EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

Maliye Bakanı Tatar: "Dövizdeki artış zamanla fırsata çevrilebilir"

Maliye Bakanı Tatar: "Dövizdeki artış zamanla fırsata çevrilebilir"

Maliye Bakanı Ersin Tatar, döviz kurlarında yaşanan artışın zamanla fırsata çevrilebileceğini söyledi. Tatar, alım gücü düşse de ülkenin ucuzlamasını sağlayacak kur artışının abartılacak bir durum olmadığını ve panik de yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 26/07/11 16:02
okuma süresi: 8 dak.
Maliye Bakanı Tatar: "Dövizdeki artış zamanla fırsata çevrilebilir"
A- A A+

TAK muhabirinin döviz kurlarındaki artışla ilgili sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Ersin Tatar, ticaretin kendi içinde bir takım dengeleri kurmasıyla uzun vadede lehte sonuçlar beklediklerini söyledi. Tatar, vatandaşlara gelirleri oranında borçlanmaları önerisi de yaptı.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, dünyanın pek çok ülkesinde faiz oranları, bütçe açıkları ve para hareketleri açısından sıkıntılar ve güvensizlik olduğunu belirterek, AB'de Yunanistan, İrlanda, İspanya, İtalya, Portekiz'deki söylentilerin de ortaya çıkmasıyla "acaba TC'nin ihracatında bir sıkıntı olur mu, ihracatının yarısını Avrupa'ya yapan Türkiye'de cari açık derinleşir mi" endişesi doğduğunu söyledi.

Tatar, bunun kurda bir hareketlenmeye yol açtığını belirterek, "Bana göre olayın çok da abartılmaması gerekiyor. Çünkü kurlara bakıldığında 10 yıl önce sterlin 2.8 TL'ye dayanmış ama 2.3'lere gerilemişti şimdi normal seyri 2.6 TL olması gerekir. Biraz fazla yükseldi ama gerileyebilir de" dedi.

Sterlin-Dolar paritesine göre Sterlin'in; Euro-Dolar paritesine göre de Euro'nun değerlendiğinin görüldüğünü ifade eden Ersin Tatar, buna bağlı olarak TL'de hareketlenme yaşandığını kaydetti.

Maliye Bakanı Tatar, Türkiye'nin esaslarına bakıldığında endişe edecek bir durum olmadığını çünkü, bütçe açığının gayrı safi milli hasılaya göre artı verdiğini ve Maastrich kriterlerine uyduğunu anlattı.

Bunun fevkalade bir durum olduğunu ve Türk ekonomisinde sorun olmadığını gösterdiğini kaydeden Ersin Tatar, Türkiye'nin gayri safi milli hasılasına göre borç stoku yüzde 40'ken Yunanistan'ın yüzde 160, İngiltere ve İtalya'nın yüzde 110-120 dolayında seyrettiğini belirtti.

Türkiye'nin tek sorununun cari açık olduğunu, bunun da kurdaki hareketlenmeyle kendiliğinden kapanacağını ifade eden Bakan Tatar, ithalatın azalacağını, ihracatın artacağını ve kur hareketlerinin, cari açığın sürdürülebilir noktaya gelmesi için piyasaların zorladığı bir konjonktür olacağını dile getirdi.

"ABARTILACAK BİR DURUM YOK"

Ersin Tatar, "Türkiye ekonomisinin esaslarında bir sorun olmadığı için ve cari açığın düzeleceği bir ortam doğduğu için döviz kurlarının artışında abartılacak bir durum olmadığını görüyorum. Kurların zaman içinde yeniden daha aşağılarda bir dengeye oturacağına inanıyorum" diye konuştu.

"TL BİZİM İÇİN EN MANTIKLISI"

KKTC'deki durumla ilgili soruya karşılık, bugün gazetelerde TL kullanıldığı için bunların yaşandığı ve farklı para birimine geçilmesi gerektiği yönünde yorumlar gördüğünü ifade eden Maliye Bakanı Tatar, dünyada ayrı para birimiyle uğraşan ülke kalmadığını Eruo ve doların yaygınlaştığını belirtti.

İçinde bulunulan coğrafya dikkate alındığında TL kullanımının KKTC için en mantıklısı olduğunu belirten Tatar, her para biriminde zaman zaman istikrarsızlıklar yaşandığını söyledi.

"ALIM GÜCÜ AZALIR AMA…"

Tatar, paniğe gerek olmadığını kaydederek, "Tabi ki dövizdeki hareketlenme TL maaşı olan insanların alım gücünde azalmaya neden olur, döviz borcu olanları zora sokar ama TL borcu olanlar da kazanır. Netice itibarıyla bir ekonomist gözüyle bakarsak bu durum ülkenin ucuzlamasına da yol açar" diye konuştu.

