KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 8 dak.

“Eski eserlerin gelirleri genel bütçeye aktarılmamalı”

“Eski eserlerin gelirleri genel bütçeye aktarılmamalı”

Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay, Eski Eserler Fonu’nun yeniden hayat bulması gerektiğini, eski eserlerden elde edilen gelirin genel bütçeye değil, eski eserlere aktarılması gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 05/03/20 08:00
okuma süresi: 8 dak.
“Eski eserlerin gelirleri genel bütçeye aktarılmamalı”

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay, geçmişte Eski Eserler Fonu olduğuna dikkat çekerek, eski eserlerin kazancının genel bütçeye aktarılmaması, Eski Eserler Fonu’nda kullanılması gerektiğini dile getirdi.Devletin, eski eserleri korumak adına daha fazla kaynak ayırması gerektiğinin altını çizen Ali Tuncay, “Geçmişte Eski Eserler Fonu vardı, o fon genel bütçeye aktarıldı, Eski Eserler Fonu’nun yeniden hayat bulması gerekir” şeklinde konuştu.

“BİZ ADETA ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU KESİYORUZ”

Çoğu yerde, eski esere girerken bilet ücreti ödendiğini, bu ücretin, yeniden eski eserin tamirinde kullanılmasının önemine işaret eden Tuncay, “Bu gelirin büyük bir kısmı, bütçe içerisinde başka kaynaklara gidiyor ve biz adeta altın yumurtlayan tavuğu kesiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“ESKİ ESERLERİN KORUNAMAMASINDA EN BÜYÜK SORUN KAYNAK BULAMAMAK”

Bir eski eserin iyi durumda olduğunda ziyaretçi sayısında da artış olduğunu, dolayısıyla eski eserlerin kazancının eski eserlerde kullanılması gerektiğini belirten Ali Tuncay, eski eserlerin korunamamasında en büyük sorunun kaynak sıkıntısı olduğunu anlatarak,“Para olmadan hiçbir şey yapılamaz. Kurumlarımız maddi ve teknik açıdan ve personel açısından çok da güçlü değil. Özellikle Eski Eserler Dairesi’nin güçlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“LEFKOŞA SURLARI’NI YENİDEN ESKİ HALİNE GETİRME GÖREVİNİ ÜSTLENDİK”

Yağmurlu kış dönemleri geçirdiğimizi, bunun da Lefkoşa Surları’ndasu kontrolünün yetersizliğinden dolayı zarar vermeye başladığını ve bazı yerlerde çökmeler meydana geldiğini söyleyen Tuncay, “Biz komite olarak, surları yeniden eski haline getirme görevini üstlendik” şeklinde konuştu.

“BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE CUMHURBAŞKANLIĞININ ÜZERİNDE BULUNDUĞU SURLARDAKİ ÇÖKMEYİ ONARACAĞIZ”

Kış döneminin ağar geçmesininLefkoşa Surları’nın onarımınoktasında bazı gecikmelere yol açtığını, ama baharın gelmesi ile birlikte çalışmaların hızlandığını açıklayan Kültürel Miras Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay,“Birkaç ay içerisinde Cumhurbaşkanlığının üzerinde bulunduğu surlarda meydana gelen çökmeyi onaracağız ve eski haline getireceğiz” dedi.

“EVİMİZE GÖSTERDİĞİMİZ ÖZENİ SURLARA GÖSTERMİYORUZ”

Yoğun olarak Lefkoşa’ya yoğunlaştıklarını,sadece Kuzey’de değil, Güney’de de çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ali Tuncay, Lefkoşa Surları’nın yarısının Kuzey’de, yarısı Güney’de olduğunu, ancak Güney’deki surların daha fazla güneş aldığı için daha az zarar gördüğünden bahsetti.KKTC’de kalan surların Kuzey’e bakması, güneşi daha az almasına neden olduğunu ve nem sorununu artırdığını işaret eden Tuncay, “Sadece nem ve bitkilere bağlayamayız sorunları, yıllardır yapılması gereken çalışmalar yapılmadı, evimize gösterdiğimiz özeni surlara göstermiyoruz” şeklinde konuştu.

“HALKTA KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINDA FARKINDALIK VAR”

Vatandaşta, tarihi eserleri koruma bilincinin, özellikle son yıllarda gittikçe arttığını, insanların kültürel mirasa ve kültürel mirasın korunmasına önem gösterdiğini vurgulayan Ali Tuncay, “Çoğu bilgiyi, vatandaş bize getiriyor. Kültürel miras ile ilgili farkındalık var” açıklamasını yaptı.

“MAALESEF KURUMLARIMIZ GÜÇLÜ DEĞİL”

Kültürel mirasın bakım ve idamesinin belli bir miktarda finansal kaynak gerektirdiğini hatırlatan Komite Eş Başkanı Ali Tuncay, “Maalesef kurumlarımız, gerek eleman gerekse mali kayna açısından güçlü değil. Turizm ülkesi olduğu söylenen bir ülkede, kültürel mirası koruyan komiteye gereken önemi göstermiyoruz” ifadelerini kullandı.

“UZMAN EĞİTİMİ VE EKİPMAN KONUSUNDA DESTEK SAĞLAYACAĞIZ, AMA…”

Bu işi sadece devletten beklemediklerini, özellikle uzman eğitimi konusunda komite olarak da yardımcı olacaklarını, eğer başarabilirlerse belli ekipmanı da sağlayacaklarını söyleyen Tuncay, “Ama bundan sonrası da yöneticilerimizin bu konuya daha fazla önem vermesi ile gelişebilecek bir durum” şeklinde konuştu.

“SADECE AB’NİN VERDİĞİ KAYNAK YETERLİ DEĞİL”

Kültürel Miras Teknik Komistesi’ne asıl mali kaynağın, Avrupa Birliği’nden geldiğini, 2013 yılından bugüne kadar 20 milyon Euro’luk kaynak aktardığını dile getiren Ali Tuncay, “Tabi ki sadece AB’nin verdiği kaynak yeterli değil” açıklamasını yaptı.

“OSMANLI ÇEŞMELERİ VE SALAMİS HARABELERİ’NE YÖNELİK ÇALIŞMA BAŞLATIYORUZ”

Birçok alanda çalışmalar yaptıklarından söz eden Komite Eş Başkanı Tuncay, “Lefkoşa’da ve Girne’de Osmanlı çeşmeleri ile ilgili çalışma başlatıyoruz, Salamis Harabelerinde çalışma başlayacağız. Ekip çok önemli, ekiplerimiz, bizim çalışmalarımıza katkı koyarken, herhangi ilave maddi bir şey elde etmiyor. Dolayısıyla bu tür konularda gönüllülük çok önemli” dedi.

“İLK AŞAMADA AMACIMIZ BU ESERLERİ KORUMAK, YIKILMALARINI ÖNLEMEK”

Restorasyon yapmadıklarının, konzervasyon ve güçlendirme yaptıklarının altını çizen Ali Tuncay, dolayısıyla ilk etapta çalışmaların eserlerin yıkılmasını önlemek için olduğunu belirterek, “İleriki aşamalarda, maddi kaynak elde edebilirsek çalışmalarımızı daha da ileriye götürebiliriz, ama ilk aşamada amacımız bu eserleri korumak, yıkılmalarını önlemektir” şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.