EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

İktisat Bankası, 8 Ağustos 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisat Bankası, 8 Ağustos 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

Kıbrıs İktisat Bankası, 8 Ağustos 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, "Ruble ile kısmi doğalgaz ticareti... Mümkün mü?" ifadelerine yer verildi.

Yayın Tarihi: 08/08/22 07:32
okuma süresi: 3 dak.
İktisat Bankası, 8 Ağustos 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisatbank'ın 8 Ağustos 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türkiye kullandığı gazın yaklaşık yarısını Rusya'dan ithal ettiğini peşinen belirterek başlayalım. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Rusya'dan 2021 yılında 28,9 milyar dolar ithalat yapan Türkiye, Rusya'ya 5,8 milyar dolar ihracat yapmış. Bu rakamların 2022 yılının ilk 7 ayına tekabül eden karşılığı 32,1 milyar dolar ithalat ve 3,6 milyar dolar ihracat şeklinde. Demek ki, Rusya'ya dış ticaret açığı veriyoruz. Bu rakamların ışığında, ticaretin kabaca 6 milyar dolarlık kısmının TL ve Ruble ile olabileceğini düşünüyoruz. Geri kalan kısmına ise, iki ülke arasında FX swap anlaşması yapılmadan çok da fazla bir anlam yüklemek istemiyoruz (özetle dolar ile olmak zorunda). 

Rusya'nın gazı Ruble ile satması, Batının uyguladığı Ukrayna kapsamında ambargoların altında Rusya'nın menfaatine olacağını düşünüyoruz. Ticaretin tümünün Ruble ile ödenmesi neredeyse (swap olmaksızın) imkansız keza o kadar çok Ruble'yi nereden bulacağımız ve karşısında ne vereceğimiz şimdilik meçhul. Zaten varılan mutabakatta, Rus doğalgazının 'kısmen' Ruble ile alınacağına da yer verilmiş. Eğer gaz faturası TL üzerinden ödenecek olsaydı, yani basabileceğimiz veya fonksiyonel milli paramız ile, bunun etkisinin (döviz talebi yaratmayacağından) çok daha anlamlı olabileceğini düşünüyoruz. Hülâsa, Ruble ile 'kısmi' ödeme yapmak Türkiye açısından çok da bir şey değiştirmeyecektir. 

Bu arada, Akkuyu santrali için Rusya'dan geldiği yönünde iddia edilen paralar sonrası eurobond faizlerinde geçen haftalarda ciddi düşüşler yaşanmış, Türkiye'nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi de 900 seviyelerinden 730 seviyesine kadar gerilemişti. Bu minvalde, Türkiye ile Rusya arasındaki yeniden başlayan yakınlaşmaya Batı'nın da tepkisi gecikmedi. Financial Times haberlerine göre, iki ülke arasındaki artan dirsek temasına karşı Batı cephesinde olası bir yaptırımın da telaffuz edilmeye başlandığını okuyoruz!

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 8 Ağustos 2022 - Pazartesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.