EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Şükrü Umarbeyli: Kurlardaki yükseliş genel olarak yapısal ve jeopolitik risklere dayalı olarak ortaya çıkıyor

Şükrü Umarbeyli: Kurlardaki yükseliş genel olarak yapısal ve jeopolitik risklere dayalı olarak ortaya çıkıyor

TL’nin döviz kurları karşısında değer kaybı devam ederken, özellikle döviz kurlarıyla borçlanan yurttaşların tedirginliği her geçen gün artıyor... Kurlardaki yükselişin genel olarak yapısal ve jeopolitik risklere dayalı olarak ortaya çıktığını ifade eden Ekonomist Yrd. Doç. Dr. Şükrü Umarbeyli, devletin reel sektöre destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 19/10/21 12:33
okuma süresi: 4 dak.
Şükrü Umarbeyli: Kurlardaki yükseliş genel olarak yapısal ve jeopolitik risklere dayalı olarak ortaya çıkıyor

Ekonomist Yrd. Doç. Dr. Şükrü Umarbeyli, TL’nin değer kaybını, Kıbrıs Postası’na değerlendirdi; “Devlet, reel sektöre ve esnafa destek vermeli” dedi.

“KURLARDAKİ YÜKSELİŞ, YAPISAL VE JEOPOLİTİK RİSKLERE DAYALIDIR”

Yaşanan değer kaybının genel olarak arz kaynaklı sorunlardan kaynaklandığını kaydeden Umarbeyli, maliyet enflasyonunun girdi maliyetlerinden dolayı yukarıya çıktığını belirtti. İlerleyen zamanlarda kişilerin taleplerinin de azalacağını vurguladı.

“Kurlardaki yükselişler ise genel olarak yapısal ve jeopolitik risklere dayalı olarak ortaya çıkmaktadır” vurgusunu yapan Umarbeyli, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası makroekonomik politikaları ve faiz silahını kullandığını belirtti.

“DEVLET, DÖVİZ GİRDİLERİNİ ARTIRMALI”

İzlenen bu politikanın belirli bir seviyeden sonra, yavaş yavaş etkisini yitirdiğini ifade eden Umarbeyli, devletin artık reel sektör için sübvansiye vererek, ihracatı ve ülkeye döviz girdilerini artırması gerektiğini ifade etti. Atılacak ilk adımın döviz girdilerinin artırılması olduğunu anlatan Umarbeyli, “Az olan değerlidir mantığı ile baktığımızda, döviz bollaşırsa TL düşer” dedi. Atılacak adım sonrası, üretimin artacağına ve yapılacak istihdamlarla da işsizlik oranının düşeceğini anlatan Umarbeyli, döviz girdisi ve yabancı yatırımcı olmadan dövizin gerilemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN ÜLKE NOTU ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’nin Credit Default Swap (CDS) primi ve ülke notunun bu süreçte çok önemli olduğunun altını çizen Umarbeyli, CDS priminin şu an için yüksek seviyede seyrettiğini, 441 olarak görüldüğünü dile getirdi. “Türkiye’nin ülke notu ise şu an için S&P Tarafından BB- durağan değerlendirilmiştir” diyen Umarbeyli, TC Merkez Bankası’nın faiz indirimleri çekirdek enflasyon üzerinden yapıldığından ve normal enflasyon altında kaldığından dolayı negatif reel faizin ortaya çıktığını anlattı.

“DEVLET, REEL SEKTÖRE DESTEK VERMELİ”

Umarbeyli, devletin reel sektör ve esnafa destek vermesinin önemli olduğunun altını çizerken, yabancı yatırımcılar için de yeni kapıların açılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de ihracat ve döviz girdilerinin yükselen kurlar ile de avantaj sağladığını söyleyen Umarbeyli, ihracat rakamları ve ekonomik büyümenin bundan dolayı yüksek çıktığını anlattı.

“STAGFLASYON BEKLENTİLERİ DEVAM EDİYOR”

Yrd. Doç. Dr. Şükrü Umarbeyli, stagflasyon beklentilerinin devam edeceğini kaydederek, sözlerini şöyle noktaladı:

“Devlet tarafından yapılacak politikalar ile ekonomiye can suyu katılması ve maliye politikaları ile de destek verilerek talepteki artışında sağlanması yönünde olmalıdır. Şu an TL mevduatlar yanında, kısa dönemli bonolar ve altın hesapları avantajlı olmaktadır. Reel sektör içinde kısa vade spot kredi Kaynakları ile mal alımları ve iş hacimlerine göre avantajlar sağlanmaktadır.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.