EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Ekonomide alarm! Uzmanlar, 'paranızı yastık altı yapmayın' diyor

Ekonomide alarm! Uzmanlar, 'paranızı yastık altı yapmayın' diyor

Türkiyeli ve IMF yetkililerin kriz olma ihtimalini taşıyan açıklamaları Türkiye ve KKTC'yi harekete geçirdi. Türkiyeli yetkililerin 'harcamalarınıza dikkat edin' yönündeki çağrıları vatandaşı da 'kriz' alarmına soktu. Konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan ekonomistler Okan Veli Şafak ve Derviş Kemal Deniz önemli açıklamalarda bulundu. Şafaklı, "Döviz borcu olanlar döviz borcunu kapatsın ve TL olarak borçlansın" derken, Deniz, "Döviz çok yükselmeyecek" diyor.

Yayın Tarihi: 26/07/11 08:25
okuma süresi: 7 dak.
Ekonomide alarm! Uzmanlar, 'paranızı yastık altı yapmayın' diyor
A- A A+

Okan Veli Şafak, 'dikkatli olun' çağrısı yaparken Derviş Kemal Deniz, 'korkulacak bir şeyin olmadığını' söyledi. Ekonomistlerin, kriz olma ihtimaline yönelik açıklamaları ise şu şekilde;

Okan Veli Şafaklı: Kriz potansiyeli var

Okan Veli Şafaklı, "kriz potansiyeli var" dese de "ama" diyerek sözlerini sürdürüyor. Okan Veli Şafaklı, şunları kaydediyor; "Ancak Türkiye 2001 krizinin yaşandığı dönemdeki gibi bir ekonomide değil. Türkiye risklere karşı koyabilecek durumda. Türkiye, siyasi istikrarsızlıktan dolayı bir kriz yaşayabilir. Türkiye'de cari açık var ancak bu cari açık yıllardan beridir var. IMF'nin yaptığı açıklamalar ve Türkiye'deki yetkililerin yaptığı açıklamalar krize davetiye çıkarıyor."

KRİZİ YETKİLİLER ÇAĞIRIYOR

"Yetkililer söylemleriyle krizi çağırıyor. Dövizin aşırı yükselmesi ekonomiye zarar verir. Döviz yükselmesi reel sektörü zora sokar bu durum da hükümeti çökertir. IMF söylemlerini yumuşattı ancak Türkiyeli yetkililer hala kriz çanları çalıyor. Yetkililerin yaptığı açıklamalar hatalıdır söylemlerin durdurulması gerekiyor. Önlem alırken kriz çığırtkanlığı yapılmamalıdır. Kriz çığırtkanlığı yapıldığında vatandaş cebindeki parayı harcamıyor ve yastık altı yapıyor. Bu çok tehlikelidir. Döviz verenler, yapılan açıklamalar nedeniyle temkinli davranıyor."

DÖVİZ BORCU OLANLAR KAPATARAK TL BORÇLANSIN

"Kıbrıs Türk halkı döviz konusunda önlem almalıdır. Döviz borcu olanlar döviz borcunu kapatsın ve TL olarak borçlansın. Bir kriz yaşanırsa döviz modüleri oluşacak ve döviz borcu olanlar bu durumda iflas eder. Bu durum da enflasyona neden olur. Kimse kredi alamaz ve borç veren zarara giren borç alan karlı çıkar. Yabancı yatırımcı yatırım yapmaz. Bir ülke ekonomisinde fiyat istikrarı şarttır. Ekonomideki en önemli unsur fiyat istikrarıdır. Kıbrıs Türk halkı bu konuda dikkatli olsun. Merkez Bankası da dikkatli davranmalıdır. Dövizin daha ne kadar artacağını söyleyemeyiz çünkü bu durum IMF'ye bağlıdır."

