GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Çelepis: "Kıbrıs sorununun çözümü isteniyorsa süreç bizi korkutmamalı"

Çelepis: "Kıbrıs sorununun çözümü isteniyorsa süreç bizi korkutmamalı"

Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakere grubu üyesi Tumazos Çelepis, Kıbrıs sorununun çözümü isteniyorsa, sürecin kendilerini korkutmaması gerektiğini söyledi. Haravgi gazetesine demeç veren Çelepis, Kıbrıs sorunu, doğrudan müzakereler süreci, Cenevre görüşmesi, mülkiyet konusunda yapılan görüşmeler ve diğer konulara değindi.

Yayın Tarihi: 24/07/11 13:44
okuma süresi: 4 dak.
Çelepis: "Kıbrıs sorununun çözümü isteniyorsa süreç bizi korkutmamalı"
A- A A+

Gazeteye göre "Eğer gerçekten Kıbrıs sorununu çözmek istiyorsak, sürecin kendisinin bizi korkutmaması gerekiyor" diyen Çelepis, kendilerini korkutabilecek tek şeyin "kötü kendileri" olduğunu; yani doğru mesajı göndermemeleri, çözüm istediklerine inandıramamaları olduğunu ifade etti.

Bu dönemde yapılmakta olan müzakereler sürecine ilişkin umutların boyutunun ne olduğu sorusuna Çelepis, (beklentilerin) özellikle yüksek bir boyutta olmadığını ifade ederek, -eğer gerçekten söylediklerini ima ediyorsa- Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarından sonra perspektiflerin çok karanlık olduğundan bahsetti. Çelepis "bu tür tezlerle Kıbrıs sorununun çözümünü bulamayacağımız açıktır" diye savundu.

Görüşmelerin yoğunlaşmasına ilişkin bir soruya karşılık, Mehmet Ali Talat KKTC Cumhurbaşkanı olduğu zamanki gibi yoğunlaştırılmış müzakerelerin, karşılaşılan zorluklara ve ağır ritme rağmen üretici olduğunun kanıtlandığından, o zaman özlü uzlaşılara ulaşıldığından bahseden Çelepis, şu anda Eroğlu ve Erdoğan'ın "kışkırtıcı" açıklamalarıyla "uğraştıklarını" söyledi.

Bir başka soru karşısında hakemliklerin gündemde olmadığını, BM'nin de bu yönde bir niyetinin bulunmadığını belirten Çelepis, müdahalenin hep var olduğunu ifade etti. Çelepis, BM'nin her başlığa ilişkin kendi uzmanlarının olduğunu, bazı fikirler dile getirdiklerini ve her iki tarafın bunları tartışmayı kabul etmekte ya da reddetmekte özgür olduğunu belirtti. Çelepis'e göre bu, görüşmelerin sürdüğü iki yıldır zaten yapılıyor.

Yurtdışında, mülkiyet konusuyla ilgili BM uzmanlarıyla yaptıkları görüşmelere değinen Çelepis, birçok deneyimleri olan uzmanlarla mülkiyetle ilgili görüşmelerde, konunun siyasi boyutu değil, teknik boyutunu ele aldıklarını belirtti.

Uzmanların nelere dikkat edilmesi, nelerden kaçınılması gerektiği konusunda deneyimlerini aktardıklarını söyleyen Çelepis, uzmanların, kendilerinin verdikleri bilgileri de dinlediğini ifade etti.

Bazı Rum siyasi güçlerin, Kıbrıs Rum tarafının önerilerinin geri çekilmesi istekleriyle bir soruya yanıt veren Çelepis; herkesin görüşünü söylemeye hakkının olduğunu, bu konuların tartışılmış olduğunu belirtti ve şu iddialarda bulundu:

"Biz onları bir noktada düşünmeye çağırıyoruz. Görüşmelere gitmemiz ve önerilerimizi ya da ulaşılan uzlaşıları geri çekmemiz akıllıca mı? Bunu diğer taraf yapıyorken... Eroğlu, Talat ile vardığımız ve kendisinin hemfikir olmadığı uzlaşılardan kurtulmaya çalıştığı bir taktik izliyor. Dolaylı, ancak net bir şekilde bunu, yani ulaşılan uzlaşılar konusunda hemfikir olmadığını ve bu uzlaşılardan kurtulmak için karşılığında başka şeyler sunduğunu Cenevre'de BM Genel Sekreteri'ne söyledi...."

Çelepis, Eroğlu'nun kurtulmak istediklerinin başkanın seçilmesiyle mi ilgili olduğu sorusuna, çapraz oya ilişkin başkanlık konusundaki meselelerle de ilgili olduğunu savundu.

BM Genel Sekreteri'nin uluslararası konferanstan bahsetmesinin endişelere sebep olduğu yoruuyla ilgili konuşan Çelepis, Genel Sekreter'in, zamanından önce uluslararası konferansın toplanamayacağını çok iyi anladığını belirtti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.