EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Gürcafer: “Yeni bir modelle ayağa kalkmanın yolunu bulmamız lazım”

Gürcafer: “Yeni bir modelle ayağa kalkmanın yolunu bulmamız lazım”

Kıbrıs Postası, “Covid-19 Sonrası Dünya ve Kuzey Kıbrıs” başlığıyla, moderatörlüğünü İrfan Batu'nun üstlendiği bir panel düzenledi.

Yayın Tarihi: 16/04/20 20:40
Güncelleme Tarihi: 16/04/20 23:16
okuma süresi: 7 dak.
Gürcafer: “Yeni bir modelle ayağa kalkmanın yolunu bulmamız lazım”

Online ortamda gerçekleşen panele; DAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Amca, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk ve İş İnsanı Doğan Yalkı katılım gösterdi.

Panelin birinci oturumunda konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, tüm sektörlerin ortak sorunlarının olduğunu söyledi.

Diğer kişilerle ortak tespitlerinin olduğuna dikkat çeken Gürcafer, 2016 yılının sonunda inşaat sektörü olarak strateji planı hazırladıklarını kaydetti.

Hazırladıkları strateji planında toplumdaki farkında olunmayan bir eksikliğin fark edildiğini söyleyen Gürcafer, “Bu sektörlerin bir senkronizasyon içerisinde birbiriyle uyumlu çalışması olayıydı. Bizim ülkemizde sektörler birbirinden haberdar olmadan uzun yıllar çalıştı” dedi.

“HEPİMİZİN SORUNLARI ORTAK”

Bütün bunlarda birbirini destekleyen bir yapıya dönüşmesi eksikliğini fark ettiklerini ifade eden Gürcafer, “Nitekim bugün yaşadığımız krizde ortaya konulan tespitler aslında hepimizin ortak sorunlarıdır” dedi.

Gürcafer şu şekilde devam etti: “Dolayısıyla bu süreç geçtikten sonra yeniden yapılanma döneminde hep birlikte hareket etmemiz gerekir. Bir bütünlük çerçevesinde bakmalıyız olaylara. Ekonomi yerle bir oldu. Bu bir gerçektir. Bunu belki çok fazla telaffuz etmiyoruz ama yaprak kıpırdamıyor. Peki hazıra dağ dayanır mı? Şu an ekonomi dibe vurmuş durumdadır. Bütün dünyada böyledir. Bu devam ediyor. Ne zaman bitecek? Virüs ile bağlantısı ne kadar süratli bir şekilde önüne geçilir ve kontrol altına alınırsa o zaman normalleşme yönünde adımlar atabiliriz.

Toplumumuzun çok güzel bir dayanışma örneği sergilediğini söyleyen Gürcafer, “Bilimin önderliğinde, ortaya koyduğu görüşler doğrultusunda çok ciddi bir çaba koyuldu toplumdan. Bunun önüne geçemezsek zor günler bizi bekliyor. Çok büyük bir ekonomik kriz bizi bekler. Canımızı çok yakacak. Bizi çok incitecek bir ekonomi krizle karşı karşıyayız” dedi.

“DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKEYİZ”

Zaten ağırlıklı olarak dışa bağımlı bir ülke olduğumuza dikkat çeken Gürcafer, “Türkiye de sıkıntı yaşıyor, yaşayacak. Büyük bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız. Aynı toplumsal dayanışma örneği sergileyerek tüm sektörler bütünlük içerisinde. Sosyal ekonomik yaşantımızı tekrardan dizayn edip ayağa kalkmamız lazım. Bu tür krizlerde inşaat sektörlerde inşaat sektörü toparlanmak için kullanılan sektördür” dedi.

Gürcafer şu şekilde devam etti: “Yeni bir modelle ayağa kalkmanın yolunu bulmamız lazım. Krizden dolayı konut fazlası elimizde birikmiş durumdadır. Bütün bunları değerlendirerek krizden çıkmanın yolunu bulmamız lazım. Biz çalışmayı başlattık nerede neyimiz var. Bunların çalışmasını yapmamız ve toplumun geleceğine dönük bunları kullanmamız lazım. Dünyanın normalleşmesiyle birlikte normalleşmeye başlayacağımız bir gerçektir.”

Panelin ikinci oturumunda konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, dünyanın normalleşmediği sürece bizim de normalleşmeyeceğimizi söyledi.

Bilim insanlarının dünyanın 1-1 buçuk yıllık zamandan sonra normalleşeceğini söyleyen Gürcafer, “Biz de sosyo-ekonomik politikalarımızı dünyadaki normalleşme süreciyle birlikte talepler doğrultusunda planlayacağız” dedi.

Bu bir yıllık süre içerisinde yaşayabilmek için geçinebilmek için ülkemizi zor bir dönemin beklediğini kaydeden Gürcafer, bizi bir yıllık süre içerisinde bekleyen ciddi bir sürecin olduğunu ifade etti.

Bunu planlamamız gerektiğine dikkat çeken Gürcafer, yapısal bozukluklardan da kurtulacak şekilde yapılandırma gerektiğini söyledi.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ KESİNLİKLE HAREKET ETTİRİLMELİ”

Arz talep dengesine dikkat edilmediğine vurgu yapan Gürcafer, bütün bunları bu bir yıllık süreyi planlarken doğru şekilde yapısal bozukluklardan da kurtularak planlanması gerektiğini dile getirdi.

İnşaat sektörünün de kesinlikle hareket ettirilmesi gereken sektörlerden olduğunu ifade eden Gürcafer, “Çünkü makro düzeyde değerlendirdiğimizde birçok sektörü besleyen bir sektördür. Dolayısıyla bu sektörü hareket ettirdiğinizde aşağıdaki sektörleri de hareket ettireceği için kısa süreli bir ekonomi oluşturabiliriz. Avrupalıların hem turizm hem emeklilik için tatil evi düşüncesiyle yine ülkemizin cazibe olacağını düşünüyoruz” dedi.

“Elimizde ilk verilere göre hesapladığımız yaklaşık 3- 3 buçuk milyar dolar bir stok vardır. Beklentim önümüzdeki dönemde özellikle İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin ülkeye dönüş fikrinin dönüştüğünü düşünüyorum. İlk defa orada yabancılık hissettiler. Birçoğu 10-20 yıl ömrüm kaldı gideyim kendi vatanımda yaşayım demeye başlamıştır. Yüzleşmemiz için ve yapısal bozukluklardan kurtulmamız için iyi bir fırsattır diye düşünüyorum” diyen Gürcafer, bu fırsatın da değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.