GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Sendikalar Ercan ihalesini iptalini istedi

Sendikalar Ercan ihalesini iptalini istedi

Sendikal Platform, Ercan Havalimanı'nda eylem yaparak, hükümetten Ercan ihalesini iptal etmesini istedi.

Yayın Tarihi: 03/04/15 12:09
okuma süresi: 5 dak.
Sendikalar Ercan ihalesini iptalini istedi
A- A A+

Sendikal Platformu oluşturan sendikaların Yönetim Kurulu bazında gerçekleştirdiği eylemde, Ercan ihalesi eleştirildi ve özelleştirilmeler alkışlarla protesto edildi.

Sendikal platform, taleplerinin projenin değişimi değil, toplumun malı olanın topluma yeniden kazandırılması olduğunu, yani ihalenin iptal edilmesi olduğunu vurguladı.

Sendikalar bu konuda, üzerine düşenleri yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Ülkemize kimliğimize ve insanlarımıza sahip çıkma mücadelesi veren sendikalarımızın mücadelesi bugün başlamamıştır. 1974 sonrası oluşan çarpık yapılaşma, ganimet düzeni, emek sömürüsü, özelleştirme adı altında kurumlarımızın sermayeye peşkeş çekilmesi ve dayatma paketlere karşı mücadelemiz başarıya ulaşana kadar sürecektir.

UBP'nin iktidara geldiği Nisan 2009 tarihinden itibaren uyguladıkları neo liberal politikalar sonucu toplumun yaşam seviyesi sefalet düzeyine geriletilmişti. toplumun malı olan KTHY, DAÜ Koleji, Saray Otel, Telefon Dairesi teker teker sermaye kesimine peşkeş çekilmişti. Sıraya daha birçok kurumumuzu koymuşlardı. Bugün Ercan Hava Limanının özelleştirme yasası adı altında devredilmesi de bal gibi sermaye kesimine peşkeş çekmekti. Tarih UBP'yi teslimiyetçi ve halk düşmanı olarak yazacaktır.

Peki onları böyle yazarken o günlerde onlara karşı verdiğimiz mücadelede bizlerle birlikte olduğunu söyleyen CTP ve DP'ye ne demeli? Devraldıkları sermaye yanlısı sistemle hiç mücadele etmeyip aynen devam etmeleri hatta CTP-BG'den bazı milletvekillerinin ısrarla KIB-TEK'in özelleştirilmesine yönelik açıklamaları ve sermaye yanlısı söylemleri kabul edilir değildir. Halk ve çalışanlar hiçbir şeyi unutmaz. Temmuz 2013 seçimlerine giderken, "UBP ülkeyi mahvetti. Kurumlarımızı batırdı, gençlerimizi göç yollarına düşürdü, biz geleceğiz ve kurumlarımıza , gençliğimize, geleceğimize emekçilerimize sahip çıkacağız, sahip çıkacağız, planlarımız ve programlarımız hazırdır demişlerdi. Soruyoruz ne değişti? Dayatılan ve özelleştirme öngören dayatma paket iptal mı edildi? Göç Yasası mı kaldırıldı? Yolsuzlukların üzerine mi gidildi? Yani müşavirler ordusuna son mu verildi? Partizanlık bitirildi mi?

Bunlar yapılmadığı gibi, vergi kaçıranlara vergi ve stok affı çıkartıldı. Şaibeli ihalelere devam edildi.

Yani CTP ve DP hükümeti de UBP'nin bıraktığı yerden devam ederek emek ve halk düşmanlığında yarışa girdiler.

Özelleştirme Yasasının ürünü olan Ercan'ın durumu ortadadır. Alan T&T şirketi ben bu iktidarla daha uyumlu çalışıyorum diyebiliyor. Ercan'ın işletmesinin devriyele yaşananlar ortadadır. Hava limanları ücertler yasasının geçmesiyle;

1 Her uçaktan meydana yaklaşma ücreti 25 Euro

2-Uçakların iniş-kalkışına ton başı 4 Euro bir uçağın ortalama 80 ton olduğu

düşünüldüğünde toplam 320 Euro

3- Uçakların aldığı her 1000 litre yakıt için 4 Euro ortalama her uçak 12,000 litre

alır yani 48 Euro

4-Konaklama 1.5 Euro 2 saatten sonra uçakların 80 ton olduğu olduğuna göre

göre her uçak için 120 Euro

5-Yer hizmetlerinden alınanlar her şirket ve hizmet için değişmektedir.

6-Bilet kesen her yolcudan 15 Euro ortalama her uçak 170 yolcu olduğuna göre

her uçaktan 2550 Euro ve günlük olarak ortalama 40 uçak üzerinden

hesaplarsak 102.000 Euro

7-Uçaklardan geceleri aydınlatma ücreti uçak başına 35 Euro, ortalama 40 uçaktan

gecede 1400 Euro

Tüm bu fahiş fiyatlar tabii ki bilet fiyatlarına yansımaktadır. Yani halkımız ödemektedir. Böyle karlı, altın yumurtlayan işletmeyi kim devretmek ister. Ama devretmek istemeyen değil devralacağım deyip hala susanlardır suçlular. Yeni terminal ve pist yapımında yaşanacak sıkıntıların en önemlisi projede ısrar edilmesidir. Binlerce ağaç feda edilecek, pistin yeri teknik olarak sıkıntılar yaşatacak. Bunların çözüm yeri meclisti ama CTP-DP koalisyonu meclisten korktuğu için proje değişiklik önergesi yapıp meclise götürmemiştir.

Bizim talebimiz projenin değişimi değil toplumun malı olanın topluma yeniden kazandırılmasıdır. Yani ihale iptal edilmeli ve şirketten alınanlar topladıklarıyla birlikte masaya oturulmalı ve halledilmelidir. Bizler sendikalar olarak üzerimize düşenleri yapmaya hazırız.

Yeter ki neo liberal anlayışı ve teslimiyetçi zihniyeti terk etsinler.

KTÖS, KTOEÖS, KAMU-SEN, KTAMS, DEV-İŞ, TÜRK-SEN, ÇAĞ-SEN, BASIN-SEN, KOOP-SEN, HAZİNE-SEN, MEC-SEN, BES, GÜÇ-SEN, MAĞUSA TÜRK GENEL İŞ, TIP-İŞ, DAÜ-SEN, DAÜ-BİRSEN, KTHES

Örgütler Adına

Ahmet Kaptan

KTAMS Başkanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.