UZUN VADEDE LEHTE SONUÇLAR

Dövizdeki yükselişle, TL kullanıldığı için turizmde rekabet gücünün artacağını, Güney Kıbrıs'tan alışverişlerin azalabileceğini ve Güney Kıbrıs'tan gelip Kuzey Kıbrıs'ta alışveriş yapanların artabileceğini kaydeden Maliye Bakanı Tatar, ticaretin kendi içinde bir takım dengeleri kurmasıyla uzun vadede lehte sonuçlar beklediklerini anlattı.

Ersin Tatar, eğitim ve turizm gibi hizmetler sektörü esas olduğu için başka ülkelere göre sağlanacak ucuzlamanın zaman içinde fırsata çevrilebileceğini söyledi. Tatar, inşaat sektörünün de dövizdeki artıştan olumlu etkileneceği yorumunda bulundu.

"GELİRİNİZ ORANINDA BORÇLANIN"

Halka "gelirleri oranında borçlanması" önerisinde bulunan Maliye Bakanı Ersin Tatar, geliri TL olanların TL, döviz olanların o para birimiyle borçlanmasının riskleri minimuma indirmek için daha uygun olduğunu vurguladı.

Tatar, "Paniğe gerek yok. Kurlar geriye de düşebilir. Türkiye'nin esasları düzgündür, çeşitli ekonomistler de konuyu böyle yorumluyor ve Türkiye bu işten daha da güçlü çıkabilir diye düşünüyorum. Hatta kontrollü kur ayarlamasının tasvip edildiğini de görebiliriz. Çünkü cari açığın büyümesiyle kur hareketi piyasalar tarafından yönlendiriliyor. TC Merkez Bankası isteseydi bu olayı da bastırabilirdi çünkü çok rezervi vardır ama tercih etmedi, kuru kendi seyrine bıraktı. Bence kur bir noktadan sonra geri gelecek" dedi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, dövizdeki artışın devlet gelir ve giderlerine etkisiyle ilgili soruya karşılık, devlet gelirlerinin ithalata yani gümrüklerde alınan vergilere bağlı olduğunu; ithalat aynı seyirde devam ederse gelirlerin artacağını ama maaşlar TL olduğu ve alım gücü azalabileceği için ithalatta düşüş olabileceğini kaydetti.

DEVLETE ETKİSİ…

Devletin ödemelerinin TL olduğunu belirten Tatar, kur artışını devletin gelir ve giderleri açısından nötr bir durum diye niteledi ve fazla etkilemeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Tatar, "Çünkü gelirlerimizin büyük kısmı TL'dir, maaşlar ve ödemeler TL'dir. Şu anda çok da etkileneceğimizi düşünmüyorum ama ithalata bağlı olarak bir etkilenme söz konusu olabilir" diye konuştu.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, kamu maliyesinde olumlu gelişmeler yaşandığını da belirterek, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz ziyaretindeki konuşmasının da bunu teyit ettiğini dile getirdi.

Bütçe açığının alınan tedbirlerle daha sürdürülebilir bir noktaya indirildiğini; ekonominin kayıt altına alınmasıyla gelirlerin arttığını, tasarrufta da başarılı olduklarını; yüksek sayıdaki emekliye ve Sosyal Sigortalar'a beklenenin üzerinde katkıya rağmen giderlerin kontrol altına girdiğini ve bütçe açıklarının azaldığını söyleyen Bakan Tatar, şöyle devam etti:

"Bütçe disiplini, kamu finansman dengesi ve ortaya koyduğumuz disiplin devam ettirilebilirse ülkenin makro ekonomik dengelerinin başarılı bir noktaya geleceğine işaret etmektedir. Bu bizi çok memnun etmektedir. TC Başbakanı ve hükümetinin de ülkenin arkasında olması, yatırımlara destek sözü, su projesi, ulaşım ve turizmdeki beklentiler olumludur."

"ERDOĞAN MORAL VERDİ"

Doğru tedbirler doğru zamanda alınırsa meyvelerinin de görüldüğünü kaydeden Bakan Tatar, TC Başbakanı Erdoğan'ın bunu teyit etmesinin kendileri için büyük moral olduğunu söyledi.

Yatırımların bu ortama, desteklere ve mesajlara bağlı olduğunu kaydeden Maliye Bakanı Tatar, Erdoğan'ın mesajlarının yatırım ikliminin iyileştirilmesi ve KKTC ekonomisine fevkalade olumlu geldiğini, yatırımcıların önünün açık olduğunu belirtti.

TAK - Özgül G. Mutluyakalı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.