ADLİ HABERLER
okuma süresi: 11 dak.

İnsan kaçakçılığı davasında emsal karar; İbrahim Demir 4 yıl hapse mahkum edildi

İnsan kaçakçılığı davasında emsal karar; İbrahim Demir 4 yıl hapse mahkum edildi

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi, Tatlısu’da 2020 yılı Haziran ayı içerisinde tekne ile gelen Suriye uyruklu 13 mültecinin onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ye giriş yapmalarına yardımcı olan ve insan kaçakçılığı suçundan yargılanan sanık İbrahim Demir hakkındaki kararı bugün açıkladı.

Yayın Tarihi: 14/07/20 18:03
okuma süresi: 11 dak.
İnsan kaçakçılığı davasında emsal karar; İbrahim Demir 4 yıl hapse mahkum edildi

Türkiye’den 2020 yılı Haziran ayı içerisinde tekne ile gelen Suriye uyruklu 13 mültecinin Tatlısu’da onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ye izinsiz giriş yapmalarına yardımcı olduğu sırada polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla tespit edilen sanık İbrahim Demir’in Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargı süreci sona erdi.

2020 yılında Fasıl 154 Ceza Yasasında yapılan tadilatla “İnsan kaçakçılığı” davasından yargılanarak suçlu bulunan sanık Demir aleyhinde emsal teşkil edecek bir karar üretildi.

KKTC tarihinde ilk kez Ağır Ceza Mahkemesinde “İnsan kaçakçılığı” davasından bir sanığın yargılandığı davanın kararında Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından oy birliği ile suçlu bulunan sanık Demir 4 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Fatma Şenol, kararında, 2020 yılında Fasıl 154 Ceza Yasasında yapılan tadilatla birlikte insan kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlatıldığına dikkat çekerek, 2020 yılında ceza yasasına eklenen maddeye göre maddi menfaat elde etmek amacıyla yasal olmayan yollardan yabancı kişilerin ülkeye girmesine imkan sağlayan kişinin insan kaçakçılığı suçunu işlemiş olduğunu ve 5 yıla kadar hapislik cezası ile cezalandırılabileceğini, ayrıca bu suçta mağdur kişilerin 18 yaşından küçük olması veya bedenen veya aklen savunmasız olması halinde ise 10 yıla kadar hapislik cezası verilebileceğini açıkladı.

Öte yandan Suriye uyruklu 13 kaçak göçmen ile kaçak göçmenlere yardımcı olan Fatih Esergül ve Hakan Esergül hakkındaki kararda Mağusa Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

“Onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ye giriş yapma” davasından yargılanarak suçlu bulunan Suriye uyruklu 13 kaçak göçmen 18’er gün hapis cezasına mahkum edilirken, kaçak göçmenlerin KKTC’ye girişlerinde yardımcı olan sanık Fatih Esergül ile Hakan Esergül ise 6’şar ay hapis cezasına mahkum edildi.

ŞENOL: “İNSAN KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELEDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”

Sanık İbrahim Demir hakkındaki kararı Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Fatma Şenol okudu.

Sanık İbrahim Demir’i heyetin oy birliği ile aldığı kararla aleyhine getirilen davadan suçlu bulduklarını açıklayan Şenol, sanığın mahkum edildiği davanın “İnsan kaçakçılığı” suçu olduğunu ve çok yeni bir tadilatla Ceza Yasası’na eklenmiş olan bu suçla ilgili henüz Yüksek Mahkeme’nin emsal alınacak bir kararı bulunmadığını da dikkat çekti.

2020 yılında Fasıl 154 Ceza Yasasında yapılan bu tadilatla, insan kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlatıldığını ifade eden Şenol, bir yabancının ülkeye giriş yapmasının “Yabancılar ve Muhaceret Yasasıyla” belirlendiğini ve KKTC’ye girişin yasal sayılabilmesi için bu yasaya uygun olarak onaylanmış giriş kapılarından pasaport veya kimlik kullanılması gerektiğini vurguladı.

Şenol, bunun dışında bir yabancının KKTC’ye sokulmasının, sokulmasına aracılık veya yardım edilmesinin insan kaçakçılığı suçunu oluşturduğunu vurguladı.

“ULUSLARARASI SUÇ ÖRGÜTLERİNİN DAHİL OLDUĞU BİR SUÇ TÜRÜDÜR”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Fatma Şenol, dünyanın önde gelen sorunları arasında yer alan insan kaçakçılığı suçunun dünyanın birçok ülkesinin mücadele etmekte olduğu ve uluslararası suç örgütlerinin dahil olduğu bir suç türü olarak karşımıza çıktığının altını çizdi.

ŞENOL:“CAYDIRICI CEZALARIN VERİLMESİ BU TÜR SUÇLARLA MÜCADELEDE BÜYÜK ÖNEM ARZ EDER”

Başkan Şenol, ülkemizde de Ceza Mahkemeleri’nde yargılanan mültecilerin sayısının her geçen gün arttığını ve ülkemizde insan kaçakçılığının artışta olan bir suç türü olduğunun açıkça görüldüğünü vurguladı.

