Kıbrıs Cumhuriyeti, güvenliği artırdı: Mülteci rotası olmamıza izin vermeyeceğiz
Kıbrıs Cumhuriyeti, mültecilerin geçişlerini engellemek amacıyla tampon bölgedeki güvenliği artırdı. Yapılan açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, mülteci rotalarından biri olmasına izin verilmeyeceğine vurgu yapıldı.
Kıbrıs Cumhuriyeti, mültecilerin geçişlerini engellemek amacıyla tampon bölgedeki güvenliği artırdığını duyurdu. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Mültecilerden Sorumlu Bakan Yardımcılığı, Türkiye'den KKTC’ye geçiş yapan mültecilerin sayısındaki artışa dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), tampon bölgedeki kamplarda yaşayan göçmenlerin yaşam koşullarının kötü olduğunu vurguladı ve bu durum Rum yetkililerden tepki aldı.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Mültecilerden Sorumlu Bakan Yardımcılığı Ofisi Müdürü Lampros Kaoullas, Philenews'a yaptığı açıklamada, ülkesinin başından beri insani yardım ve tıbbi bakım sağladığını savundu.
Avlona yakınlarındaki tampon bölgede 44 mültecinin çadırlarda yaşadığı ve Kıbrıs Üniversitesi'nin arkasındaki Aglantzia'da 29 göçmenin mahsur kaldığı vurgulandı.
Göçmenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Nicholas Ioannides’in, Avlona bölgesini ziyaret ederek durumu değerlendireceği ve halkın dile getirdiği endişeleri ele alacağı bildirildi.
Uluslararası kuruluşların, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni mültecileri iltica prosedürlerine erişim hakkı tanımadığı için uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.
Philenews'ta yer alan habere göre; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP), Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sığınmacıları tampon bölgeye geri ittiği yönündeki açıklamalarına da yer verildi.
Aktivistler, Pournara'ya iltica başvurusunda bulunmak için gelen mültecilerin polis tarafından toplanarak minibüslere konulduğunu ve tampon bölgeye taşındığını belirtiyor.
Cyprus Mail gazetesi, dün 46 mültecinin, geri itildikleri iddiasıyla hükümete dava açtığını bildirdi.
Kaoullas, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasalar çerçevesinde hareket ettiğini vurgulayarak, Yeşil Hat Tüzüğü'ne atıfta bulundu ve Yeşil Hat'ın bir ateşkes hattı olduğunu, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından izlenmesi gerektiğini belirtti. "Yeşil Hat, ne bir sınır ne de tanınan bir sınırdır ve bu şekilde bir sınır olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
"Bunun garip bir durum olduğunu ve hem siyasi hem de hukuki olarak bu şekilde ele alındığını" belirten Kaoullas, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, mülteci rotalarının oluşmasına izin vermeyeceğinin altını çizdi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.