GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Rum avukat Hakikat Komisyonlarını yazdı…"Gerçeği mi istiyoruz, adalet mi istiyoruz?"

Rum avukat Hakikat Komisyonlarını yazdı…"Gerçeği mi istiyoruz, adalet mi istiyoruz?"

15 Temmuz 1974 faşist Yunan darbesinin 46. yılı tüm ada genelinde çeşitli açıklamalarla kınanırken, ardından meydana gelen savaşta yaşanan kayıpların bulunması için kurulması düşünülen 'Hakikat Komisyonları' bir kez daha Rum basının gündemine konu oldu.

Yayın Tarihi: 15/07/20 14:38
okuma süresi: 3 dak.
Rum avukat Hakikat Komisyonlarını yazdı…"Gerçeği mi istiyoruz, adalet mi istiyoruz?"

Ünlü Rum Avukat Ahileas Dimitriadis'in Cyprus Mail gazetesine yazdığı aynı başlıklı makaleye göre, 2006'dan beri kazılarına devam eden Kayıp Şahıslar Komitesinin (KŞK) çalışmalarının gittik sonra zorlaştığı dile getirilirken, kayıplar konusunda en dramatik gelişmenin olayların şahitlerinin hayatlarını kaybetmesi ile yaşandığı belirtildi.

KŞK'nın hala daha 810 Kıbrslı Rum ve 218 Kıbrıslı Türk'ün kalıntılarına ulaşmak için çalışmalarına devam ettiğini belirten Dimitriadis, 1981'de BM nezdinde kurulan, 1997'de liderler seviyesinde uzlaşılan ancak kazı çalışmalarına ancak 2006 yılında başlayan KŞK'nın gelinen noktada bilgi akışı yönünden zor günler geçirdiğine atıfta bulunarak, Güney Afrika ya da Kolombiya modeli bir Hakikat Komisyonu kurulmasının, kayıpların bulunması konusunda önemli bilgileri de beraberinde getirebileceğini ifade etti.

Ancak bu noktada çok büyük bir dilemmanın ortaya çıkacağını belirten Dimitriadis, "bu komisyonlara bilgi verecek olan kişilerin, yine bu kayıp olaylarındaki rolleri ortaya çıkacağı için, kayıp yakınları adaletin yerine gelmesini ve bu kişilerin cezalandırılmasını isteyebilirler. Bu konuda 1990 yılında iki taraf arasında uzlaşıya varılmıştı. Buna göre, kayıpların bulunması ile ilgili KŞK'ye bilgi veren kişiler hakkında herhangi bir yargı süreci olmayacaktı" diye yazdı.

Bu noktada, söz konusu komitenin KŞK üzerinde bir yapıyla, basit hukuk terminolojisi işletilerek kurulabileceğini anımsatan Avukat Dimitriadis bunları 'referansların belirlenmesi, ceza yasasının tanımlanması ve bilgileri getirecek olanlara yine ceza yasası düzenlenerek 'dokunulmazlık' verilmesi olarak sıraladı.

"Kıbrıslıların karar vermesi gerekiyor" diyen Dimitriadis "basitçe bu komisyon kurulursa, bu kayıp olaylarına karışıp suç işleyenlerin cezalandırılmasını mı isteyeceğiz yoksa bu kişilerden gelecek olan hayati bilgilerle, kayıpların bulunmasını mı isteyeceğiz. Özetle, adalet mi istiyoruz yoksa gerçeği mi?" diye yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.