KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 5 dak.

Fatih Sultan Mehmet'in yağlı boya portresi Londra'daki müzayedede 6.5 milyon TL'ye satıldı

Fatih Sultan Mehmet'in yağlı boya portresi Londra'daki müzayedede 6.5 milyon TL'ye satıldı

Fatih Sultan Mehmet'in yağlı boya portresini Londra'daki müzayedede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 6.5 milyon TL'ye (770 bin sterlin) satın aldı.

Yayın Tarihi: 25/06/20 17:15
okuma süresi: 5 dak.
Fatih Sultan Mehmet'in yağlı boya portresi Londra'daki müzayedede 6.5 milyon TL'ye satıldı

Söz konusu tablonun en önemli özelliği, Fatih’in yaşadığı dönemde yapılan 3 portreden biri olmasıydı.

Açık artırma sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan İBB Başkanı ekrem İmamoğlu, "Londra'da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık." ifadelerini kullandı.

BİÇİLEN DEĞERİN 2 KATINA SATILDI

Müzayede evi Christie’s’in açık artırmasında 770 bin sterline (yaklaşık 6 milyon 500 bin lira) alıcı bulan Fatih Sultan Mehmet portresine 400 bin ila 600 bin sterlin başlangıç değeri biçiliyordu.

Bu sonuçla söz konusu portre tahmini değerinin yaklaşık 2 katına satılmış oldu.

İtalyan ressam Gentile Bellini'nin (1429-1507) atölyesinden çıktığı tahmin edilen portrenin bizzat ressam ya da öğrencilerinden biri tarafından yapıldığı düşünülüyor.


Müzayede evinde "İslam ve Hint Sanatı" koleksiyonu kapsamında satışa sunulan portrede imza bulunmuyordu.

OSMAN HAMDİ BEY VE KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TABLOLARI MİLYONLARCA STERLİNE SATILDI

Londra'da geçen yıl yapılan farklı müzayedelerde Osman Hamdi Bey'in "Kuran Okuyan Kız" tablosu 6 milyon 315 bin sterline, Bellini'nin takipçilerinden biri tarafından yapıldığı düşünülen Kanuni Sultan Süleyman portresi ise 5 milyon 323 bin sterline alıcı bulmuştu.

FATİH SULTAN MEHMET'İN YANINDAKİ KİŞİNİN KİMLİĞİ BİLİNMİYOR

Portrenin büyük gizemlerinden birinin Fatih Sultan Mehmet’in yanında resmedilen ikinci figür olduğunu belirten Plumbly, şunları kaydetti:

“Onun kim olduğunu bilmiyoruz. Fatih’in üç oğlundan biri olabilir ancak bu, sultanla birlikte resmedildiği düşünüldüğünde pek muhtemel görünmüyor. Bir diğer ihtimal ise bu kişinin Avrupalı bir diplomat olabileceği yönünde. Bir Osmanlı erkeğinden beklenebilecek sakallı bir yüzü yok, temiz bir biçimde traş olmuş”.

Osmanlı padişahlarının portrelerinde onlarla eşit ölçekte çizilmiş ikinci bir figürün rastlanan bir şey olmadığına dikkati çeken Plumbly, “Eğer aynı ölçekte çizilmiş biri varsa onun ya çok önemli biri ya da aile ferdi olması gerekir” ifadelerini kullandı.

'FATİH DÖNEMİNDE ÇİZİLMİŞ 3 PORTREDEN BİRİ'

Portrenin 15. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olduğunun tahmin edildiğini aktaran Plumbly, eserin bir diğer öneminin de Fatih’in yaşadığı dönemde yapılan 3 portreden biri olduğunu söyledi.

Bunların en ünlüsünün ise yine Bellini imzasını taşıyan portre olduğunu ve Londra’da Ulusal Galerinin koleksiyonunda bulunduğunu kaydetti.

Portrenin şimdiki sahibinin eseri 2015’te satın aldığını belirten Plumbly, eserin bundan önceki macerasının izlerinin çeşitli katologlarda 19. yüzyıl başına kadar sürülebildiğini ifade etti.

İSLAM DÜNYASINA DAYANAN BİRÇOK ESER ALICI BULDU

Müzayedede satışa sunulan eserler arasında 17. yüzyıla ait ahşap Osmanlı tavanı, çok sayıda İznik çinisi ile Sultan 3. Murat için hazırlanmış Siyer-i Nebi yazması ile Bedir Savaşı sonrasını resmeden bir sayfa da yer alıyor.

 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.