GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Mavroyannis: "Kapalı bölge Maraş önerisi dört aşamalı"

Mavroyannis: "Kapalı bölge Maraş önerisi dört aşamalı"

Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafının hazırladığı, kapalı bölge Maraş'ın iadesi önerisinin dört aşamadan oluştuğunu, önerinin şu anda, nihai şekline ve ne zaman sunulacağına karar verecek olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in elinde bulunduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 04/07/13 15:14
okuma süresi: 7 dak.
Mavroyannis: "Kapalı bölge Maraş önerisi dört aşamalı"
A- A A+

Politis gazetesi "Üç Aşamalı Maraş Önerisi Dört Aşamalı – Öneri Başkanlıkta İnceleniyor" başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Mavroyannis'in dün Rum Meclisi Göçmenler Komitesi'nde, Kıbrıs Rum tarafının kapalı bölge Maraş için hazırladığı öneri hakkında bilgi verdiğini, üç aşamalı olarak bilinen önerinin dört aşamadan oluştuğunu açıkladığını yazdı.

Habere göre Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafınca hazırlanan kapalı bölge Maraş'ın iadesi önerisinin Anastasiadis'in önünde bulunduğunu ve "önerinin nihai şekliyle Ankara'ya iletilmesi amacıyla AB Komisyonu'na ne zaman (sonbaharda) verileceği konusunda son kararı Anastasiadis'in vereceğini" açıkladı.

HRİSTOFYAS'INKİNDEN FARKLI

Mavroyannis, kapalı bölge Maraş önerisinin, eski Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ınkinden ufak bir farklılık gösterdiğini vurguladı.

Önerinin ilk aşamasının, "kapalı bölge Maraş'ın, BM aracılığıyla yasal sahiplerine, aşamalı olarak iadesini öngördüğünü, bu aşamalı iadenin gerek kentin altyapısı gerekse binaların durumuna ilişkin belirli çalışmalar temelinde gerçekleşeceğini" belirten Mavroyannis, ikinci aşamanın ise "Türk limanlarının ve havaalanlarının Kıbrıs uçak ve gemilerine açılması yoluyla Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye tarafından tanınmasını sağlayacak Ankara Protokolü'nün uygulanması olduğunu" açıkladı.

Hristofyas'ın önerisinde bulunmayan üçüncü aşamanın ise, "Ankara'nın, Ankara Protokolü'nün uygulanmasıyla ilişkili AB müzakere başlıklarının açılması" şeklinde olduğunu belirten Mavroyannis, dördüncü aşamanın ise "Kıbrıslı Türk ürünlerinin AB ülkelerine yönelik dolaşımı (ihracatı değil) amacıyla Mağusa Limanı'nın kullanımı (açılması değil) öngördüğünü" ifade etti.

Mavroyannis'e göre Mağusa Limanı'nın kullanımı, AB ve BM gözetimi altında ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilgili yetkilendirmesi sonrasında gerçekleşecek.

Bu öneride, Ercan (Timbu) havaalanının açılması yönünde hiçbir unsur bulunmadığını belirten Mavroyannis, bu önerinin Maraş'ı öncelikli kıldığını ve Maraş konusunu Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri sürecinin dışında bırakmadan müzakerelerin başlamasını sağlayacağını savundu.

Mavroyannis, öneriyi "ABD ve AB Komisyonu'nun arabuluculuk yapmaları ihtimal dışında olmayan, güçlendirilmiş bir güven yaratıcı önlem" şeklinde yorumladı.

KUKUMA: "ÖNERİ FARKLI, ULUSAL KONSEY'DE DEĞERLENDİRİLMELİ"

Gazete, toplantı bitiminde açıklamada bulunan Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma'nın, önerinin Hristofyas'ınkinden farklı olduğunu, bu yüzden de Ulusal Konsey toplantısında ele alınmasının gerektiğini söylediğini yazdı.

