GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

"Kıbrıs Bankası'nın" ticari ve gayrimenkul olarak ikiye bölünmesine yoğun tepki

"Kıbrıs Bankası'nın" ticari ve gayrimenkul olarak ikiye bölünmesine yoğun tepki

Güney Kıbrıs'ta bulunan "Kıbrıs Bankası'nın", yeniden yapılandırma sürecinin tamamlanması ve sermaye dolaşımındaki kısıtlamaların kaldırılabilmesi için ikiye bölünmesinin, şimdilik ertelendiği haber verildi.

Yayın Tarihi: 23/07/13 13:14
okuma süresi: 7 dak.
"Kıbrıs Bankası'nın" ticari ve gayrimenkul olarak ikiye bölünmesine yoğun tepki
A- A A+

Haberi "Çifte Banka Erteleniyor" başlığıyla manşetten yayımlayan Fileleftheros, Kıbrıs Bankası'nın "ticari" ve "gayrimenkul" bankası olarak ikiye ayrılmasının ertelenmekte olduğunu, aynı zamanda bu fikrin şiddetli tepkilere yol açtığını ve bütün partiler tarafından kınandığı yazdı.

Bankanın ikiye ayrılmasıyla ilgili hazırlığın geçici yönetim kurulu tarafından yapılacağını, ancak kararın bankanın yeni hissedarlarına bırakılacağını kaydeden gazete, bu durumun, yeniden yapılandırma kapsamında alınacak kararlarla ilgili başlangıçtaki planlamayı bozduğunu anlattı.

Kıbrıs Bankası geçici Yönetim Kurulu Başkanı Sofoklis Mihailidis de konuyla ilgili açıklamasında, Troyka'nın yeşil ışık yaktığını ve Merkez Bankası, Kıbrıs Bankası ve Maliye Bakanlığı uzmanlarının, özellikle taşınmazlarla meşgul olacak gayrimenkul bankasının işleyiş çerçevesinin belirlenmesi gidişatına yönelik çalıştığı söyledi.

Mihailidis, bunun mükemmel bir fikir olduğunu ve bunu gözden geçirmekte olduklarını sözlerine ekledi.

Geriye kalanların ise, bunun kötü ve korkunç bir fikir olduğunu düşündüklerini kaydeden gazete, DİSİ partisinin, geçici yönetim kurullarının, bankayı ve genel anlamda ekonomiyi bağlayamayacakları uyarısında bulunduğunu, AKEL, DİKO, EDEK, EVROKO ve Vatandaşlar İttifakı'nın da, ortaya birçok soru koyduklarını ifade etti.

Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos'un ise, yaşanan bu gelişme yüzünden, alelacele Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'le görüştüğünü kaydeden gazete, Anastasiadis'in Başpiskopos'a, acele hareketlerde bulunulmayacağı ve kararları bankanın yeni hissedarlarının alacağı garantisi verdiğini anlattı.

Gazete, bu görüşlerin Başpiskopos'u memnun ettiğini belirtti ve "gayrimenkul bankasının" bankanın taşınmazlarını ve özellikle ipotek sonucu el konulacak taşınmazların idaresini yürütmesinin öngörüldüğünü anımsattı.

Haberine iç sayfalardan geniş yer ayırmaya devam eden gazete, Kilise ile partilerin bankanın bölünmesine ve gayrimenkul bankası oluşturulmasına şiddetli tepki gösterdiklerini yineledi ve Kilise ile partilerin, taşınmaz mülklerin, uluslararası ekonomik durumun ağırlığı altında, ucuza elden çıkarılması veya yarı fiyatına satılması olasılığına karşın, endişelerini ifade ettiklerini anlattı.

Başpiskopos Hrisostomos'un, Troyka'ya ateş püskürdüğünü ve Troyka aleyhinde, Rum ekonomisini mahvetmeye çalıştığı suçlamasında bulunduğunu yazan gazete, Kıbrıs Bankası geçici Yönetim Kurulu Başkanı Sofoklis Mihailidis'in ise, küçük işletmelerin mülk sahiplerinin ve bankanın sıradan müşterilerinin endişelenmemesi gerektiğini söyledi.

