GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Simerini: "Kıbrıs'taki İngiliz Üsleri'nin işlemesi için Amerikan parası"

Simerini: "Kıbrıs'taki İngiliz Üsleri'nin işlemesi için Amerikan parası"

Amerikalıların gerek enerji kaynaklarının gerekse doğal gazın nakil istasyonlarının korunmasını en üst öncelik addettiği, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz nakil istasyonlarından biri Güney Kıbrıs kıyılarında olacağından projelerine Güney Kıbrıs'ı da kattığı haber verildi.

Yayın Tarihi: 05/08/13 11:20
okuma süresi: 6 dak.
Simerini: "Kıbrıs'taki İngiliz Üsleri'nin işlemesi için Amerikan parası"
A- A A+

Fileleftheros haberi "ABD'den Enerji Koruması İçin S.O.S... İsrail Savaşçılarına 'Kıbrıs' S-300'lerini Kullanma Eğitimi... ABD Denizdeki Türk Silah Üstünlüğünün Dengelenmesini İstiyor... İsrail Donanmasının Yükseltilmesinde Yunanistan'ın Rolü Önemli... Kıbrıs'taki İngiliz Üsleri Amerikan NSA Emri Altında" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete savunma ve strateji uzmanı Amerikalı analizcilerin, Türkiye'nin artık NATO çıkarlarına hizmet etmediği, Türkiye'nin Doğu Akdeniz Bölgesinde ve Arap dünyasında egemen güç olma çabasının NATO çıkarlarına taban tabana ters olduğu görüşünde olduklarını belirterek devamla şunları yazdı:

"Bu maksatla Amerikan hükümetine, stratejisini değiştirip Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'nın enerji yeterliliğini sağlayabilecek ülkeye (İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan) bakma çağrısında bulunuyorlar. Bu çerçevede doğrudan veya dolaylı olarak Kıbrıs'ın da müdahil olacağı İsrail ve Yunanistan arasındaki askeri işbirliğinin yükseltilmesinden olumlu söz ediyorlar.

İki ülkenin ilişkilerinde gittikçe daha da artan yükselişte 90'lı yıllarda Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından satın alınan ancak Türkiye ile ilişkilerini korumak isteyen Amerikalıların müdahalesi nedeniyle Girit'e götürülen S-300 füze sistemleri rol oynuyor. Bugün bu füzeler, daha doğrusu füzelerin radar sistemleri İsrail ve Yunanistan'ın askeri işbirliğinin bir parçasını oluşturuyor.

Amerikan Hudson Enstitüsü tarafından yayınlanan analize göre S-300'lerin radarları, Yunanistan'la ortak tatbikatlarında İsrailli pilotların eğitimi için kullanılıyor. Analizde şu ifadeler yer alıyor:

RUMLARIN GİRİT'E GÖNDERMEK ZORUNDA KALDIĞI S-300'LER İSRAİLLİ PİLOTLARIN EĞİTİMİNDE KULLANILIYOR

'Yunan adası Girit'te konuşlanmış S-300 karadan-havaya füze sistemleri vardır. Yunan ve İsraillilerin Girit üzerindeki ortak tatbikatlarında İsrailli pilotlar için, İran'ın nükleer tesislerine yönelik muhtemel operasyonları için sisteme karşı çok değerli bir eğitim fırsatı verdi. İsrail ile Girit arasındaki bin 400 kilometre mesafe İsrail ile İran'ın uranyum zenginleştirmek için kullanılan Natanz tesisleri arasındaki mesafeyle aynıdır.'

