GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

"MEB'de bir de İtalyan koruması"

"MEB'de bir de İtalyan koruması"

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Doğu Akdeniz'deki "enerji ve deniz güvenliğinin" güvenceye alınmasına, gittikçe daha fazla Avrupa ülkesinin müdahil olmayı istediği ifade edildi.

Yayın Tarihi: 11/08/13 13:23
okuma süresi: 8 dak.
"MEB'de bir de İtalyan koruması"
A- A A+

Kathimerini gazetesi yukarıdaki başlıklarla yayımladığı haberinde, İtalyan çıkarlı şirketlerin sözde Rum MEB'inde faaliyet göstermelerinden bu yana, Roma'nın da oyunun tümünde kendi rolüne sahip olmayı istediğini yazdı.

İtalya Savunma Bakanının, Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu'yu, 17 Eylül'de Roma'da görüşmeye davet ettiğini ve görüşülecek konular arasında "Savunma İşbirliği" konusunun da bulunacağını kaydeden gazete, buna paralel olarak, bölgedeki yeni koşullara ayak uydurması bakımından, Güney Kıbrıs-Fransa savunma işbirliğinin de güncellenmekte olduğunu haber verdi.

Haberde, Güney Kıbrıs'ın Yunanistan, İsrail ve Fransa ile yapacağı ortak tatbikatların, düzenli aralıklarla yapılacağı da belirtildi.

Haberine iç sayfalardan "İtalya Doğu Akdeniz'e İniyor" başlığıyla yer vermeye devam eden gazete, sözde Rum MEB'i çevresinde bir güvenlik ağı oluşturulmakta olduğunu ve güçlü ülkelerin de bölgedeki enerji ve deniz güvenliği konusuna aktif bir şekilde müdahil olmayı istediklerini kaydetti.

Gazete, İsrail ve Fransa'nın ardından, İtalyan ENİ şirketinin, sözde Rum MEB'inde faaliyette bulunmak için ruhsat almasından bu yana, İtalya'nın da konuya ilgi duyduğunu ifade ettiğini belirtti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Savunma Bakanı Fotis Fotiu'nun Roma temasları sırasında, "enerji ve deniz güvenliği" konusunun, Güney Kıbrıs-Roma Savunma Anlaşması yapılması olasılığıyla birlikte, müzakereler gündeminin üst sıralarında bulunacağını da kaydetti.

İtalyan çıkarlı şirketlerin, henüz planlama aşamasında bulunan çeşitli projelere (boru hatları, altyapılar, terminal vs) aktif bir şekilde müdahil olmayı istemelerinden bu yana, Roma'nın da Doğu Akdeniz'deki gelişmelere yoğun bir ilgi duymakta olduğunu kaydeden gazete, İtalyan ENI şirketinin, sözde Rum MEB'indeki 2, 3 v3 9 numaraları parsellerde faaliyette bulunmak için ruhsat aldığını anımsattı.

Rum kesiminin güvenlik konusunda üçüncü ülkelerle yapacağı herhangi bir işbirliğinin, sözde Rum MEB'inin, bütün olası tahriklerden korunması ve güvenliğini de kapsayacağını kaydeden gazete, bunun azami ölçüde gerçekleşmesi için, devletlerarasında yapılacak savunma veya başka çeşit anlaşmalara ihtiyaç olduğunu ekledi.

İtalyan-Kore ortaklığından oluşan ENI/Kogas konsorsiyumunun, sözde Rum MEB'inde faaliyet göstereceği parseller içerisindeki üç boyutlu sismik araştırmalara başladığını kaydeden gazete, 9 numaralı parselde yapılacak ilk araştırma sondajının, 2014 yılı içerisinde, daha da somut olarak 2014 yılının 2'inci yarısında gerçekleştirilmesinin beklendiğini anlattı.

Haberde, konsorsiyumun, Rum tarafında yapılacak doğal gaz sıvılaştırma terminaline yatırım yapmakla ilgilendiği de ifade edildi.

FRANSA İLE OLAN ANLAŞMA GÜNCELLENİYOR

Fransa ile Güney Kıbrıs arasında 2007 yılında imzalanan savunma anlaşmasının güncellenmesine ilişkin olarak, Paris ile başlayan müzakerenin de bu çerçeveye dahil olduğunu kaydeden gazete, Fransa'nın en baştan bu yana, Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilgi gösterdiğini ifade etti.

Fransız Total şirketinin de sözde Rum MEB'inde faaliyet göstermeye başlamasıyla, Paris'in bölgedeki varlığını güçlendirmek istediğini kaydeden gazete, Total şirketinin, 10 ve 11 numaralı parsellerde faaliyette bulunmak için ruhsat aldığını anımsattı.

