GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Venizelos'un, dün, Güney Kıbrıs'a günübirlik bir ziyarette bulunduğu haber verildi

Venizelos’un, dün, Güney Kıbrıs’a günübirlik bir ziyarette bulunduğu haber verildi

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'un, dün, Güney Kıbrıs'a günübirlik bir ziyarette bulunduğu haber verildi.

Yayın Tarihi: 06/07/13 12:00
okuma süresi: 8 dak.
Venizelos’un, dün, Güney Kıbrıs’a günübirlik bir ziyarette bulunduğu haber verildi
A- A A+

Fileleftheros gazetesi "Enerji ve MEB Konuları Gündemin Üst Sıralarında" başlıklı haberinde, Venizelos'un dün Güney Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği görüşmelerin gündeminde, enerji konuları ile tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB'iyle alakalı teknik meseleler, Kıbrıs sorunu ve Avrupa-Türk meselelerinin bulunduğunu haber verdi.

Venizelos'un Rum Dışişleri Bakanlığ'ında, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldiğini yazan gazete, Venizelos'un sırasıyla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos ve parti başkanlarıyla bir araya geldiğini kaydetti.

Tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB'indeki araştırmaların, aynı zamanda İyonya Denizi ile Girit'in güneyinde yapılan sismik araştırmalarla ilgili gelişmelerin, Venizelos'un temasları sırasında ele alındığını yazan gazete, Venizelos'un MEB'le ilgili teknik konular aynı zamanda MEB konusunda Lübnan, İsrail ve Mısır'la yapılan anlaşmalara gösterdiği ilgi ışığında, büyükelçi Tasos Conis başkanlığındaki Rum heyetin, Yunanlı yetkilileri bilgilendirmek amacıyla, birkaç gün sonra Atina'ya gideceğini haber verdi.

Yunanistan'ın, Kıbrıs sorunu hakkında ise, atanacak olan Rum müzakereci ve bunun sahip olacağı rol, aynı zamanda Maraş önerisi hakkında bilgilendirildiğini kaydeden gazete, Maraş'la ilgili nihai önerinin, hazır olduğu zaman ve tabii ki BM ile AB'ye sunulmadan, Atina'ya sunulacağını iletti.

Gazete, elde ettiği bilgililere dayanarak, Venizelos'un, müzakerelerin yeniden başlaması ışığında gerçekleştirilen faaliyetlere de değindiğini ve "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığının garantiye alınmasının önemli olduğunu söylediğini" de aktardı.

Atina ile Rum kesiminin, Türkiye'nin, katılım başlıklarının açılmasını ciddi anlamda istediğinden emin olmadıkları yorumunda bulunan gazete, iki ülke hükümetlerinin, 22 ile 23 numaralı başlıkların açılmasıyla ilgili olarak gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak, konuyu yeniden görüşecekleri; aynı zamanda Türkiye'nin niyetleri konusunda şimdiden bazı çekinceler ifade ettiklerini belirtti.

Venizelos ile görüşmesinin ardından konuşan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise, Rum kesiminin, Kıbrıs sorunu konusunda önümüzdeki Ekim ayında başlayacak olan müzakerelerdeki amacının, Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu söyledi.

Kendilerinin bunu anlatmak istediğini dile getiren Kasulidis, karşı tarafın da anlatmak istediği şeyin bu olup olmadığının, ortaya çıkacağını ifade etti.

Venizelos, yalnızca milli davada değil, ülkelerinde ve geniş bölgede de barış, istikrar ve refah hüküm sürmesi için, mümkün olan en iyi sonuçları alabilmeleri amacıyla, üzerinde hareket ettikleri ve işleve koymak istedikleri stratejik bir çerçeveye sahip olmaları için; yapılan istişarelerdeki dayanışma, uyum ve otomasyonun milli stratejileri olduğunu da anlattı.

VENİZELOS-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ

Venizelos'un Güney Kıbrıs temasları çerçevesinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldiğini de yazan gazete, Venizelos'un, yaşanan ekonomik krizin, Yunanistan ile Rum kesiminin ulusal önceliklerini geriletmesinin söz konusu olmadığını söylediğini aktardı.

Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun gidişatını, bölgedeki durumu aynı zamanda ekonomik krizi ele aldıklarını anlatan Venizelos, ekonomik krizin şu an hem iki ülkeyi, hem de AB'yi etkilemesine rağmen, bunun, dış politika, ulusal bütünlük ve genel olarak egemen ulusal çıkarlarıyla ilgili reflekslerini ve önceliklerini geriletmesinin söz konusu olmadığını söylemekle yükümlü olduklarına işaret etti.

Doğal kaynaklarından faydalanmaları, uluslararası hukuktan doğan milli egemenlik haklarını aktif bir şekilde muhafaza etmeleri, aynı zamanda sürekli olarak değişen güçler oranını tam olarak anlamalarının çok büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Venizelos, bölgenin yeni sorunlarla birlikte, yeni fırsatlar da doğurduğunu sözlerine ekledi.

JEOSTRATEJİK İLİŞKİLER

Gazeteye göre, enerji konularıyla ilgili gelişmelere de değinen Venizelos, araştırmalar, doğal kaynaklardan faydalanılması, boru hatları ve terminallerin jeostratejik ilişkilerin temel materyallerini değiştirmekte olduğunu ve bu mantıktan hareketle, hem "Kıbrıs Cumhuriyeti", hem de Yunanistan'ın yükselen rolünün altını çizmeleri gerektiğini savundu.

Venizelos, Yunanistan'ın, 2014 yılının ilk yarısında gerçekleşecek olan AB Dönem Başkanlığı'na hazırlandığını da ifade etti.

ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ

İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan arasında, enerji konusundaki üçlü işbirliği olasılığına da değinen Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ise, Rum kesiminin Doğu Akdeniz'deki dış politika kimliğini, AB'nin ortak dış politikasına ek değer katacak bir politika olarak, yüceltmek istediklerini ve enerji konusunun da bu politikanın aracını teşkil ettiğini ifade etti.

Üçlü işbirliğinin Türkiye karşısında bir cephe olmadığını dile getiren Venizelos, bunun özel bir ittifaktan ibaret olmadığına da işaret etti.

Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos ile de bir araya gelen Venizelos, Kilise'nin rolü ile özellikle "Kıbrıs" Kilisesinin rolünün, ekonomik kriz esnasında, sosyal uyumun korunması açısından belirleyici olduğunu söyledi.

Ulusal stratejinin belirlenmesinde Kilisenin rolünün daima belirleyici olduğunu ifade eden Venizelos, ulusal stratejinin aynı zamanda en geniş ulusal uzlaşma olduğuna dikkati çekti.

Haberde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in 15 Temmuz'da Atina'ya gideceğine de yer verildi.

Politis gazetesinde yer alan haberde ise, Venizelos ile Kasulidis'in Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili perspektifler konusunu, bir yandan enerji alanının iki ülkeye sağladığı dinamik, diğer yandan da ekonomik krizin iki ülkede de yol açtığı zayıflık çerçevesinde ele aldıklarını yazdı.

Venizelos ile Kasulidis'in, bu çerçevede, Kıbrıs sorununun önümüzdeki Ekim ayında, ne oranda, esaslı bir müzakere yörüngesine girip girmeyeceğini ele alma fırsatı bulduklarını yazan gazete, bu görüşmenin Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis'in 15 Temmuz'da Atina'ya yapacağı ziyarette devam edeceğini anlattı.

Görüşmenin, Türkiye'nin katılım süreciyle ilişkilendirilen Maraş önerisine "dokunduğunu" da yazan gazete, Türkiye'nin katılım sürecinin canlandırılmasının, bazı koşullar altında, Yunanistan'ın, 2014 yılının ilk yarısında gerçekleşecek olan AB dönem başkanlığında geçtiğini ekledi.

Simerini gazetesi de "Dayanışma ve Uyum… Atina ve Lefkoşa'dan Tutarlılık" başlıklı haberinde, Venizelos'un Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüşmesinde de ekonomik kriz ile Kıbrıs sorununun ele alındığını haber verdi.

Gazeteye göre Omiru ile görüşmesinden sonra konuşan Venizelos, Omiru ile Kıbrıs sorununda BM kararları ve AB hukuku çerçevesinde yeni bir momentum yaratılması gerektiği konusunda hem fikir olduklarını söyledi.

Haber Alithia gazetesinde "Evangelos Venizelos: Kriz Ulusal Öncelikleri Geriletmeyecek", Haravgi gazetesinde ise "Atina ile Lefkoşa'dan Karşılıklı Dayanışma" başlıklarıyla yer aldı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.