KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

50 yıldır sergilenen iki mumyanın içinden çıkanlar bilim insanlarını şaşırttı

50 yıldır sergilenen iki mumyanın içinden çıkanlar bilim insanlarını şaşırttı

Mumyalardan birinde çamur ve tohum taneleri bezlerle sarmanlanmıştı... Diğerindeyse bazı organları ve vücut parçaları eksik şekilde bir kuşun, muhtemelen bir şahinin kalıntıları bulunuyordu.

Yayın Tarihi: 04/08/20 17:20
okuma süresi: 3 dak.
50 yıldır sergilenen iki mumyanın içinden çıkanlar bilim insanlarını şaşırttı

İçinde insan kalbi olduğu düşünülen iki küçük mumyanın içinden çıkanlar bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı.

Mumyaların içinde sanıldığının aksine insan kalbi bulunmuyordu, hatta çıkarılanlar insana da ait değildi.

Mumyalardan birinde çamur ve tohum taneleri bezlerle sarmanlanmıştı. Diğerindeyse bazı organları ve vücut parçaları eksik şekilde bir kuşun, muhtemelen bir şahinin kalıntıları bulunuyordu.

Haziran ayında mumyaların bilgisayarlı tomografisinin (CT) çekilmnesine yardımcı olan İsrail'in Hayfa kentindeki Rambam Hastanesi'nde radyoloji bölümü başkanı Dr. Marcia Javitt, "Kuşun bir bacağı eksik, neden olduğunu kimse bilmiyor" dedi.

İkisi de lahitlere yerleştirilerek gömülen mumyalar çıkarıldıktan sonra yaklaşık 50 yıldır Hayfa Müzesi'nde bulunuyordu.

Live Science'a konuşan müze yetkilisi Ron Hillel kayıtların eskiden şimdiki kadar iyi tutulmadığını ancak mumyaların yaşının 2 binden fazla olduğunu söyledi. Kayıtlarda iki küçük lahdin içinde mumyalanmış insan kalplerinin bulunduğu yazıyordu.

Yapılan CT taraması ölüm tanrısı Osiris'i andıracak şekilde mumyalanmış 45 santimlik mumyanın içinde çamur ve tohum taneleri olduğunu ortaya koydu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Hillel "Osiris festivallerine bunlar yapılıyordu. Bunların içinde kil ya da kumla karıştıtrılan tahıllar bulunurdu. Bunlar suya batırılır ve tohumlar çimlenirdi" dedi. Hillel bu eylemin Osiris'in ölüm, yaşam ve bereket tanrısı olmasıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

25 santimetre boyutundaki Antik Mısır tanrısı Horus'u temsil eden kuş şeklindeki diğer mumyanın içinde de bir kuşun kalıntıları tespit edildi.

Kuşun bazı organlarının kayıp olması nedeniyle türünü tespit etmek için çalışmalar devam ediyor ancak Horus'un simgesi olan bir şahin olduğu tahmin ediliyor.

Hillel, Hayfa Müzesi'nin iki mumya için özel bir sergi açabileceğini ayrıca mumyaların kesin yaşlarının tespiti için radyokarbon tarihleme yönteminin kullanılacağını açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.