yer veren bir dergidir. Dergi, 1910'da yayımlanmaya başlayan Tarih-i Osmani Encümeni mecmuasının devamıdır. 1931'de 101. sayısından sonra Türk Tarih Encümeni Mecmuası olarak adı değişen dergi, 1937'de Belleten adını almıştır. Türkiye'nin en eski dergilerden biri olan Belleten, Latin esaslı alfabe ile yayımlanan ilk tarih dergisidir.

Dört ayda bir yayımlanan Belleten birçok ulusal ve uluslararası indeks tarafından indekslenen A sınıfı bir dergidir. Belleteni indeksleyen başlıca uluslararası indeks ve abstraktlar arasında America, History and Life 0002-7065 1963, Archaeologische Bibliographie 0341-8308 1982, Arts and Humanities Citation Index (AHCI), FRANCIS (French Online Database) 198, Historical abstracts. Part A. Modern history abstracts 0363-2717 1963, Historical abstracts. Part B. Twentieth century abstracts 0363-2725 1963, MLA International Bibliography 2000, Turkologischer Anzeiger 0084-0076 1973 bulunmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.