KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 7 dak.

Müsteşar'dan "Gözlerinde Girne Mavisi" albümü

Müsteşar'dan "Gözlerinde Girne Mavisi" albümü

İlk albümü ile ilgili Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan ve albümü hakkında bilgiler veren Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel, albümün sürecini anlattı.

Yayın Tarihi: 22/07/18 09:00
okuma süresi: 7 dak.
Müsteşar'dan "Gözlerinde Girne Mavisi" albümü
A- A A+

• İlk albümü olan "Gözlerinde Girne Mavisi" ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Esenyel, kısa sürede albümü tamamladığını, başucu şarkıları yapılabilecek, her zaman dinlenebilecek bir eser olduğunu belirtti.

• Yaklaşık 25 yıldır Girne'de oturduğunu ve şehrin her mevsim farklı mavilerde oluşu, antik limanın gizemi gibi unsurların kendisini daima etkilediğini ve dolayısıyla "Gözlerinde Girne Mavisi" şarkısının ilhamını şehrin kendisinden aldığını söyleyen Esenyel, Girne'ye olan aşkının çok farklı olduğunu ve kentin her noktasının ayrı bir değeri olduğunu söyledi.

•Dinleyicilerin Kıbrıs'a özgü ve Akdeniz kokan dizeleri dinleyebilmeleri için, sosyal medyaya ve KKTC'nin yerel radyolarına albümü dağıtmaya başladıklarını anlatan İsmet Esenyel, albümü yapma amacının kesinlikle ticaret olmadığını da vurguladı.

• Öte yandan, albümün devamının mutlaka geleceğini açıklayan Esenyel, "Sevdiğim dostlarım, arkadaşlarım bana; 'Albümde çok fazla aşk teması var. Birisine aşk mı var?' diye soruyorlar. Aşk dediğin, sadece bir kişiye, değil memlekete de duyulan bir duygudur" dedi ve ana felsefesinin; ot gibi yaşamak yerine, sürekli uğraşmak, üretmek olduğunu sözlerine ekledi.

Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

İlk albümü ile ilgili Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan ve albümü hakkında bilgiler veren Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel, albümün sürecini anlattı. Geçtiğimiz kış mevsiminde, iki haftanın içerisinde 3, beş hafta içerisinde 7 beste yaptığını, iki ayda tüm albümün bittiğini söyleyen Esenyel, daha sonra stüdyo çalışmalarına başladığını, albümün söz ve müziklerini kendi stüdyosunda yaptığını ifade etti. Albümün Mayıs ayının başında bittiğini aktaran Müsteşar Esenyel, bir ayda da albüm tasarımı çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ve tasarımdan sonra, Haziran ayının ortalarına doğru ise albümü tamamen hazır bir şekilde eline aldığını anlattı. Albümün, başucu şarkıları yapılabilecek ve her zaman dinlenebilecek bir eser olduğunu belirten Esenyel, en önemli kazanımının ise; albümün popüler kültürden uzak tarzda yapılması olduğunu söyledi. Şarkıların, 2 ay dinlenip, sonra unutulan şarkılar olmadığını, 10 yıl sonra bile dinlenecek, modası geçmeyen şarkılar yaptıklarına dikkat çeken İsmet Esenyel, "Çocukluğumda, 70'li yıllarda, şahsımın çok esinlendiği bir kültür var. O yıllardaki melodilerle yapılan şarkıları ben çok severim ve beğenirim. 70'li yıllar benim ruhuma işledi" ifadelerini kullandı.

"Girne sadece Kuzey Kıbrıs'ın değil, Ada'nın da en güzel kenti"

İlk bestesi olduğundan dolayı ve albümün adını taşıyan "Gözlerinde Girne Mavisi" şarkısının kendisi için ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Esenyel, yaklaşık 25 yıldır Girne'de oturduğunu ve şehrin her mevsim farklı mavilerde oluşu, antik limanın gizemi gibi unsurların kendisini daima etkilediğini ve dolayısıyla şarkının ilhamını şehrin kendisinden aldığını söyledi. Girne'ye olan aşkının çok farklı olduğunu, Girne'yi sadece liman veya şehrin içi olarak düşünülmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen İsmet Esenyel, kentin her noktasının ayrı bir değeri olduğunu ifade ederek, "Bizim Girne'ye çok iyi bakmamız gerekir. Çünkü Girne sadece Kuzey Kıbrıs'ın değil, Ada'nın da en güzel kenti" dedi.

