KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 6 dak.

Ünlülerden kısa videolarla 'Evde kal, kitapla kal' çağrısı

Ünlülerden kısa videolarla 'Evde kal, kitapla kal' çağrısı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dr. Mehmet Öz, Haluk Bilginer, Tamer Karadağlı, Yılmaz Erdoğan gibi ünlü isimlerin "Evde kal, kitapla kal." çağrısında bulunduğu kısa videolar, TC Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya hesaplarında sunuluyor.

Yayın Tarihi: 01/04/20 18:31
okuma süresi: 6 dak.
Ünlülerden kısa videolarla 'Evde kal, kitapla kal' çağrısı

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığınca 30 Mart- 5 Nisan Kütüphaneler Haftası kapsamında hazırlanan ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele için ünlü simaların "Yarınları yazmak için Türkiye okuyor. Evde kal, kitapla kal." çağrısını sunan kısa videolar, Bakanlığın İnstagram, Twitter, Facebook hesaplarında yayınlanıyor.

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dr. Mehmet Öz, tiyatro sanatçıları Haluk Bilginer, Tamer Karadağlı, Ali Sunal, Yılmaz Erdoğan, Kerem Alışık, Doğa Rutkay, Bülent Polat, ressam Devrim Erbil, akademisyen Levent Erden, sanatçı Orhan Gencebay, araştırmacı yazar Ertan Özyiğit evlerinden çektikleri videolarla vatandaşlara seslenip, kitap okumaları tavsiyesinde bulundu.

İlber Ortaylı, korona salgınının herkesi evlerine kapanmak zorunda bıraktığını, kurallara uymayanları büyük tehlikelerin beklediğini belirterek, "Sıkıcı kapanmayı renkli bir faaliyete çevirmek mümkündür. Lütfen hoşlanacağımız kitapları okuyalım. Not tutalım. Bunu da yapamazsak iyi filmleri seyredelim. Bu imkanlar artık var. Bu sıkıntılı günleri bir şeyler kazanarak, düşünerek, bir ölçüde de olsa lezzetli geçirelim." ifadelerini kullandı.

"OKUMAK SİZİ EVDEN ÇIKARIR, BAMBAŞKA YERLERE GÖTÜRÜR"

Tiyatro ve sinema sanatçısı Haluk Bilginer de kitap okumanın değerli bir şey olduğuna işaret ederek, faydalarını şu sözlerle anlattı: "Evlere kapandık doğru ama zihinleri açmak mümkün. Bunun için elimizde güçlü bir koz var.

Okumak. Okumak sizi evden çıkarır, bambaşka yerlere götürür. Okumak sorgulatır. Okumak merak uyandırır. Okumak cevap aratır. Okumak çözüm üretir. Okumak iyidir. İyi okumalar."

"OKUMAK BEYNİN SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİDİR VE STRESİ AZALTIR"

Dr. Mehmet Öz ise tıp alanındaki bilgileri, gelişmeleri sürekli okuyarak takip ettiğini, kişinin kendisini geliştirmesinin yolunun okumaktan geçtiğini vurguladı.

Öz, "Okumak, beyin sağlığı için gereklidir ve stresi azaltır. Okumak sizi geliştirir, zeki yapar, insanları daha iyi anlarsınız ve empati kurarsınız.

Tüm dünyada yaşanan bu zor günlerde kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı için evde kalın, kitap okuyarak iyi vakit geçirin." diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı, yapımcı ve yönetmen Yılmaz Erdoğan da kitap okumanın, insanı bilgili yapmanın ötesinde bir şey olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Bütün hayatı uzun yıllar gözlemlemiş, onları detaylı detaylı yazmış insanlar bir rehberlik olanağı sunarlar. Artık yaşamınız biraz daha kaliteli ve bilinçli hale gelir. Kitap okumak sizi entelektüel bir insan yapmaz. Sizi mutlu bir insan yapar. Okumuyorsanız, başlayın, seveceksiniz." dedi.

"EVDE KAL AMA KİTAPLA KALIRSAN SINIRLARINI KALDIRMIŞ OLURSUN"

Tiyatrocu Ali Sunal, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla evde kaldıklarını, sağlık çalışanlarına da böylece yardımcı olduklarını dile getirdi.

"Evde olmak bir süre sonra sıkıcı olabilir. Eviniz, bahçeniz ne kadar büyük olursa olsun sonuçta hep bir sınırlar içerisinde. Elinize kitap alırsanız o zaman o sınırları kaldırıyorsunuz.

Hayal gücünüzün sınırı tamamen kalkıyor. Başka dünyaları ziyaret ediyorsunuz. Evde kal ama kitapla kalırsan sınırlarını kaldırmış olursun." diyen Sunal, herkesin kitap okumasını tavsiye etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.