İsrail ve Yunanistan arasında askeri tatbikatlar icra edilmesi ve bu tatbikatlarda Kıbrıs'ın da yer alması Amerikalılar açısından özellikle önemli görülüyor çünkü zaman zaman onlar da katılıyorlar. İşaret edildiği üzere Suda Körfezi'nden İsrail'in Hayfa limanına kadarki bölgede icra edilen bu tür tatbikatlar bölgedeki enerji kaynaklarının güvenliğini hedefliyor. Analizde tam olarak şu ifade yer alıyor: 'Sondaj platformlarının güvenliği kadar enerjinin kaynağından limana nakliyesinin korunması da önemlidir.' Bu, Yunanistan üzerinden Avrupa istikametine çok miktarda enerji gitmesi beklenen Kıbrıs'ı da kapsıyor.

Bölgedeki jeostrateji oyununun nasıl gelişeceğindeki önemli unsur donanma ve özellikle Kıbrıs'ın çevresindeki ülkelerin sahip olduğu olanaklardır. Ekonomik kriz nedeniyle çoğu, Yunan silahlı kuvvetlerinin durumu hakkında olumsuz konuşsa da yetkililerinin olanak ve kabiliyetleri hatırı sayılır düzeydedir. Amerikalı analizciler İsrail ile Yunanistan arasındaki tatbikatların İsraillilere denizdeki Yunan deneyiminden çok kıymetli faydalar sağladığı görüşünde.

DENİZDEKİ İSRAİL-TÜRKİYE GÜÇ DENGESİZLİĞİNE KARŞI AMERİKAN BALANSI

Bu deneyim, bölgenin doğal gaz kaynaklarının korunması için deniz kuvvetlerini önemli ölçüde yükseltmekte olan İsrailliler için çok önemli addediliyor. Koruma, Orda Doğu'da faaliyet gösteren örgütlerden ve Türkiye'den gelecek terör saldırılarına karşıdır. Geçen nisan ayında İsrail donanması enerji kaynaklarını korumak için bütçesinin 760 milyon dolar yükseltilmesini istedi. İsrail donanması 3 korvet, 10 hücumbot, 3 denizaltı ve 43 devriye gemisinden oluşmaktaydı. Öte taraftan Türk donanması aralarında firkateynler, korvetler, denizaltılar, sürat gemileri, amfibi ve komuta gemileri bulunan 200 parça gemiden oluşuyor. Türklerin bu üstünlüğünü gören Amerikalılar bölgedeki mevcudiyetlerini artırmak istiyorlar ve halen, Hayfa ve Kıbrıs'ta konuşlanma erişimi elde etmekten söz ediyorlar."

KIBRIS'TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİNDEKİ GÜVENLİK BİLGİSİ TOPLAMA (DİNLEME) TESİSLERİNİN İŞLEYİŞ MALİYETİNİN YARISINI NSA KARŞILIYOR

Aynı gazete "Amerikalılar Üslerin Giderlerinin Yarısını Ödüyor... NSA Kıbrıs'taki İşleyişlerinde Söz Sahibi" başlıklı haberinde ise Kıbrıs'taki İngiliz üslerindeki güvenlik bilgisi toplama tesislerinin işleyiş maliyetinin yarısını Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi NSA tarafından karşılandığını yazdı.

Gazete İngiliz The Guardian gazetesini kaynak göstererek CIA eski mensubu Edward Snowden'in elindeki gizli belgelerin, NSA'nın sağladığı ekonomik desteğe karşılık, bu güvenlik bilgileri elinde bulunduran muadili İngiliz GCHQ örgütünün, önceliği nereye vereceği konusunda NSA'nın görüşünü almak zorunda olduğunu gösterdiğini yazdı.

Habere göre Kıbrıs'ta çalışan üst düzeyli bir GCHQ yetkilisi Kasım 2011'de, izleme tesislerindeki personel sayısının azlığından endişe belirterek, "sayının azalmaya devam ederse NSA'ya karşı yükümlülüklerimiz açısından nahoş etkiler yaratacak" ifadesini kullanmıştı.

Simerini de haberi "Kıbrıs'taki İngiliz Üslerinin İşlemesi İçin Amerikan Parası" başlığı altında detaylandırdı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.