GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

"RMMO ve savunmaya Fransız reformu"

"RMMO ve savunmaya Fransız reformu"

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Rum hükümetinin Fransa'ya, Rum Savunma Bakanlığı ile Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) yeniden yapılandırılması çalışmalarını devretmeye yöneldiği haber verildi.

Yayın Tarihi: 18/08/13 14:35
okuma süresi: 7 dak.
"RMMO ve savunmaya Fransız reformu"
A- A A+

Haftalık Kathimerini gazetesi, "RMMO ve Savunmaya Fransız Reformu" başlığıyla aktardığı haberinde, Rum kesiminin Fransız usulü ordu ve savunmaya sahip olacağını, çünkü Paris'in, Rum Savunma Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılmasını üstlenmeye istekli göründüğünü bildirdi.

İngiltere ve Dünya Bankası'nın, reform çalışmaları yapmak için Rum kesiminde çeşitli bakanlıklar ve sektörler üstlenmesi gibi, Fransa'nın da Rum Savunma Bakanlığı ve RMMO'yu üstlenmeye ilgi gösterdiğini yineleyen gazete, bunun kilit bir sektör olmasından dolayı, Rum kesiminin bunu güvenilir ellere bırakmayı istediğini belirtti.

Gazete, yeniden yapılandırma için, araştırmacıların, Bakanlığın işleyiş şekli ve bileşimiyle alakalı önerilerde bulunabilmek için, ofislere ve arşivlere girip, bakanlık ve orduyla alakalı her şeyi araştırmalarının gerekeceğine dikkati çekti.

Rum Yönetimi'nin savunmayla ilgili bu hassas alanın reformunu devretmek için Fransa'ya yönelmesinin, tesadüf olmadığı yorumunda da bulunan gazete, bunu kısaca şöyle özetledi:

"1. Kıbrıs ve Fransa uzun yıllardır askeri konularda yakın bir işbirliği içerisindedir. Paris de yıllar boyunca, modern silah sistemleri satın alması açısından, RMMO için bir kanal teşkil etmiştir. İki ülkenin savunma konularındaki ilişkileri artmaktadır.

2. Fransa, Yunanistan'dan sonra, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Savunma İşbirliği Anlaşması imzaladığı ikinci ülkedir. Dolayısıyla, Paris, Savunma Bakanlığı ve RMMO'nun yapısıyla ilgili hassas bilgilerin idare edilmesi açısından, güvenilir ve ketum bir ortak olarak kabul edilmektedir. Kıbrıs ile Fransa arasındaki anlaşma güncelleme aşamasındadır, aynı zamanda Rum MEB'inde arama-kurtarma gibi ortak tatbikatlar yanı sıra başka tatbikatlar da planlanmaktadır.

3. Lefkoşa'nın, Savunma Bakanlığı ve RMMO'nun reformu konusunda Paris'e güvenebilmesi için, iki ülke arasında daha fazla güven koşulu yaratan üçüncü unsur ise, Fransız TOTAL şirketine Rum MEB'inde faaliyet göstermesi için lisans verilmesinin akabinde, Fransa'nın Rum MEB'ine aktif bir şekilde müdahil olmasıdır. Paris artık Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, savunma alanı çevresinde esnek bir sisteme sahip olmasını istemek için her türlü söz hakkına sahiptir."

"MÜKEMMEL İLİŞKİLER"

Rum hükümetinden bir yetkilinin, gazeteye, iki ülke ilişkilerinin çok iyi bir düzeyde bulunduğunu söylediğini ileten gazete, bahse konu kişinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Savunma Bakanı Fotis Fotiu'nun Paris'e gerçekleştirdikleri ziyareti anımsattığını aktardı.

Gazeteye göre aynı yetkili "yeni bir hükümet, seçilmesinden itibaren sadece 6 aylık bir süre içerisinde, yüksek düzeyde Fransa başkentini ziyaret ederse, Fransa'nın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin esaslı ortağı olduğu ve başka bir ülkenin Rum kesimine Savunma Bakanlığı'ndaki reform konusunda daha iyi bir şekilde yardım edebileceğinin düşünülmemekte olduğu anlaşılırdır" ifadelerini de kullandı.

"REFORMUN İKİNCİ AŞAMASI"

Aralarında Savunma Bakanlığı ve RMMO'nun yeniden yapılandırmasının da bulunduğu, kamu sektörü ile devlet mekanizması reformunun ikinci aşamasının, 2014 yılının ortasında başlamasının beklendiğini kaydeden gazete, buna paralel olarak, reformun ikinci aşamasına neredeyse kilit öneme sahip bütün bakanlıkların dahil edilmekte olduğunu yazdı.
2014 yılının ikinci yarısında, Maliye Bakanlığı'ndaki reform için çalışmaların başlayacağını da yazan gazete, buna paralel olarak, uzmanların devlet kurumlarına veya müşavirlikler, aynı zamanda Bağımsız Kurumlar ve Anayasa'da öngörülmekte olan kurumlara da gireceklerini ekledi.

İngiltere ve Dünya Bankası'nın, Rum kesimindeki kamu hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi için, çalışmalar üstlenmekte olduklarını da kaydeden gazete, çalışmaların 2014 yılının ilk üç ayına kadar hazır olması ve çalışmalar temelinde hayata geçirilecek yeniden yapılandırmanın da, 2014 yılının Temmuz ayına kadar başlaması gerektiğini ekledi.

RUM SAVUNMA BAKANI FOTİU'NUN DEMECİ

Fileleftheros gazetesine verdiği demeçte, Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan Savunma Bakanlıklarının işbirliğinin, teorikten pratiğe geçtiğini dile getiren Savunma Bakanı Fotis Fotiu ise, hedeflenen şeyin, kolektif bir stratejik işbirliği, aynı zamanda bir istikrar ekseni hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

Planlamalarının ve çabalarının bununla kalmadığını dile getiren Fotiu, bütün faaliyetlerin yoluna koyulduğunu ve Eylül ayında Roma'ya gerçekleştireceği ziyaretinde, Rum kesimi ile İtalya arasındaki savunma işbirliği anlaşmasının imzalanmasının beklendiğini ifade etti.

Bunun haricinde, Rum kesimi ile Fransa arasındaki savunma işbirliği anlaşmasının güncellenmesiyle ilgili faaliyetlerin de gelişme aşamasında bulunduğunu dile getiren Fotiu, dış politika ile savunma politikalarını, egemenlik haklarının ve milli çıkarlarının güvenceye alınması temelinde icra etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Barış İçin Ortaklığa (BİO) katılımlarının "katalizör" olduğunu da söyleyen Fotiu, devamla, bazı ülkelere limanlarda sağladıkları kolaylıklara da değindi ve kolaylıklar sağlanmasıyla ilgili politikalarının, sadece ABD'yle sınırlı olmadığını, Fransa, İngiltere, Almaya ve Rusya gibi ülkelere de limanlarda kolaylıklar sağlamakta olduklarını söyledi.

Demecinde Maraş konusuna da değinen ve Maraş'ın yasal sakinlerine iade edilmesinin, süreçte "katalizör" teşkil edeceğini, aynı zamanda hem müzakerecilerin, hem de halkın havasını ve psikolojisini değiştireceğini savunan Fotiu, Rum hükümetinin, Maraş konusuyla ilgili görüşmelerin, Ercan Havalimanı'yla ilgili herhangi bir atıfta bulunmadığına netlik kazandırdığını sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.