Mihailidis'in, gayrimenkul bankasının hedefinin, milyonlarca Euro'luk geri ödemesi yapılmamış kredi biriktirmiş olan büyük işletmeler olacağı imasında bulunduğunu ifade eden gazete, Kıbrıs Bankası'nın bölünmesiyle ilgili nihai kararların, yeni sahipleri tarafından alınacağını ve bilindiği üzere, Kıbrıs Bankası'nın yeni Yönetim Kurulu'nun önümüzdeki sonbaharda göreve başlayacağını ve yeniden yapılandırma planının da sona ermiş olacağını kaydetti.

Bankanın ticari ve gayrimenkul olarak ikiye ayrılmasının mükemmel bir fikir olduğunu yineleyen Mihailidis, bunun, geri ödemesi yapılmamış olan kredilerden doğan problemlerin giderilmesine ilişkin olarak, uygulanmakta olan uluslararası bir pratik olduğunu ekledi.

"KIBRIS BANKASI'NIN BÖLÜNMESİNE BÜYÜK İNŞAAT ŞİRKETLERİNDEN TEPKİ"

Politis gazetesi ise "Gayri Menkul Bankasına İnşaat Şirketlerinden Engel" başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs Bankası'nın ticari ve gayrimenkul bankası olarak ikiye ayrılmasına verdikleri tepkinin arkasında, büyük inşaat şirketlerinin bulunduğunu haber verdi.

Bunların çoğunun, bankada 2 milyarı aşan açıkları (borçları) bulunduğunu yazan gazete, Rum siyasi partilerinin tümünün, taşınmazların ucuza satılacağı endişesiyle, dün bu duruma tepki gösterdiklerini ifade etti.

Bunun tam aksine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile hükümetin ise, böyle bir senaryoya karşın oldukça dikkatli bir şekilde görüş belirttiklerini kaydeden gazete, Anastasiadis'in, böyle bir bölünmenin gerekli olduğunun değerlendirilmesi halinde, bunun yapılması gerektiğine netlik kazandırdığını belirtti.

Gazete, Anastasiadis'in konuyu zamana ve bankanın yeni hissedarlarına havale ettiğini ekledi.

"KÖTÜ BORÇLARA İSPANYA REÇETESİ"

Simerini gazetesi ise yukarıdaki başlıkla manşetten yayımladığı haberinde, Rum kesimindeki "Yeniden Yapılandırma" Kurumu ile Kıbrıs Bankası geçici Yönetim Kurulu'nun, inşaat şirketleri ile emlakçıların, geri ödemesi yapılmamış kredileriyle ilgili durumlarda uygulanmakta olan İrlanda, İspanya ve Yunanistan reçeteleri uygulamaya çalıştıklarını yazdı.

Kıbrıs Bankası'nın ay sonuna kadar yeniden yapılandırma sürecinden çıkması için, hızlı bir tempoyla ileriye götürülmekte olduğu görülen bu gelişmenin, Kilise ile partilerin tepkisine yol açtığını kaydeden gazete, "Bad Bank" olarak da nitelendirilen gayrimenkul bankasının, bankanın portföyünü problemli kredilerden temizlemek için bir çözüm olarak düşünüldüğünü ekledi.

Haberine iç sayfalardan "Yabancı Prototiplerde Bad Bank" başlığıyla yer vermeye devam eden gazete, "Yeniden Yapılandırma" Kurumunun, Kıbrıs Bankası'nın geçici Yönetim Kuruluyla birlikte, İrlanda, İspanya ve Yunanistan prototipinde bir "Bad Bank" modeli oluşturmak istediklerini anlattı.

Gayrimenkul bankasının, "yönetim şirketi formunda" olacağını kaydeden gazete, bunun büyük problemli borçları ele alacağını yineledi ve problemli kredilerin çoğunun inşaat ve emlak sektöründen kaynaklanmakta olduğunu ekledi.

Haber Alithia gazetesinde "Kıbrıs Bankası'nın Bölünmesine Hayır… Bankayı Sahiplerine Bırakın", Haravgi gazetesinde ise "Kıbrıs Bankası'nı Bölünmesine Toplu Tepki" başlıklarıyla yer aldı.

"KAMU BORCUNDA 2 MİLYAR EURO'LUK ARTIŞ"

Fileleftheros gazetesinde yer alan başka bir haberde ise, Rum kamu borcunun, 31 Mart 2013 tarihinden 1 Temmuz 2013 tarihine kadar, 2 milyar Euro oranında arttığı haber verildi.

Haberde, kamu borcunun, 1 Temmuz'da 17,022 milyar Euro'ya ulaştığı ve bu rakamın 31 Mart tarihinde ise 15,021 milyar Euro olduğu ifade edildi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.