EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Piyasada salatalık çok, kazandırmıyor, domateste kıtlık var, ithal domates Güney’e kaçak ihraç ediliyor

Piyasada salatalık çok, kazandırmıyor, domateste kıtlık var, ithal domates Güney’e kaçak ihraç ediliyor

Mağusa’da bugün halka 1 tona yakın ücretsiz salatalık dağıtan Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan Kıbrıs Postası’na konuştu. Piyasada ürün fazlalığı olduğunu söyleyen Doğan, “salatalık seracıya para kazandırmıyor, bari halk sebeplensin, üretici zorda ama kısa süreli hükümet edenler, sorunlara kalıcı çözüm üretemiyor” dedi.

Yayın Tarihi: 29/09/21 08:32
okuma süresi: 3 dak.
Piyasada salatalık çok, kazandırmıyor, domateste kıtlık var, ithal domates Güney’e kaçak ihraç ediliyor
A- A A+

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan bugün Mağusa’da 1 tona yakın ücretsiz salatalık dağıtımı gerçekleştirdi. Piyasada fazla salatalık olduğunu ancak talep olmadığını söyleyen Doğan, “üretici salatalıktan kazanmıyor bari halk bundan faydalansın” dedi.

Doğan sera üreticisinin sorunlarının yanı sıra önemli bir konuya daha değindi. Domatestesin salatalığın aksine kıtlık döneminde olduğunu söyleyen Doğan, “haftalık 90 ile 100 tonluk domates ithali yapılıyor ancak bu domateslerin tümü piyasaya sunulmadığı gibi kaçak olarak Güney Kıbrıs’a yasa dışı ihraç yapılıyor ancak bunu da kimse denetlemiyor” şeklinde konuştu.

ÜRETİM ÇOK, TALEP YOK

Sera üreticisinin 2020 yılından beri cebine neredeyse para girmediğini söyleyen Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, “salatalık fidesi ekiminden yaklaşık 27 gün sonrasında ürün vermeye başlar, bu nedenle üreticilerin büyük bir bölümü seralarının bir kısmına salatalık ürünü ekti ancak üreticilerin büyük bir bölümü aynı şekilde düşündüğü için piyasada nüfusa oranla ürün fazlalığı bulunuyor ve yeterli talep yok” şeklinde konuştu. Üreticinin seradan topladığı salatalığı 50 ile 70 kuruş civarlarında sattığını belirten Doğan, girdi maliyetleri ile günlük işçi yevmiyesini salatalık üreticiliğinin kurtarmadığını da dile getirdi.

GÜNEY’E KAÇAK DOMATES

Sera domatesinin ürün vermesi için 1 buçuk aya daha ihtiyaç duyulduğunu belirten Mahmut Doğan, “açık domatesi var ancak piyasa için yeterli değil bu nedenle Türkiye’den haftada 90 ile 100 ton arası domates ithali yapılıyor” dedi.

İthal domatesin maliyeti nedeni ile pazarda 15 TL’ye satıldığını belirten Doğan, kıtlık nedeni ile yerli açık domatesinin de 13 TL’ye satıldığını söyledi. İthal domatesin tümünün piyasa sunulmaması nedeni ile üründe kıtlığın bir süre daha devam edeceğini belirten Doğan, “Güney ile aynı iklim kuşağında olduğumuz içi bizde ki gibi orada da domates kıtlığı yaşanıyor. Bazı fırsatçılar ise ithal domatesi kaçak olarak yasa dışı Güney’e ihraç ediyor, kimse de bunu denetlemiyor” şeklinde konuştu.

Üreticinin sorunlarını her platformda dile getirdiklerini de belirten Doğan, hükümette sıkça yaşanan değişikler nedeni ile sorunlara kalıcı çözüm üretilmediği gibi, çözüm önerilerinin de dikkate alınmadığından yakındı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.