Derviş Kemal Deniz: Türkiye krizde fazla etkilenmez

"2001 krizi gibi bir kriz yaşanacağını tahmin etmiyorum" diye konuşan Derviş Kemal Deniz, kriz uyarılarıyla ilgili şöyle konuşuyor; "Türkiye'nin, seçim sonrasında döviz ayarlaması yapması bekleniyordu. Türkiye'nin cari açığı vardı ve dövizle oynanması gerekiyordu. Döviz çok yükselmeyecek. Bu durum Türkiye'deki iç üretim artışını sağlayacak. Şu anda Türkiye'de durum tedbirdir sadece tedbir alınıyor. Bir kriz yaşansa dahi Türkiye'yi çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Türkiye hükümetinin kararlarına güven var."

AÇIKLAMALAR GLOBAL KRİZE YÖNELİKTİR

"Türkiye'de yapılan açıklamalar küresel krize bağlı açıklamalardır. Türkiye'nin dışarıya bağlı olan finans borcunu bilmediğim için bu durum Türkiye'yi ne kadar etkileyeceğini bilmiyorum. Türkiye son 3 yıldır istikrarlı bir büyüme içerisinde. KKTC'nin de Türkiye'ye bağlı bir ekonomisi olmasına rağmen bu büyümeden pay alamadı. Türkiye hafif bir kriz yaşasa dahi KKTC daha fazla etkilenir. Çünkü KKTC Türkiye paralarıyla ayakta duran bir ekonomiye sahip. Çok dikkatli olmamız gereken bir döneme giriyoruz. KKTC artık kendi ekonomik modelini çizmelidir. Türkiye'yle bağımız olsun ancak kendi modelimiz de olsun. Bu görev devlete düşüyor ancak bu yönde hiçbir adım atılmıyor."

GLOBAL TRENDE GİRMEMİZ GEREKİYOR

Global ekonomiden etkilenmiyor gibi gözüksek de büyüme trendine girebilmemiz için küresel trende girmemiz gerekiyor. Bunun için de Kıbrıs'ta bir çözüm olması gerekiyor. Türkiye'de yaşanan bir kriz bizi belki batırmaz ama çok büyük oranda etkiler. Bizi çok kötü bir noktaya getirir. Kimse bu dönemde parasını yastık altı yapmasın, bu çok yanlış. Ülkemizde, bankacılık sektörü en iyi kontrol edilen sektördür. Parayı yastık altı yapmak çok büyük bir tehlikedir. Yastık altı yapmak kaçak ekonomiyi getirir. KKTC'nin cari ve ticari açıkları korkunç boyuttadır. Bu durumu turizm ve eğitim sektörü biraz daha hafifletiyor. KKTC'nin şu andaki cari açığı yaklaşık olarak %10'un üzerindedir. Türkiye de ticari açık veriyor ancak bu sene cari açıkları artıdadır."

TÜRKİYE'NİN 2011 YILI CARİ AÇIĞI

"Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113,82 artarak, 29 milyar 642 milyon dolar oldu. Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 milyar 779 milyon dolar artış gösterdi. Geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 13 milyar 863 milyon dolar olan cari açık, bu yıl yüzde 113,82 artarak 29 milyar 642 milyon dolara ulaştı. Cari açık, nisanda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76,99 artarak 4 milyar 339 milyon dolardan 7 milyar 680 milyon dolara çıktı. Cari açıkta, bu yıl mart ayında 9 milyar 745 milyon dolar olan tutara göre, nisanda yüzde 21,19 azalma kaydedildi. Cari açığın artmasında, dış ticaret açığındaki büyüme etkili olurken, geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 12 milyar 926 milyon dolar olan mal dengesi açığı, bu yıl aynı dönemde, yüzde 119,03 artışla 28 milyar 313 milyon dolara ulaştı. Verilere göre, hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 4 milyar 357 milyon dolara ulaşırken, turizm giderleri yüzde 20 artışla 1 milyar 609 milyon dolara çıktı. Bu dönemdeki net turizm geliri, 2 milyar 116 milyon dolardan, 2 milyar 748 milyon dolara yükseldi. Net turizm gelirinde, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 21,78 artış kaydedilirken, 693 milyon dolardan 844 milyon dolara çıktı. Ocak-Nisan döneminde, inşaat hizmetleri geliri 268 milyon dolardan 159 milyon dolara geriledi. Bu azalmada, özellikle Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan sosyal olayların etkili olduğu tahmin ediliyor."

Pelin Şahin - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.