EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Banka gibi davranan kooperatifler artık 'banka' olacak!

Banka gibi davranan kooperatifler artık 'banka' olacak!

Türkiye ile imzalanan anlaşma sonrası hükümetin eylem planına görehali hazırda Kooperatif Şirketler Mukayyitliğine bağlı olan ancak "bankacılık" konusunda yetkin olmayan Mukayyitliğin denetiminden yoksun olarak mevduat toplayıp kredi dağıtan kooperatifler, ya kapatılacak ya da Merkez Bankası'ndan Bankacılık lisansı almak zorunda kalacak.

Yayın Tarihi: 27/07/19 09:44
okuma süresi: 6 dak.
Banka gibi davranan kooperatifler artık 'banka' olacak!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET\ Rahmican ÇALIŞKAN

Türkiye ile imzalanan anlaşma sonrası hükümetin eylem planına göre hali hazırda Kooperatif Şirketler Mukayyitliğine bağlı olan ancak "bankacılık" konusunda yetkin olmayan Mukayyitliğin denetiminden yoksun olarak mevduat toplayıp kredi dağıtan kooperatifler, ya kapatılacak ya da Merkez Bankası'ndan Bankacılık lisansı almak zorunda kalacak.

Ekonomistlerin "kara delik" olarak niteledikleri bu kooperatifler, lisans için Merkez Bankası'na başvuracak ve mali durumları, teşkilat ve ortaklık yapısı gibi kriterleri incelenecek. Eğer koşulları uygunsa lisanslarını alacak ve bundan sonra Merkez Bankası tarafından denetlenecek.

Bu kooperatiflerden yaklaşık 10 kadarının neredeyse bankalar kadar büyük mevduatları ellerinde bulundurdukları ifade ediliyor.

ŞAFAKLI: "KARAR İSABETLİ, ÖNEMLİ OLAN HAYATA GEÇİRMEK"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Ekonomist Okan Veli Şafaklı, söz konusu kararın isabetli olduğunu vurgulayarak, önemli olanın kararları hayata geçirmek olduğunu söyledi.

"KREDİ VEREN KOOPERATİFLER MERKEZ BANKASI TARAFINDAN DENETLENECEK"

Plandaki bankacılık faaliyeti yaptığı tespit edilen kooperatiflerin bankacılık lisansı almalarının sağlanması veya bu faaliyetlerin durdurulması hakkında konuşan Ekonomist Şafaklı, alınan kararla kredi veren kooperatiflerin Merkez Bankası tarafından denetleneceğini aktardı. Söz konusu kooperatifleri, aslında Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nin denetlemesi gerektiğini, ama denetleyemediğini dile getiren Şafaklı, bunun tehlike arz ettiğinin altını çizdi.

"MERKEZ BANKASI, FAZLA KREDİ VERMELERİNİ ENGELLEYEREK, EKONOMİK REFAH ARTACAK"

Ancak karar ile birlikte Merkez Bankası'nın söz konusu kooperatifleri denetleyerek, erken uyarı sistemi ile aşırı risk almalarını, olması gerektiğinden fazla kredi vermelerini engelleyeceğini ifade eden Okan Veli Şafaklı, "Uygulama ne kadar etkin çalışırsa, üretim ve istihdam o kadar ekonomik refaha dönüşür" diye konuştu.

"KARAR HAYATA GEÇERSE EKONOMİ DAHA İYİ OLACAK, ENSEME SINIRIMIZ YOK"

Kararın hayata geçtiği takdirde kamu bankalarının, dolayısıyla ekonominin daha iyi olacağını belirten Ekonomist Şafaklı, "Protokol yapıp da uygulamama lüksümüz yok. Esneme sınırımızı tükettik" dedi.

"KAMU BANKALARININ PROFESYONELLEŞMESİ HALKIN YARARINA"

4'lü koalisyonun hiçbir zaman reform kelimesini kullanmadığını savunan Şafaklı, kamu bankalarının profesyonelleşmesinin halkın yararına olacağını kaydetti. İvedi olarak koordinasyon takip kurulunun kurulması gerektiğini anlatan Okan Veli Şafaklı, kurulun kontrolünün Başbakan'da olması gerektiğini söyledi.

Şafaklı, mevcut yapının takibe, uygulama ve performans ölçümüne imkan vermediğini belirtti.

HÜDAVERDİ: "BANKA KRİTERLERİNE UYMAYAN KOOPERATİFLER KREDİ VERİP ALAMAYACAK"

Ekonomist Hüda Hüdaverdi, eylem planına göre; kredi veren ve bankacılık faaliyeti yapan kooperatiflerin artık Merkez Bankası tarafından denetleneceği ya da kapatılacağı hakkında konuşarak, kararın doğru olduğunu savundu.

Koop Bank'a bağlı olan kooperatiflerin bazılarının kredi verdiğini veya aldığını hatırlatan Hüdaverdi, bu kooperatiflerin kredi almak ya da vermek gibi bir yetkisi olmadığını söyleyerek, "Artık banka kriterlerine uymayan kooperatifler kredi verip alamayacak" dedi.

"TÜM KAMU BANKALARI PROFESYONEL KİŞİLER TARAFINDAN YÖNETİLMELİ"

Hüda Hüdaverdi, konunun daha önce planlanmış, ancak tarihleri geçmiş bir plan olduğunu hatırlatarak, şimdi ise yeniden tarihlendirildiğini dile getirdi. Tüm kamu bankalarının profesyonel kişiler tarafından yönetilmesinin çok doğru olduğunu vurgulayan Hüdaverdi, kamu bankalarının siyasi atama ile yönetildiğini, dolayısıyla söz konusu kişilerin sektörün içinden olmadığını söyledi.

"LİYAKAT ÖNEMLİ, DAHA AKTİF DENETLEME İÇİN STANDART ENSTİTÜSÜ KURMAMIZ GEREK"

Liyakatin önemine vurgu yapan Hüdaverdi, "Bizim ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) gibi standart enstitüsü kurmamız gerek, eğer kurarsak daha aktif denetleme yapabiliriz" diyerek sözlerini noktaladı."

"BANKACILIK FAALİYETİ YAPAN KOOPERATİFLER MERKEZ BANKASI TARAFINDAN DENETLENMELİ"

Ekonomist Mehmet Saydam ise, kredi veren ve bankacılık faaliyeti yapan kooperatiflerin artık Merkez Bankası tarafından denetleneceği ya da kapatılacağı konusunu değerlendirerek, kararın doğru olduğunun altını çizdi.

"EKONOMİNİN GÜCÜNÜ VE ŞEFFAFLIĞINI ARTIRIR"

Bu uygulamanın yıllar önce yapılması gerektiğini ifade eden Saydam, her türlü finansman kurumunun KKTC Merkez Bankası kriterlerine uygun çalışması gerektiğini belirtti. Bu kararın ekonomiyi disipline edeceğine işaret eden Mehmet Saydam, ekonominin gücünü ve şeffaflığını artıracağını da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.