Kendi ülkelerindeki zor koşullardan kurtulmak isterken suç örgütlerinin eline düşen bu çaresiz insanları maddi menfaat sağlamak amacıyla yasal olmayan yollardan ülkeye sokmaya çalışan kişilere karşı caydırıcı cezaların verilmesinin bu tür suçlarla mücadelede büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Şenol, suçu organize edenlerin veya onlara yardımcı olan kaçakçıların tespit edilerek haklarında yasal işlem yapılması ve caydırıcı cezalar verilmesinin suçun önlenebilmesi için elzem olduğunu söyledi.

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Fatma Şenol “ İnsan kaçakçılığını suçla mücadelede diğer suçlardan ayıran en önemli husus bu suçun merkezinde insan hayatının olmasıdır” dedi.

 MAHKEME ACIMADI

Sanığın Türkiye’den kendisini arayan bir kişinin isteği üzerine mültecileri Tatlısu’dan bot ile KKTC’ye girmelerine para karşılığı yardımcı olduğunu kabul ettiğini belirten Şenol, kaçaklar arasında 18 yaşından küçük kişilerin olduğunun da görüldüğünü belirtti.

Sanık İbrahim Demir’in Suriye uyruklu 13 kişinin, yasalar hilafına hareket ederek KKTC’ye girmelerine yardımcı olduğunu söyleyen Şenol, bu tür suçu işleyenlere mahkeme tarafından verilecek en uygun ve adil cezanın hapislik cezası olduğunu söyledi. Başkan Şenol, oy birliği ile alınan kararla sanık Demir’i 4 yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.

MÜLTECİLER’E 18 GÜN, KAÇAK GİRİŞE YARDIM EDEN SANIK ESERGÜLLER’E 6’ŞAR AY HAPİS CEZASI

Suriye uyruklu 13 mülteci ile sanık Fatih Esergül ve Hakan Esergül haklarındaki davanın kararını ise Mağusa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Dilşah Karayel okudu. Sanıkların aleyhlerine getirilen davalardan suçlu bulunduğunu açıklayan Karayel, sanıkların mahkum olduğu suç için 3 yıla kadar hapis veya 10 bin TL’ye kadar para cezası veya her iki cezanın birden verilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Yargıç Karayel, yasa koyucunun ön gördüğü cezaların suçun ciddiyetini ortaya koyduğunu ifade ederek, hiç kimsenin yasa dışı yollardan KKTC’ye girmeye hak ve yetkisinin olmadığını, işlenen suçun toplumda tedirginliğe yol açtığını kaydetti.

Karayel, Suriye uyruklu 13 mülteci ülkelerindeki savaştan kaçıp daha insanca yaşamak için konu suçu işlediklerini belirterek, sanık Fatih Esergül ile Hakan Esergül’ün durumunun kaçak göçmenlerden farklı olduğunu ve sanık Fatih Esergül ile Hakan Esergül’ün kaçak göçmenlerin yasadışı eylemlerine yardım ettiğini açıkladı. Sebebi ne olursa olsun suçun vahametini gidermediğini belirten Karayel, bu tür suçların toplum arasında huzursuzluğa yol açtığını dile getirerek ceza takdir ederken caydırıcı ve ibret verici cezalar verilip kamu menfaatinin korunması gerektiğini kaydetti.

Karayel, sanıklara hapis cezası dışında ceza verilmesinin sanıkları ıslah etmeyeceği kanaatinde olduğunu belirterek, Suriye uyruklu 13 mülteci ile sanık Fatih Esergül ve Hakan Esergül arasında ceza ayrımına gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yargıç Karayel 13 mültecinin 18’er gün, sanık Fatih Esergül ile Hakan Esergül’ü ise 6’şar ay hapis cezasına mahkum ettiğini açıkladı.

 Olay nasıl olmuştu?

İskele Polis Müdürlüğü, 9 Haziran 2020 tarihinde Tatlısu bölgesinde denizden tekne ile yasal olmayan yollardan KKTC’ye mülteci girişi yapılacağı yönünde ihbar almış ve alınan ihbar üzerine Tatlısu’da Zambak Tatil Köyü bölgesinde pusu görevine başlanmıştı. Ayni gün saat 23:00 raddelerinde kaptanı tespit edilemeyen bir tekne ile Suriye uyruklu 13 kaçak göçmen karaya getirilerek bırakılmış, sanık İbrahim Demir ise maddi menfaat sağlamak amacıyla konu şahısların onaylanmamış bir limandan KKTC’ye giriş yapmalarına yardımcı olduğu sırada tespit edilmişti. Sanıklar Fatih Esergül ile Hakan Esergül ise polisi görmeleri üzerine olay yerinden kaçmaya çalışırken tespit edilmişlerdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.