EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Gürdağ Tuğla ambargoyu deldi

Gürdağ Tuğla ambargoyu deldi

Haspolat'ta geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Gürdağ Trading & Industry Ltd.'e ait ülkenin en büyük ve tam otomatik "GürdağTuğla Fabrikası", ambargoyu delmeyi başararak, yurt dışına nisan ayında 1100 ton; temmuzda ise 1700 ton olmak üzere toplam 2 bin 800 ton tuğla ihraç etti.

Yayın Tarihi: 04/08/13 16:26
okuma süresi: 6 dak.
Gürdağ Tuğla ambargoyu deldi
A- A A+

• Gürdağ Tuğla Fabrikası, bu yıl 7 ayda 2 bin 800 ton tuğla ihraç etti

• Ersözlü: "Biz, yoktan var ederek olmayacak müşteri buluyoruz, ambargoları deliyoruz ancak elimizde olmayan maliyet yüksekliğinden dolayı pazar kaybediyoruz. Çok yazık. Bu mantıkla ihracat da yapılamaz, iç pazarda ise istemeden fiyatlar yükselir"

Haspolat'ta geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Gürdağ Trading & Industry Ltd.'e ait ülkenin en büyük ve tam otomatik "GürdağTuğla Fabrikası", ambargoyu delmeyi başararak, yurt dışına nisan ayında 1100 ton; temmuzda ise 1700 ton olmak üzere toplam 2 bin 800 ton tuğla ihraç etti.

Gazimağusa Limanı'ndan gemiyle yapılan ihracatla, ülkeye döviz girişini sağlayan firma, yerli üretim ve üreticiler için de motivasyon ve moral kaynağı oldu.

Nisan ayında 42 konteynerle yaklaşık 1100 tona denk gelen 184 bin 179 adet; temmuz ayı sonunda ise 1700 ton, 333 bin 300 adet olmak üzere toplam 2 bin 800 ton karşılığı 517 bin 479 adet tuğla satıldı. Bu tuğlaların ihracının C&F bedeli 323 bin 440 dolar…

Ersözlü: "Yerel üretimin önemini vurgulayan mesajlar veriyoruz"

Gürdağ Tuğla Fabrikası Direktörü Mustafa Ersözlü, yerli üretici ve yerel üretimi küçümseyen çevrelere nispet yaparcasına her gün yeni ihracat kapıları ve ihracat çeşitleriyle yeni hükümet çalışmalarının başlatılacağı bu günlerde yerel üretimin önemini vurgulayan mesajlar verdiklerini söyledi.

Ersözlü, Hükümet edenlerin Kıbrıslı Türk yatırımcılara güvenmesini isteyerek 'Üreticilerimiz çalışkandır, en son teknolojiyi takip etme, standartlara uyma yönünde istek ve irade sahibidir. Bu bakımdan uygun rekabet koşullarının yaratılmasına ve üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik adımların atılmasıyla, önümüzdeki yıllarda KKTC menşeli ürünlerin ihracatının 200-220 milyon doların üzerine çıkması hayal değildir" dedi.

"Üretim maliyetleri düşürülmeli.. Elektrikte indirim istiyoruz"

Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için öncelikle elektrik fiyatlarıyla ilgili indirim uygulamaları istediklerini ifade eden Mustafa Ersözlü, KKTC'de elektriğin Türkiye'ye göre 3 kat daha pahalı olduğunu, üstelik Türkiye'de sanayicilere yönelik gece tarifeleri uygulanarak bu maliyetlerin daha da indirildiğini belirtti.

Ersözlü, benzeri uygulamaların KKTC'de de yapılmasını isteyerek şöyle konuştu:

"En azında şu yapılabilir: İhracata yönelik üretimde kullanılan elektriğin kilowat saati Türkiye fiyatları üzerinden hesaplanarak, aradaki farkın teşvik edilmesi ve ihracata yönelik üretim için kullanılan elektrik enerjisi miktarının toplam elektrik faturasından düşürülmesi… Böyle bir uygulamanın başlatılması durumunda sadece tuğla sektöründe şu anda % 35-40 kapasiteyle çalışan fabrikalar % 80-90 kapasiteye çıkarak, yılda en az 5 milyon dolarlık ihracat yapabilirler."

Üretimde enerjinin maliyetler bakımından önemli olduğunu, özellikle fırınlarda kullanılan yakıtların ithalatında % 16 KDV ve % 4 fon vergisi bulunduğunu anlatan Gürdağ Tuğla Fabrikası Direktörü Mustafa Ersözlü, şöyle devam etti:

"Yerli üreticiler,üretim girdileri için %5 KDV ödemektedir. Ancak bizden % 16 KDV talep edilmektedir. Yakıtın yerel üretim karşılığı olmadığı için %4 de fon vergisi uygulanmaktadır . Bu haksızlıktır. Hükümetin bu yönde yasal değişiklikleri yapmasını ve oranların indirilmesi gerekir."

"Müşteri üründen memnun ama fiyatı yüksek bulup ikinci kez almadı"

Mustafa Ersözlü, Nisan ayında yaptıkları ihracatta, müşterilerinin ürünleri çok beğendiğini ancak girdi maliyetlerinden kaynaklanan gerekçelerden dolayı fiyatı yükselen ürünü pahalı bularak ikinci kez almadığını; ikinci kalite ürün olan Yunanistan ve Türkiye malını fiyat avantajından dolayı tercih ettiğini söyledi.

"Yoktan var ediyor, ambargoları deliyoruz ama…"

Ürettikleri tuğlaların kalitesinin yüksek olduğunu, bu sayede başka bir alıcı bulduklarını ancak bu ihracatın arkasının gelip gelemeyeceğini bilemediğini ifade eden Ersözlü, "Biz, yoktan var ederek olmayacak müşteri buluyoruz, ambargoları deliyoruz ancak elimizde olmayan maliyet yüksekliğinden dolayı pazar kaybediyoruz. Çok yazık. Bu mantıkla ihracat da yapılamaz , iç pazarda ise istemeden fiyatlar yükselir" diye konuştu.

"Yeşil Hat tüzüğü ihmal edildi… Güney'e ihracat için kimse elini kıpırdatmıyor"

Mutafa Ersözlü, ihracatın artırılması yönünde Yeşil Hat Tüzüğü'nün ihmal edildiğini düşündüğünü belirterek "Bize en yakın olan komşumuza mal satmak için kimse elini kıpırdatmıyor. Sanki bu işin başarısızlığa uğraması isteniyor. Güney Kıbrıs'a yapılan satış, ihracat olarak da kabul görmüyor ve teşvik edilmiyor. Aslında bu ticaret yerel üreticiler için antrenman maçı gibi nitelendirilip tecrübe kazanma,ürününü farklı bir pazarda sınama olarak da düşünülebilir" dedi

Başardıkları ihracat konusundaki katkıları için Mağusa Liman İşçileri Şirketi ile gemi acentesine teşekkür eden Ersözlü, liman işçilerinin ihracat sırasında kendileri kadar heyecanlandığını, ülkemizden birşeylerin üretilip satılmasını gurur verici bulduklarını, yükleme maliyetlerinde de yasal çerçevede yapabildikleri indirimi uyguladıklarını anlattı.

Mustafa Ersözlü, bu indirimin daha tatmin edici olabilmesi için hükümetin yükleme-tahliye tarifelerine indirim yapmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.