EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Küresel gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde

Küresel gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde

FAO Gıda Fiyat Endeksi, aralıksız 12 aydır yükselişini sürdürüyor. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Yayın Tarihi: 03/06/21 12:56
okuma süresi: 3 dak.
Küresel gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde
A- A A+

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, dünya tahıl üretimi yeni bir rekor seviyeye beklenirken, küresel gıda fiyatları ise Mayıs ayında 10 yıldan fazla bir sürenin en hızlı aylık artışını yaşadı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 4,8 artarken, yıllık bazda yüzde 39,7 yükseldi.

Böylece FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs ayında 127.1 puan seviyesine çıktı.

Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gören ve nominal olarak tüm zamanların zirvesinin sadece yüzde 7,6 altında kalan Endekste, bitkisel yağlar, şeker ve hububat fiyatlarındaki küresel artış, yükselişi tetikleyen ana faktörler oldu.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, bir önceki yılın ortalama değerinin yüzde 89,9 üzerinde olan uluslararası mısır fiyatlarının öncülüğünde aylık bazda yüzde 6,0 arttı. Ancak, mısır fiyatları, büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üretim beklentilerindeki iyileşmeye bağlı olarak Mayıs ayının sonunda gerilemeye başladı. Uluslararası buğday fiyatları da ay sonunda düşüş gösterdi ancak Mayıs'ta Nisan ayına göre ortalama yüzde 6,8 daha yüksek oldu. Uluslararası pirinç fiyatları ise sabit kaldı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, esas olarak artan palmiye, soya ve kolza tohumu yağı fiyatlarını yansıtarak Mayıs ayında yüzde 7.8 yükseldi. Palm yağı fiyatları, Güneydoğu Asya ülkelerindeki yavaş üretim büyümesi nedeniyle yükselirken, özellikle biyodizel sektöründen gelen güçlü küresel talep beklentileri soya fiyatlarını artırdı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde hasat gecikmeleri ve Brezilya'da azalan mahsul verimine ilişkin endişeler nedeniyle aylık bazda yüzde 6,8 arttı.

FAO Et Fiyat Endeksi, Mayıs'ta yüzde 2,2 arttı. Çin'in daha hızlı ithalat alımlarının yanı sıra önde gelen üretim bölgelerinde kümes hayvanları ve domuz etlerine yönelik artan iç talep nedeniyle tüm et türleri için teklifler yükseldi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.