GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Pompeo’nun ziyareti Rum basınında: “Maraş’ı ayrıntılı şekilde ele aldılar”

Pompeo’nun ziyareti Rum basınında: “Maraş’ı ayrıntılı şekilde ele aldılar”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun önceki gün Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaret ve yaptığı temaslar Rum basınında geniş yer bulurken, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, ziyaretin sonuçlarından memnun olduklarını dile getirdi.

Yayın Tarihi: 14/09/20 11:27
okuma süresi: 8 dak.
Pompeo’nun ziyareti Rum basınında: “Maraş’ı ayrıntılı şekilde ele aldılar”

Alithia gazetesi “Türkiye’den Tek Bir Açıklama Yok – Maraş’ı Ayrıntılı Şekilde Ele Aldılar” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temasların Rum hükümetini memnun ettiğini yazdı.

Gazete, Pompeo’nun ziyareti konusunda birçok açıklama ve tepki gelmesine karşın Türkiye’nin şu ana kadar tek bir açıklama yapmadığı iddiasında bulundu. Haberde, Pompeo’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le cumartesi akşamı gerçekleştirdiği görüşmede, kapalı bölge Maraş konusunun da ayrıntılarıyla ele alındığı aktarıldı.

Pompeo’nun, Anastasiadis’in bu konudaki görüş ve önerilerini dikkatle dinlediğini belirten gazete, Anastasiadis’in görüşmede, ABD’nin, kapalı bölge Maraş konusunda Türkiye’nin planları hakkında BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi olarak üstlenebileceği role dair görüşlerini de aktardığını belirtti.

Gazete, “Türkiye’nin, Maraş konusundaki planlarını hayata geçirmesinin Kıbrıs sorununun çözümü çabaların çok olumsuz bir etkide bulunacağı” şekildeki Rum tezini anladığı yorumunda da bulundu.
Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis ise Pompeo’nun ziyaretinin sonuçlarının kendilerini memnun ettiğini açıkladı.

Hristodulidis dün yaptığı açıklamada, Pompeo’nun ziyareti sırasında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri konusunda yapılan görüşmede, “bu tür konuların diyalog yoluyla veya Lahey Adalet Divanı’na götürülerek çözülmesi gerektiği unsuruna ağırlık verildiğini” ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin, KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin akabinde Crans Montana’da kaldığı yerden yeniden başlamasının gerekliliğinin de görüşmede vurgulandığını belirten Hristodulidis, kapalı bölge Maraş konusunun da görüşmede ele alındığını aktardı.

Hristodulidis’e göre, Anastasiadis, Pompeo’yla gerçekleştirdiği görüşmede Maraş’ın açılmasının Kıbrıs sorununun çözümü perspektiflerini büyük darbe vuracağını iddia ederek, Maraş konusundaki önerisini de iletti.

Hristodulidis, Pompeo-Anastasiadis görüşmesinde, Güney Kıbrıs’ın, İsrail, Mısır ve BAE gibi bölge ülkeleriyle yürüttüğü üçlü işbirlikleriyle ABD-Güney Kıbrıs arasındaki işbirliği konularının da ele alındığını belirtti. Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın ABD’nin askeri eğitim programı IMET’e katılımı, öldürücü olmayan silahların Güney Kıbrıs’a satışını içeren ambargonun kısmi kaldırılmasını ve CYCLOPS eğitim merkezinin Güney Kıbrıs’a kurulması konularının da görüşüldüğünü ifade etti.

ABD’yle karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ABD’ye gitmek isteyen “Kıbrıs Cumhuriyeti” pasaportu sahiplerine vize uygulanmaması konusunun ele alındığı, sürmekte olan görüşmelerin de değerlendirildiğini aktaran Hristodulidis, Pompeo’nun Rusya’nın “kara para aklama ve Rus gemilerinin Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaretler konusunda endişeli oldukları” yönündeki açıklamasını da değerlendirdi.

Hristodulidis, Rusya’nın kara para aklaması konusunda, Güney Kıbrıs’ın AB ve diğer uluslararası örgütlerin üyesi olarak, bu konudaki uluslararası kanunlara uyduğu iddiasında bulunurken, Rus gemilerinin ziyaretlerinin ise, daha önce Lübnan ve Suriye konularında olduğu gibi, insani yardım operasyonları çerçevesinde talepte bulunan ülkelere sağladıkları kolaylıklar çerçevesinde olduğunu savundu.
Hristodulidis ayrıca, Oruç Reis’in bölgeden ayrılması ve Türkiye’nin yeni bir Navtex ilan etmemesinin “doğru yönde atılmış bir adım olduğunu” söyledi.

Hristodulidis, tüm bunlara karşın Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) ihlallerini sürdürdüğü iddiasını da yineledi.

PARTİLERİN TEPKİLERİ

Gazete haberinin devamında, Pompeo’nun Güney Kıbrıs ziyaretinin Rum siyasi partileri tarafından farklı şekillerde yorumlandığını yazdı.

Habere göre, DİSİ Sözcüsü Dimitris Dimitriu, Pompeo’nun ziyaretinin sonuçlarından çok memnun oluklarını dile getirirken, AKEL Sözcüsü Stefanos Stefanu, ABD’nin, Güney Kıbrıs’ın Rusya’yla ilişkilerini sona erdirmesi şeklindeki kabul edilemez talebini yeniden dile getirdiği yorumunda bulundu.

DİKO’dan yapılan açıklamada, Pompeo’nun ziyaretine dair şu ana kadar verilen mesajların, ziyaretin sonuçlarının doğru yönde olduğu izlenimini yarattığı belirtilirken, EDEK’in açıklamasında ise, Pompeo’nun “Türkiye’nin eylemlerinden derin endişe duyduğunu söylemekle yetinerek eşit mesafede kaldığı” suçlamasında bulunuldu.

Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasında ise Pompeo’nun ziyareti memnunlukla karşılanırken, Rus gemilerine sağlanan kolaylıkların sona erdirilmesi yönündeki baskılardan duyulan endişe dile getirildi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros, “Limana Demirleme Yeni Bilmeceye Sebep Oldu – ABD’den Perspektifli Destek – Lefkoşa Pompeo’nun Ziyaretinden Tam Manasıyla Memnun”; Haravgi, “Pompeo’nun Açıklamaları Yeni Bir Şey Getirmedi – Hükümet ABD’nin Yaklaşımlarından Memnun”; Politis, “Doğu Akdeniz’deyiz ve Kalacağız – Oruç Reis Antalya Limanı’na Döndü… Ya Sonra?”.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.