KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

“Kleopatra’nın Niyeti Neydi?” sergisi

“Kleopatra’nın Niyeti Neydi?” sergisi

“Kleopatra’nın Niyeti Neydi?” sergisi farklı medyumlarla çalışan 12 sanatçıyı ve bu santçıların yılın farklı bir ayını temsil eden kartpostal yorumlamalarını sunuyor.

Yayın Tarihi: 27/12/21 15:00
okuma süresi: 3 dak.
“Kleopatra’nın Niyeti Neydi?” sergisi
A- A A+

Sanatçılar 1960'lı yıllardan beridir kartpostallarla çalışıyor. Bu sanatçıların çoğu Fluxus Hareketiile bağlantılıydı ve işlerinde sıklıkla kartpostal veya “posta sanatı” kullanıyordu. Kartpostal bir anlamda hareketin deneysel sanat biçimleriyle angajmanının vücut bulmuş halinin bir simgesi ve sanat dünyasındaki elitizme karşı duyulan hoşnutsuzluğun bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. Geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, kartpostalın tüm dünyada görülmesi için bir damgadan/posta pulundan başka bir şeye ihtiyacı yoktur. Bu, o dönemde birçok sanatçının ana motivasyonuydu. Her ne kadar hareketin öncüleri Marcel Duchamp ve Kurt Schwitters gibi dadaistler ve fütüristler olsa da, küçük kolajlar, şiirler ve soyut çizimler yayınlayan ilk sanatçı Ray Johnson’dı.

Kartpostallar, “Kleopatra’nın Niyeti Neydi?” sergisinin odak noktası olan posta sanatı yaratmanın yollarından birisidir. Sergi, farklı medyumlarla çalışan 12 sanatçıyı ve bu santçıların yılın farklı bir ayını temsil eden kartpostal yorumlamalarını sunuyor. Ayrıca sanatçıların bazıları kendi kartpostal koleksiyonlarını da paylaşıyor. Sergilenen eserler sadece kartpostal formunda değil. Her sanatçı kartpostal konseptiyle ayrı ayrı ilgilendi. Sergideki eserlerin bir kısmı kilden yapılmış, bir kısmı koleksiyonluk, bir kısmı da  ses şeklinde. Ayrıca eserler gerçek kartpostal boyutunda tasarlanarak, sergi süresince orijinal eserlerle birlikte satışa sunulacak.

Serginin teması Alexxa Gotthardt'ın "A Brief History of Mail Art, from Cleopatra to Miranda July" isimli makalesinden geliyor: "MÖ 48 yılında Kleopatra, bazılarının ilk posta sanatı çalışması olarak adlandırdığı şeyi yarattı. Jül Sezar ile ittifak kurmayı amaçlayan dahice bir güç oyununun parçası olarak genç kraliçe, vücudunu bir halıya sararak gizlice onun odasına girer. Halı açılır açılmaz da, Roma hükümdarının ayaklarına kapanır. Kleopatra planını tasarlarken sanatı değil siyaseti düşünüyordu. Ancak 1960'ların başında, bir grup sanatçı fikirlerini yaymak için posta kullanmaya başladığında, bazıları kurnaz Mısır firavununu hareketlerinin -amacı bu olmasa da- öncüsü olarak benimsedi. Bu, saygısız enerjisi, yeni bağlantılar kurma dürtüsü ve sürprizlere düşkün yeni “posta sanatı” hareketi için tam anlamıyla dramatik bir başlangıç hikayesiydi.”

Sergide Andaç Arslan, Dize Kükrer, Elçin Şener, Emin Çizenel, Eser Keçeci, Hayati Evren, Hee (Ju) Im, Heeyun Im, Hüseyin Özinal, Sofia Iva, Vedia Okutan ve Yağmur Bayhanlı’nın çalışmaları yer alıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.