Kukuma, şimdiki önerinin özellikle "Mağusa Limanı'nın açılması konusunda Hristofyas'ın önerisinden farklılık gösterdiğine (Hristofyas'ın önerisi limanın Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler tarafından ortak işletilmesini öngörüyordu)" dikkat çekti.

"MARAŞ YATIRIMCILARIN İŞTAĞINI KABARTTI"

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberinde, Mavroyannis'in komite toplantısında Maraş önerisinin hazırlanmasının amacının "36 yıldır Kıbrıs sorununun temel unsurlarının ele alınmaması olduğunu" belirterek "Kıbrıs sorununun çözüm anahtarını elinde bulunduran Türkiye'nin bugüne kadar müdahil olmadığını" savunduğunu yazdı.

Mavroyannis, bu önerinin ileri götürülmesi için ABD, AB ve BM'nin katkısını talep ettiklerini vurgularken hedefin "Maraş sakinlerinin Kıbrıslı Türklerin ya da Türkiye'nin idaresi altında olmayacak şekilde, tüm haklarını uygulayarak geri dönüşlerinin sağlanması olduğunu" belirtti.

"Bu çerçevede Kıbrıs Türk ürünlerinin AB ülkelerine ihracı için Mağusa Limanı'nın açılmasının önerildiğini" söyleyen Mavroyannis, "Sürecin, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü talep edilmeden başlamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Mavroyannis, "Bu şekilde toprak ve mülkiyet konusuna dokunacağız" ifadesini kullandı.

Mavroyannis ayrıca, ABD'nin öneriye "olumsuz bakmadığını" da savundu.

Gazete, Kukuma'nın ise, bu öneriyle Mağusa Limanı'nın, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin katılımı olmadan, Kıbrıslı Türkler ve Türkiye tarafından idare edilmesi tehlikesinden" söz ettiğini yazdı.

Öte yandan Rum "Mağusa Ticaret Odası" Başkanı Yorgos Mihailidis ise komite toplantısında yaptığı konuşmada, Maraş'ın açılması önerisinin Türk yatırımcıların iştahını kabarttığını, "kent iade edildiğinde ortaya çıkacak fırsatların değerlendirmek amacıyla ortaklık kurma niyeti belirten Türk işadamları olduğunu" iddia etti.

Mihailidis, "kentin açılması durumunda sadece yatırım açısında ilgilenen ve Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirten Türkler olduğunu" savundu.

SADECE ELEKTRİK İÇİN 35 MİLYON EURO'YA İHTİYAÇ VAR

Kapalı bölge Maraş'ın şu anki durumuna da değinen Mihalilidis, bir zamanlar 30 bin binanın bulunduğu ve Mağusa'nın nüfusunun yüzde 40'ını barındıran bölgenin su, elektrik, telefon ve diğer onarım maliyetlerinin çok yüksek olacağını, sadece elektrik için 35 milyon Euro'ya ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Haravgi gazetesi ise haberinde, Mavroyannis'in komite toplantısında soruları yanıtladığını, doğalgaz konusunun Maraş önerisiyle ilişkili olup olmadığı şeklindeki bir soruya ise, "hattın önerinin bir parçası olmadığını ancak gerçekte, bu konudaki gelişmelerin çözümün genel perspektifine dahil olduklarını" söyleyerek karşılık verdiğini yazdı.

Güney Kıbrıs'ın "bütünlüklü çözüme dahil olan bu öneriyle BM'nin 550 sayılı Maraş kararını ihlal mi ettiği" sorusuna yanıt olarak ise Mavroyannis "Hedef önerinin başlayacak müzakereler çerçevesine dahil olması ve kabul edilmesi durumunda ise, Kıbrıs sorununun bir maddesinin, bütünlüklü çözüm öncesinde uygulanmasıdır" şeklinde konuştu.

Gazete, Rum "Mağusa Belediye Başkanı" Aleksis Galanos'un Kıbrıs Rum tarafının önerisini desteklediğini toplantıda dile getirdiğini de yazdı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.