EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Önemli anket açıklandı... İşletmelerin kriz yönetimine güveni 'çakıldı!'

Önemli anket açıklandı... İşletmelerin kriz yönetimine güveni 'çakıldı!'

Lipa Danışmanlık Şirketi'nin Kasım 2020'de KKTC'de faaliyet gösteren işletmeler arasında yaptığı ankete göre, ülkede salgın bağlamında sürdürülen kriz yönetimine olan güvenin geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre yakşalık yüzde 17 oranına gerileyerek yüzde 21.3'e düştüğü açıklandı. Kriz yönetimini "başarısız veya çok başarısız" şekilde yönetildiğinin düşünenlerin oranı ise aynı dönemde yüzde 23,5’ten yüzde 60,7’ye çıktı.

Yayın Tarihi: 06/01/21 12:30
okuma süresi: 4 dak.
Önemli anket açıklandı... İşletmelerin kriz yönetimine güveni 'çakıldı!'
Özel Haber

"COVID-19 Krizinin İşletmeler Üzerindeki Etkisi ve Yönetici Görüşleri Anketi" olarak adlandırılan ve ilki Nisan 2020'de yayımlanan anketin ikincisi geçtiğimiz ay açıklandı.

Beş günlük CATI sistemi üzerinden sahası yürütülen çalışmada toplam 100 şirket telefon ile aranırken, ankete katılan işletmelerin toplam çalışan sayısıda 7,616 kişi olarak hesaplandı.

KRİZ YÖNETİMİNE GÜVENMEYENLERİN ORANI 60.7

Oldukça kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarken, Nisan 2020'de gerçekleştirilen ankette katılımcıların yüzde 40’ı 'krizin iyi yönetildiğini' belirtirken bu oranın Kasım ayında 21,3'e düşmesi dikkat çekti. Kriz yönetimini "başarısız veya çok başarısız" şekilde yönetildiğinin düşünenlerin oranı ise aynı dönemde yüzde 23.5’ten yüzde 60,7’ye çıktı.

Anketin sonuçlarına göre, salgının ilk çıkış zamanına denk gelen Nisan ayında yapılan çalışmaya katılan 142 işletmenin yüzde 61.7’si gibi yüksek bir yüzdeliği Covid-19 krizinden çok kötü, yüzde 23.4’ü ise kötü şekilde etkilendiğini belirtirken (toplam yüzde 90,1), bu oran Kasım 2020'de ise kötü (yüzde 52) ve çok kötü (yüzde 30) diye cevap verenlerin oranı karantina uygulamalarının hafifletilmesiyle birlikte nispeten düşerek yüzde 82 olarak gerçekleşti. 

TEDARİK ZİNCİRİ, İŞ HACMİ KONULARINDA SIKINTILAR YAŞANIYOR

Yine Nisan ayında ankete katılan şirketlerin yüzde 90,5’i Covid-19 krizinin işletmelerin tedarik zincirini çok kötü veya kötü etkileyeceğini düşündüğünü belirtirken, Kasım ayında aynı soru yöneltilen işletmelerin yüzde 75’i tedarik zincirinin kötü (yüzde 47) veya çok kötü (yüzde 28) etkilendiğini belirtti.

Salgının başında, Nisan ayında, yöneticilerin iş hacmi beklentisine bakıldığında yüzde 41.5’inin satışlar/iş hacminin yüzde 76-100 aralığında azalacağı şeklinde olduğu görülürken, yine katılımcıların yüzde 54,9’u iş hacminin yüzde 51 veya daha fazla azalacağı yönünde oldu. Ancak Kasım ayına gelindiğinde bunun gerçekleşme oranlarında göreceli bir iyileşme olduğu ankete yansırken, katılımcıların yüzde 40,4’ü, yüzde 51 veya daha fazla daralma yaşarken, çoğunluğun (yüzde 31,3) yüzde 26-50 arasında bir küçülme yaşadığı ortaya çıktı.

İŞLETMELERİN YÜZDE 29'U 'İŞTEN ÇIKARMA' YOLUNA GİTTİ

Ankette ortaya çıkan kriz dolayısı ile boşta/çalışmayan personel olup olmadığı ile ilgili sorulara, Nisan ayında boşta/çalışmayan personeli olduğunu belirten işletme sayısı yüzde 35 iken, Kasım ayında bu oranın yüzde 21’e gerilediği saptandı.

Nisan ayındaki çalışmada katılımcıların yüzde 62’si herhangi bir işten çıkarma durumunun yaşanmayacağını düşündüğünü, yüzde 38'nin ise işten çıkarmak zorunda kalabileceğini belirtirken, Kasım ayındaki çalışmada işletmelerin yüzde 29’u kriz dolayısı ile işten çıkarma zorunda kaldığını ve/veya çalışanlarının kendilerinin işten ayrılmak zorunda kaldığını belirtti.

Hükümet ve diğer çevrelerden edinilen bilgiler ve haberlerin şirket geleceğini planlama üzerinde yeterli olup olmadığı sorusuna katılımcıların 87%’si yetersiz diye cevap verdi.

Pandemi krizi önceki döneme dönüşün ne kadar süreceğinin tahmini konusunda Nisan ayında yapılan çalışmada verilen cevaplar ortalama 12,8 aya işaret ederken, aynı öngörü salgının sürmesiyle birlikte Kasım ayında daha kötümser bir tahmine gerileyerek 16,9 aya çıktı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.