KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

LAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Damla Mısırlısoy: “Geleneksel pazar yerleri korunmalıdır”

LAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Damla Mısırlısoy: “Geleneksel pazar yerleri korunmalıdır”

LAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Damla Mısırlısoy, kültürel miras alanlarının korunması ve yeniden kullanılmasının önemine dikkat çekerek geleneksel pazar yerlerinin korunması gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 29/09/20 16:49
okuma süresi: 4 dak.
LAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Damla Mısırlısoy: “Geleneksel pazar yerleri korunmalıdır”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Damla Mısırlısoy’un hazırladığı “Toward sustainable adaptive reuse of traditonal marketplaces” başlıklı makalesi alanındaki en prestijli dergilerden biri olan “The Historic Environment: Policy and Practice” dergisinde yayınlandı.

Yayın ile ilgili bilgi veren Mısırlısoy, ülkemizde de birçok örneği bulunan ve Belediye Pazarı veya yerel ismiyle Bandabuliya diye adlandırılan kültürel miras alanlarının korunması ve yeniden kullanılmasının önemine dikkat çekerken, bu konudaki çalışmaların da yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

Mısırlısoy ülkemizde bulunan birçok Belediye Pazarı’nın (Bandabuliya) kullanılamaz durumda olduğunu, restore edilip yeniden kullanıma açılanların ise ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda sürdürülemediğini belirtti.

“GELENEKSEL PAZAR YERLERİ KORUNMALIDIR”

Mısırlısoy, “Geleneksel pazar alanlarının korunması, ilgili topluluğun kültürünü ve kimliğini temsil etmesi açısından önemlidir. Bu pazar yerlerinin sürdürülebilmesi, günümüz toplumunun gereksinimlerine uyum sağlaması gerekmektedir; ancak, koruma ve yeniden kullanıma adaptasyon sürecinde bu kültürel miras alanlarının özgünlüğü korunmalıdır” dedi.

Açıklamasına şöyle devam etti;

“Geleneksel pazarların yeniden kullanım sürecinde, miras niteliğindeki yapıların kimliğinin ve yerin ruhunun korunması gerektiğinden önerilecek yeni işlev kültürel miras yapısına uygun olmalıdır. Korumanın amacı, kültürel miras yapısının hem somut hem de somut olmayan değerlerini sürdürmek olmalıdır. Geleneksel pazarların devamlılığı için sosyo-kültürel, fiziksel ve ekonomik değerlerin bütüncül bir yaklaşım ile değerlendirilmesi gerekmektedir”.

“ÇALIŞMADA PAZAR ESNAFI, ZİYARETÇİ VE TURİSTLERDEN OLUŞAN KULLANICILAR İLE MÜLAKATLAR YAPILDI”

“Bu çalışma kapsamında, geleneksel pazar yerlerinin yeniden kullanımını sorgulanarak karar verme sürecinde dikkate alınması gereken önemli noktaları ortaya koyulmuştur” diyen Mısırlısoy, Kuzey Kıbrıs'ta, Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa’da bulunan üç Belediye Pazarı (Bandabuliya) çalışma alanı olarak seçildiğini ve restore edilip yeniden kullanılan bu kültürel miras yapılarının sürdürülebilirliklerinin sorgulandığını ifade etti.

Çalışma yöntemi olarak, pazar esnafı, ziyaretçi ve turistlerden oluşan kullanıcılar ile mülakatların yapıldığını belirten Mısırlısoy, yeniden kullanılan üç pazar yerinin, yeni kullanım ve uygulanan müdahalelerin uyumluluğu açısından araştırıldığını dile getirdi.

Makalede ayrıca başarılı bir örnek olan Budapeşte’deki “Great Market Hall” isimli pazar yerinin yerinde incelendiğini ve bu yeniden kullanım projesinin başarılı olmasındaki etken faktörlerin araştırıldığını belirten Mısırlısoy, son olarak çalışmasında toplanan veriler ışığında geleneksel pazar yerlerinin sürdürülebilir yeniden kullanımını sağlamak için bir model önerildiğini sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.