EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Küresel piyasalarda gözler AMB ve ABD'ye çevrildi

Küresel piyasalarda gözler AMB ve ABD'ye çevrildi

Küresel piyasalarda tüm dikkatler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararına çevrildi. Piyasa ABD'de yıllık fiyat artışının yüzde 4,7 ile Ağustos 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeyi test edebileceğini tahmin ediyor.

Yayın Tarihi: 10/06/21 08:51
okuma süresi: 4 dak.
Küresel piyasalarda gözler AMB ve ABD'ye çevrildi
A- A A+

ABD’de açıklanacak kritik enflasyon verisi öncesi vadeli işlemlerde ABD Borsaları artıda, Asya’da da görünüm pozitif.

Veri öncesi son işlem gününü ABD'de Wall Street endeksleri genel olarak düşüşle tamamlamıştı. Dow Jones yüzde 0,44, S&P 500 yüzde 0,18 geriledi, Nasdaq 100 ise yüzde 0,03 yükseldi.

Endeksler her ne kadar zayıf seyretseler de rekora yakın işlem görmeye devam etti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi de başarılı ihale sonrası gerilerken, Bloomberg Dolar Endeksi günü yüzde 0,05 yükselişle tamamladıktan sonra bu sabah saat ilk işlemlerde yatay.

ABD'DE ENFLASYONDA 13 YILIN ZİRVESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

ABD’de açıklanacak enflasyon verisine ilişkin Bloomberg anketindeki beklentiler, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yıllık yüzde 4,7, aylık yüzde 0,5 artış yaşanması yönünde.

Mayıs'ta gıda ve enerji hariç TÜFE’de ise yıllık yüzde 3,5 oranında yükseliş gerçekleştiği öngörülüyor. Bloomberg Economics yıllık TÜFE artışının yüzde 5 ile Ağustos 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeyi test edebileceğini tahmin ediyor.

Nisan ayında TÜFE’de yıllık yüzde 4,2, aylık yüzde 0,8 artış yaşanmıştı.

Günün bir diğer önemli ABD verisi haftalık işsizlik maaşı başvuruları olacak. Bu rakamın da 385 binden 370 bine gerilediği öngörülüyor.

Küresel yatırımcılar açıklanacak verilerde, Fed’in tahvil alımlarını azaltmaya başlamasına neden olacak, kalıcı bir enflasyon tırmanışı olup olmadığının işaretlerini arayacak.

Ancak veriler öncesinde dün gerçekleştirilen 38 milyar dolarlık tahvil ihalesine güçlü talep gelmesi ve ABD 10 yıllık tahvil getirisinin 7 Mayıs’tan bu yana ilk kez yüzde 1,50’nin altına inmesi, yatırımcıların Fed’in fiyat baskılarındaki yükselişin geçici olacağı yönündeki söylemine katılıyor olabileceğine işaret etti.

Benzer şekilde ABD 30 yıllık tahvil getirisi de dün yüzde 2,148 ile 1 Mart’tan bu yanaki en düşük seviyesini test etti. Bu arada kısmen Fed’in varlık alımlarından kaynaklanan bir gelişme olarak, Fed’in yüzde 0 faizli ters repo imkanına olan talep yükselmeye devam ediyor. Bu imkanın kullanımı Çarşamba günü 502,9 milyar dolar ile yeni bir rekor kırdı.

AMB'DEN VARLIK ALIM MESAJLARI BEKLENİYOR

Piyasaların gündemindeki bir diğer önemli başlık Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi AMB’nin ana refinansman oranını yüzde 0,00, marjinal borç verme imkanı faizini yüzde 0,25, mevduat faizinini de eksi yüzde 0,50’de tutması yönünde.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle başlattığı Pandemi Acil Alım Programı (PEPP) bünyesinde toplam 1,85 trilyon euroluk varlık alım hedefini son toplantısında değiştirmeyen AMB'nin; faiz kararı, enflasyon ve büyüme beklentilerinin yanı sıra tahvil alımlarına yönelik değerlendirmelerde de bulunması bekleniyor.

AMB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks, mayıs başında yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinde bir bozulma görülmemesi durumunda, AMB’nin pandemi nedeniyle gerçekleştirdiği acil tahvil alımlarını azaltma kararını bu toplantıda alabileceğini söylemişti.

Lagarde da son toplantının ardından bu konudaki kararı bu ay oluşan ekonomik tahminlere göre almak istediklerini belirtmişti. Ancak Bloomberg Economics’e göre ultra gevşek politikalar devam edecek. PEPP’in üçüncü çeyrekte 85 milyar euro seviyesinde korunmasını bekleyen Bloomberg Economics, yeni alımların Mart 2022’de sonlandırılmasını ve 1,85 trilyon euroluk tavanda bir artışa gidilmemesini bekliyor.

Kaynak: Bloomberg HT

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.