Fransız şirketinin, petrol yatakları bulmak için, kendi parsellerinde üç boyutlu sismik araştırmalara başladığını da kaydeden gazete, kesin sonuçların, 2014 yılının ilk yarısında çıkmasının beklendiğini anımsattı.

Fransız şirketin, doğal gaz yerine doğrudan petrol arama niyeti olduğunu açıkça ifade ettiğini kaydeden gazete, şirketin, Vasiliko'da inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminaline yatırım yapmakla ilgilendiğinin bilindiğini de ekledi.

"ATİNA VE TEL AVİV"

Yunanistan ile olan savunma işbirliğinin de güncellenmesine başladığını belirten gazete, Rum kesimi ile Atina arasında özellikle arama-kurtarma alanındaki ortak tatbikatların artması ve düzenli aralıklarla yapılmasının beklendiğini yazdı.

Şimdiden, önümüzdeki Ekim-Kasım ayları içerisinde, Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında ortak tatbikatlar yapılmasının planlanmakta olduğunu kaydeden gazete, bunlardan bazılarına İsrail'in de katılacağını ekledi.

"Yetkili kaynaklara" dayanarak, İsrail ile olan işbirliğinin de çok iyi bir şekilde ilerlemekte olduğunu belirten gazete, iki ülkenin, ilişkilerini sürekli bir şekilde modernleştirmekte olduklarını belirtti.

İsrail kuvvetlerinin, Rum kesiminin deniz bölgesini tatbikatlar için kullanmakta olduklarını kaydeden gazete, Rum kesiminin ise neredeyse kendisinden istenen bütün kolaylıkları sağlamakta olduğunu ekledi.

İSRAİL'DEN ALINACAK OPV'LER

Rum kesimine iki adet açık deniz karakol gemisi (OPV- Offshore Patrol Vessel) alınması için, Güney Kıbrıs ile Tel Aviv arasındaki istişarelerin devam etmekte olduğunu da anlatan gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, gemilerin sayısının tesadüf olmadığını, çünkü iki geminin, devriye yapmak suretiyle bölgeyi koruyacak asgari sayı olarak değerlendirildiklerini aktardı.

İki diğer geminin ise, İsrail tarafından, MEB ile sondajların yapıldığı ve doğal gaz çıkarma platformlarının yerleştirilmesinin beklendiği hassas bölgelerin korunması için tahsis edileceğini kaydeden gazete, gemilerin İsrail yapımı "SAAR 4.5" savaş gemisi standartlarında olacağını belirtti.

Gazete, gemilerin, nispeten ağır silah taşıma avantajına sahip olduklarını da ekledi.

GÜNEY KIBRIS, YUNANİSTAN VE İSRAİL ARASINDA İMZALANAN MEMORANDUM

Haberinin devamında, geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında imzalanan işbirliği memorandumuna da değinen gazete, memorandumun, üç ülkenin hem kendileri, hem de AB için ortak faydaya sahip enerji projeleri gerçekleştirme konusundaki isteklerini teyit ettiğini yazdı.

Bunun esasen üç projeden ibaret olduğunu kaydeden gazete, bunlardan birincisinin, üç ülkenin deniz altından elektrik kablolarıyla bağlanması, ikincisinin Akdeniz'den Avrupa'ya Yunanistan üzerinden boru hattı inşa edilmesi, üçüncüsünün de Rum kesimi, İsrail ve Yunanistan gibi AB ülkelerinin stratejik rezervlerini güçlendirecek olan doğal gaz depolama hattı olduğunu izah etti.

Memorandumun siyasi öneme sahip olduğunu kaydeden gazete, bölgenin üç Müslüman olmayan ülkesinin, Doğu Akdeniz'in enerji merkezine dönüşebileceği mesajı vermekte olduklarını ekledi.

MEB'DEKİ SON OLAY SAVUNMAYI ZEDELEDİ

Simerini gazetesi ise "Bir Ülkenin Savunmadaki Caydırıcı Etkisi" başlıklı yorumsal haberinde, Rum tarafının sözde MEB ilan ettiği deniz bölgesinin batısında, Cyta (Rum Telekomünikasyon İdaresi) hesabına deniz dibine kablo döşeyen bir İtalyan gemisinin, Türk devriye gemisi tarafından ileri sürülen tacizinin, Rum kesiminin caydırıcı etkisi üzerinde bir "yara" olarak düşünülmesi gerektiğini yazdı.

Haberde, bir ülkenin savunmasının, ülkenin menfaatlerini etkili bir şekilde korunmakla yükümlü olduğu da belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.