"Sadece sevgiliye değil, memlekete de sitem var"

Kapalımaraş ile ilgili olan "Varoşlarda Maraş" isimli şarkısı ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktaran Esenyel, geçtiğimiz kış Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ile Kapalımaraş'a ziyaret gerçekleştirdiklerini ve oradaki durumdan fevkalade etkilendiklerini, şarkının ilk dört dizesinin bu ziyaret ile ortaya çıktığını dile getirdi. Şarkıda Maraş'ın kapalı oluşundan dolayı bir sitem de olduğuna işaret eden Doç. Dr. Esenyel, "Zihnimin arka planında; acaba açık olsa neler olurdu sitemi var. Memleketimizde barış olsa neler olurdu düşüncesinden esinlendiğim duygularla ortaya çıkan bir şarkı. Sadece sevgiliye sitem yok, biraz da memlekete sitem var" ifadelerini kullandı.

"Albümü yapma amacım kesinlikle ticaret değil!"

Dinleyicilerin Kıbrıs'a özgü ve Akdeniz kokan dizeleri dinleyebilmeleri için, sosyal medyaya ve KKTC'nin yerel radyolarına albümü dağıtmaya başladıklarını anlatan Esenyel, albümün içerisinde tangoların, valslerin, rumbaların, balatların olduğunu ve albümün biraz da romantizm koktuğunun altını çizdi. Albümü yapma amacının kesinlikle ticaret olmadığını vurgulayan İsmet Esenyel, "Albüm ne kadar dinlenirse, ben de o kadar mutlu oluyorum" dedi.

"Petrol-gaz nerede?"

Albümün içerisinde protest şarkıların da bulunduğunu ve artık Kıbrıs'taki barışın bir hayal olduğunu söyleyen Esenyel, New York'ta, İsviçre'de sürekli yapılan görüşmelerin, bir anlam ifade etmediğini belirtti ve "Karşımıza aniden gaz meselesi çıktı, ancak acaba biz, gelecek nesillerimize ihanet mi ediyoruz şeklinde "Petrol-gaz nerede?" diye bir şarkım var. Bu şarkıyla ilgili de güzel geri dönüşler aldık" diye sözlerine ekledi.

"Aşk; sadece kişiye değil, memlekete de duyulan bir duygudur"

Albümün devamının mutlaka geleceğini açıklayan Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Esenyel, "Sevdiğim dostlarım, arkadaşlarım bana; "Albümde çok fazla aşk teması var.Birisine aşk mı var?" diye soruyorlar. Öyle bir şey yok aslında, çünkü sanata ilgi duyan bir insan, her şeyden etkilenebilir. Bazı duygular bir anda ortaya çıkar ve siz de o duyguları kaleme alırsınız. Aşk dediğin, sadece bir kişiye, değil memlekete de duyulan bir duygudur" dedi.

"Ana felsefem; ot gibi yaşamak değil, üretmek"

Doç Dr. Esenyel şöyle devam etti: "Müzik; benim için, evde boş saatlerimi keyifle geçirmek istediğim bir araç. Ama eskiden, ben ciddi anlamda, sahnelerde 16-17 yıl şarkı okudum, enstrüman çaldım. O dönemlerde çok yoğun bir sahne hayatım olduğu için, beste ve söz yazmaya pek zamanım yoktu. Belki de o dönemlerin ukdesi kaldığı için böyle bir albüm yapmak istedim. Ve o hırsla 2 ayda bitirdim albümü. Ot gibi yaşamak yerine, sürekli uğraşmak, üretmek benim ana felsefem"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.