ADLİ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

El bombasıyla tuzak kurdu, 30 ay hapse mahkum edildi

El bombasıyla tuzak kurdu, 30 ay hapse mahkum edildi

Dipkarpaz bölgesinde İskele Narkotik Şube ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda tespit edilen tabanca ve patlayıcı maddeler ile ilgili tutuklanan Orhan Çökü, Osman Temiz ve Bayram Doğan hakkındaki polis soruşturması tamamlandı

Yayın Tarihi: 27/02/20 07:53
okuma süresi: 8 dak.
El bombasıyla tuzak kurdu, 30 ay hapse mahkum edildi

Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Dipkarpaz’da 8 Mayıs 2019 tarihinde İskele Narkotik Şube ekiplerinin düzenlediği operasyonda tasarrufunda yüksek tahribat gücüne sahip toz patlayıcı madde, tabanca ve canlı mermiler bulunmasının yanında kurduğu el bombası düzeneği ile Ercan Zengin’i yaralamaya teşebbüs eden Orhan Çökü’nünMağusa Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargı süreci tamamlandı.

Ercan Zengin’i öldürmeye yönelik hakkında getirilen “Adam öldürmeye teşebbüs” davasını kabul etmemesi üzerine İddia Makamı’nın bu davadan takipsizlik dosyaladığı sanık Çökü aleyhine getirilen diğer 7 davayı kabul etmesi üzerine dün hakkındaki karar açıklandı. Çökü aleyhindeki 2’inci dava olan “El bombası ile tuzaklama yapmak sureti ile adam yaralamaya teşebbüs etmek” davasından 30 ay hapse mahkum edildi.

Polis soruşturmasında suçla bağlantısı olduğu tespit edilerek Çökü’nün tasarrufunda bulunan tabancaları Mağusa ve Girne Limanları’ndan ithal ettiği tespit edilen Osman Temiz ve Bayram Doğan’da aleyhlerine getirilen davaları dün kabul ederken, sanıklar hakkındaki karar bugün açıklanacak.

7 DAVADAN MAHKUM EDİLDİ

Sanık Orhan Çökü’nün aleyhine getirilen “Adam öldürmeye teşebbüs” davasını kabul etmemesi üzerine İddia Makamı adına davayı yürüten Mağusa Bölge Savcısı Mustafa İldeniz davayı ileri götürmeyerek sanık hakkında bu davadan takipsizlik dosyaladı.

Sanık Çökü aleyhine getirilen, “Patlayıcı madde olan 1 adet canlı el bombasını patlaması için tel ile balyaya sabitleyip tuzaklama yapmak sureti ile yaralamaya teşebbüs etme”, “Pimli el bombasını tasarruf etmek”, “Pimli el bombası taşımak”, “Ercan Zengin’e ait balya ambarında el bombası koymak sureti ile şiddet tehdidinde bulunmak”, “Ercan Zengin’e ait araziye izinsiz olarak girmek sureti ile mülke tecavüz etmek”, “Canlı el bombasını tel ile bağlayıp tuzaklama yaparak yasaya aykırı bir davranışla Ercan Zengin’i tehlike yaratarak genel haklarından mahrum ve men ederek genel rahatsızlık”, “23 Mayıs 2019 tarihinde 75 gram yüksek tahribat gücüne sahip toz patlayıcı madde tasarrufu” davalarından suçlu bulundu.

17 Mayıs tarihinden beri cezaevinde yargılanmayı bekleyen sanık Çökü’nün 2006 yılında 2 adet ithali yasak tabanca tasarrufundan para cezasına çarptırıldığı ve daimi surette sanığın ateşli silah tasarrufundan men edildiği belirtildi.

TOROSLU: ÖNGÖRÜLEN HAPİSLİK SÜRELERİ SUÇLARIN VAHAMETİNİ AÇIKÇA ORTAYA KOYAR

Sanık Orhan Çökü hakkındaki kararı Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Kıdemli Yargıcı Ayşen Toroslu okudu. Sanık Çökü’nün aleyhine getirilen davalardan sunulan emare, aktarılan olgular ve kendi ikrarı doğrultusunda suçlu bulunduğunu belirten Toroslu, sanık hakkında getirilen en ağır dava olan 2’inci dava için yasa koyucunun 14 yıla kadar, Ateşli silahlar ve Patlayıcı Maddeler Yasası altında düzenlenen diğer suçlar için 7 yıla kadar hapislik cezasının öngörüldüğünü belirtti. Öngörülen hapislik süreleri ile suçların ciddiyetinin ve vahametinin açıkça ortada olduğunu kaydeden Toroslu, kişilerin vücut bütünlüğüne karşı işlenen bu tür suçların vahim suçlar olduğunu kaydetti.

“TOPLUM HUZURUNU BOZAN SUÇ TÜRLERİDİR”

Kişilerin Anayasa ile güvence altına alınan hayat ve vücut bütünlüğüne karşı suç işleyenlere karşı verilecek cezalara karar verilirken kamu menfaatinin korunması prensibini dikkate alarak caydırıcı nitelikte cezalar verilmesi gerektiğini kaydeden Toroslu, bu tür suçların toplumun huzur ve refahını bozduğunu belirtti.

Bu suçların kamu düzenini bozan, toplum içinde endişe yaratan, korku ve tedirginliğe sevk eden suçlar olduğunun aşikar olduğunu belirten Toroslu, yaygınlaşma eğilimi gösteren suç tiplerin de caydırıcı ve ibret verici cezalar verilmesinin kamu menfaati olduğunu vurguladı. Bu tür suçların toplum bireyleri tarafından hoş görülmeyip tedirginliğe yol açtığını belirten Toroslu, yasa koyucunun mahkemelerin bu tür suç işleyenlere hoşgörülü davranmaması gerektiğini açıkça vurguladıktan sonra bu tür suçlarda ceza belirlenirken kamu yararı prensibine ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekildiğini kaydetti. Sanığın patlayıcı maddeleri tasarruf ve yaralamaya teşebbüs suçunu Ercan Zengin’e 2013 yılından güttüğü husumet nedeni ile bir plan dahilinde uygulamak sureti ile işlediğini belirten Toroslu bunun sanık aleyhine ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirildiğini belirtti. Sanığın taşıyıp tasarruf ettiği ateşli silah ve patlayıcı maddelerin farklı türlerde oluşunun da sanık aleyhinde dikkate alındığını belirten Toroslu, sanığın 2006 yılında ithali yasak ateşli silah tasarrufu suçundan mahkum edildiğini ve daimi surette ateşli silah tasarrufundan men edilmesine rağmen benzer bir suç işlemesini de sanık aleyhinde ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirdiklerini ve sanık avukatının sanığın cahillik ve merak saiki ile söz konusu patlayıcı maddeleri tasarruf ettiği yönündeki savunmasını dikkate almalarının mümkün olmadığını açıkladı. Sanığa verilecek en uygun cezanın hürriyeti bağlayıcı ceza olduğuna oy birliği ile karar verildiğini belirten Toroslu, sanık Çökü’nün aleyhindeki davalardan sırası ile 30 ay, 1 ay, 1 ay, 3 ay, 1 ay, 1 ay ve 3 ay hapis cezasına mahkum edildiğini açıklayarak tüm cezaların birlikte çekilmesine emir verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.