EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Küresel piyasalarda dikkatler Fed tutanaklarında

Küresel piyasalarda dikkatler Fed tutanaklarında

Küresel piyasalarda dikkatler Fed tutanaklarından çıkacak mesajlara çevrildi. Veri tarafında ise ABD dayanıklı mal siparişleri izlenecek.

Yayın Tarihi: 24/11/21 07:54
okuma süresi: 4 dak.
Küresel piyasalarda dikkatler Fed tutanaklarında
A- A A+

Küresel piyasalar ABD'de Şükran Günü tatili öncesinde Fed tutanakları ve verilere odaklandı.

Yarın ABD’de hisse ve tahvil piyasaları Şükran Günü tatili nedeniyle işleme kapalı olacak. Öncesinde büyümeden dayanıklı mal siparişlerine çok sayıda veri bugün açıklanacak. Özellikle de Fed’in KKTC saati ile 21.00’de 3 Kasım Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısına ait tutanaklar yakından takip edilecek.

ABD’de kasım ayı Markit İmalat PMI endeksi 59,1 ile tahminler düzeyinde açıklanırken, Markit Hizmet PMI endeksi 57 ile beklentinin altında kaldı.

Salı günü Wall Street’te teknoloji hisselerine yönelik satışın sürmesi ile Nasdaq 100 negatif ayrışırken, S&P 500 yüzde 0,17 gibi sınırlı bir yükselişle kapandı.

Asya Borsaları da bu sabah ekside. Salı günü tatilde olan Japon Nikkei yüzde 1,65 düşerken, Çin CSI 300 ve Hong Kong Hang Seng sınırlı gerileme kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi de aralıksız üçüncü gününde düşüyor.

Bazı stratejistlere göre bugünkü düşüşlerde tutanaklar öncesi Fed’in para politikasına yönelik endişeler etkili oluyor. Commonwealth Bank of Australia’dan Carol Kong, tutanakların, Fed’in varlık alım azaltımını hızlandırıp hızlandırmayacağı konusunda mesaj verebileceğini öngördü ve enflasyon göstergelerinin sıkılaştırmanın daha erken başlaması gerektiğine işaret ettiğini belirtti.

Aynı beklentilerle ABD tahvillerinde satış baskısı hakim. 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi yüzde 1,64’ü aştı. Dolar, Japon yeni dışında tüm G-10 para birimleri karşısında değer kazanıyor. Dolar/yen ise 4 yılın ardından ilk kez 115’in üstüne yükselmiş durumda. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının tahminlerin altında faiz artırmasının ardından değer kaybetti.

REZERV KARARI SONRASI GÖZLER OPEC’TE

ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve İngiltere ile koordineli şekilde attığı stratejik petrol rezervlerini serbest bırakma adımı beklentilerin altında kalırken, petrol fiyatları yükselmeye devam etti.

Beyaz Saray’dan Salı günü yapılan açıklamada, ABD yönetiminin yüksek petrol fiyatlarına karşı stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanıma sunacağı bildirilmişti. Hindistan da 5 milyon varil ham petrol rezervini serbest bırakacağını duyururken, İngiltere 1,5 milyon varil sunacağını açıkladı.

Rakamların hem beklentilerin altında kalması hem de böyle bir adımın büyük ölçüde fiyatlanmış olması neticesinde ham petrolün varil fiyatı Salı günü yüzde 2,28 yükselişle 78,50 dolar, Brent petrolün varili de yüzde 3,27 yükselişle 82,31 dolar seviyesine çıktı.

Bu sabah fiyatlarda hafif düşüş söz konusu. Şimdi piyasalar OPEC+ bu adıma nasıl tepki vereceğini merak ediyor. Petrol üreticilerinden oluşan kartelin gelecek hafta petrol üretim artışlarını planlandığı düzeyde gerçekleştirmemesinin etkisinin, ABD ve stratejik rezerv kararı alan diğer ülkelerin adımını geride bırakacağı belirtiliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri OPEC+’ın petrol üretimini daha hızlı artırmasına gerek olmadığını açıkladı. RBC’ye göre ABD petrol fiyatlarının daha da yükselmesi halinde daha fazla rezervi serbest bırakabilir. UBS ise talebin yükselmeye devam etmesinin beklendiğini ve OPEC+’ın piyasanın kontrolünün büyük bölümüne sahip olduğunu belirterek fiyatlarda yükselişin süreceğini öngördü. Goldman Sachs ABD’nin bu adımının OPEC+’i agresif bir adım atmaya yönelmesini beklemiyor.

 

Kaynak: Bloomberg HT

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.