EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu bugün değerlendirecek

Moody's Türkiye’nin kredi notunu bugün değerlendirecek

Doların önde gelen 7 para birimine karşı değerini gösteren endeks, 100 seviyelerinde 96'lı seviyelere kadar gerilemesi ardından yeniden 99 seviyesine yaklaşması ile doların da küresel anlamda değerinin artmaya başladığıını görüyoruz.

Yayın Tarihi: 10/04/15 14:40
okuma süresi: 3 dak.
Moody's Türkiye’nin kredi notunu bugün değerlendirecek
A- A A+

Yunanistan'ın IMF'ye olan 450 milyon dolar borcunu ödemesi ve bunun ardından ülke bankalarına tahsis edilen acil kaynağın artırılması rağmen EUR'da değer kaybının güçlü dolar nedeniyle devam ettiğini görüyoruz. Atina'nın hazırladığı ekonomik reform taslağının ülkeye mali yardım veren kreditörler tarafından onaylanıp onaylanmayacağı ise belirsizliğini koruyor. EUR'da son zamanlarda görülen en düşük seviye olan 1,05'li bölgeye doğru hareketin devam etme ihtimali var.

ABD'de toplarlanan ekonomi ve beklenen faiz artırımı nedeniyle güçlenen dolar, içerde Türk Lirası üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Ocak sonunda içerde alevlenen Merkez Bankası tartışmaları, devamında büyüyememe probleminin daha da akut bir hal alması ve yabancı yatırımcılara sunabileceğimiz inandırıcılığı olan bir hikayeden yoksun seçim belirsizliğine doğru giden Türkiye, olumlu hava veya küresel risk iştahından kısmen faydalanırken, olumsuz havalarda ise en sert satış baskısına maruz kalan para birimlerinin başında yer alıyor. Aşağıdaki grafikten görüleceği üzere, Ocak sonunda 2,2800 seviyesinde olan USD/TL kuru, tüm zamanların zirvesi olan 2,6500 seviyesine varan bir yükseliş kaydetmesi ardından aşağıda 2,54 – 2,56 aralığına kadar geri çekilirken, ara seviye olarak 2,6200 dikkat çekiyor. Aşağıda 2,5200 yukarda 2,6500 seviyeleri ana destek / direnç seviyesini oluşturmaya devam ederken (duvarın kırılan yöne doğru sert bir hareket yapmasın bekliyoruz), olası geriye doğru yaslanmalarda ise 2,54 – 2,56 aralığı alım yönünde kollanabileceğini düşünüyoruz.

Yıl başında petrol fiyatlarından görülen sert geri çekilme ile enerji ithalatçısı olan Türkiye ve Türk Lirası için pozitif, enerji ihraçatçısı olan Rusya ve Rus Rublesi için ise negatif yorumlarda bulunuluyordu. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere işler tersine dönmüş! Rus Rublesi Ocak sonuna nazaran dolara karşı % 14,6 değer kazanırken, Türkiye, sisyasi istikrarsızlıkla boğuşan, en yüksek özel sektör borçluluğuna sahip, büyüyemeyen ve dahası yükselen enflasyona karşı ciddi faiz vermesine rağmen toparlanamayan ve görünümü düşen Brezilya ardından en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.