EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Dünya Bankasından resesyon, OECD’den ‘sosyal kriz’ uyarısı

Dünya Bankasından resesyon, OECD’den ‘sosyal kriz’ uyarısı

Dünya Bankası küresel ekonomide yüzde küçülme tahmin ediyor. OECD ise artan işsizlik nedeniyle üye devletlere “sosyal kriz” uyarısı yaptı.

Yayın Tarihi: 08/07/20 16:39
okuma süresi: 5 dak.
Dünya Bankasından resesyon, OECD’den ‘sosyal kriz’ uyarısı

Dünya Bankası, küresel ekonomide yüzde 5, kişi başı GSYH’de yüzde 6.2 küçülme tahmin ediyor. Bu da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyon anlamına geliyor. OECD ise artan işsizlik nedeniyle üye devletlere “sosyal kriz” uyarısı yaptı ve “Önlenmeli” dedi.

Dünya Bankası, koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında küresel ekonominin yüzde 5, kişi başı gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) da yüzde 6.2 küçüleceğini tahmin ediyor. Bu öngörünün gerçek olması halinde, dünya ekonomisi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyonunu ve son 150 yılın en kötü dördüncü ekonomik daralmasını yaşayacak. Ayrıca oluşacak küçülmenin boyutunun 2008-09 mali krizinin neredeyse iki katı olması bekleniyor.

KİŞİ BAŞI GELİRLERDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Dünya Bankasının Kalkınma Beklentileri Grup Direktörü Ayhan Köse ve Kıdemli Ekonomist Naotaka Sugawara, konuyla ilgili yaptıkları analizde, birçok ülkede kişi başı GSYH’nin 1870’ten bu yana en büyük düşüşünü kaydedebileceği belirtildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Köse ve Sugawara, “Gelişmekte olan ülkelerin çoğunluğu, son 60 yılın en düşük ekonomik büyümesini yaşayacak ve tamamında 1960’taki küresel resesyondan bu yana ilk kez kişi başı gelirde düşüşler görülecek” dedi.

Dünya Bankasının tahminlerinin tutması halinde, kişi başı GSYH’de yaşanacak olan düşüşün, 1870’ten bu yana kaydedilen en büyük dördüncü daralma olması bekleniyor.

Ve son 150 yılın en kötü dördüncü ekonomik daralmasını yaşayacak. Ayrıca oluşacak küçülmenin boyutunun 2008-09 mali krizinin neredeyse iki katı olması bekleniyor.

OECD’DE SOSYAL KRİZ ‘ENDİŞESİ’

Merkezi Paris’te bulunan 37 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), koronavirüsün ikinci dalgasının işsizlik oranını yüzde 12’ye çıkarabileceğini bildirdi. OECD üye sayısına göre, bu, 80 milyon kişinin işsiz kalabileceği anlamına geliyor.

Kurum, 37 üyesindeki toplam işsizlik oranının nisanda 10 yılın zirvesine çıkarak yüzde 8.5 olduğunu, mayıs ayında ise bu oranının 8.4’e indiğini duyurdu. 2020 yılının sonunda bu oranının yüzde 10’a varması bekleniyor. 2019 yılında işsizlik oranı yüzde 5.3 olmuştu.

İkinci dalga ile bu oranın yüzde 12’ye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Business Insider haber sitesi, OECD’ye üye ülkelerin nüfusunun yaklaşık 666 milyon olduğunu, bunun da işsiz kalacakların sayısının 80 milyonu bulması anlamına geldiğini vurguladı. Raporda aynı zamanda istihdam piyasasının 2021’den daha önce toparlanmasının beklenmediği belirtildi. Raporda işsizlikten en olumsuz etkilenenlerin gençler ve kadınlar olduğu ifade edildi.

‘ÜCRET YARDIMLARI YENİDEN YAPILANDIRILSIN’

OECD, Büyük Buhran’dan (1929) beri görülen bu en büyük istihdam krizinin eşitsizlikleri ve yoksulluğu artırmasının beklendiği, bu krizin sosyal bir krize dönüşmemesi için ülkelerin bir an önce güçlü sosyoekonomik politikalar geliştirmesi gerektiği aktarıldı. Bir yandan genç istihdamının ve yoksul işçilerin desteklenmesi çağrısı yapılırken, bir yandan da salgın döneminde işçilere verilen “acil ücret yardımları”na dair programların yeniden yapılandırılması gerektiği savunuldu. Financial Times’ın haberine göre, OECD, işçilerin daralan sektörlerden çıkması ve iş gücü hareketliliği sağlanması gerektiğini belirtiyor ve “büyük, genelleştirilmiş yardımların” kaldırılmasının zamanı olduğunu ileri sürüyor.

Habere göre, OECD İstihdam, Çalışma ve Sosyal İşler Müdürü Stefano Scarpetta, “İşçilerin yeni işçilere yönelmesine yardımcı olmalıyız” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.