GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

"RMMO karada çok iyi, hava ve denizde takviyeye muhtaç"

"RMMO karada çok iyi, hava ve denizde takviyeye muhtaç"

Güney Kıbrıs'ın, ülke sathı dikkate alındığında, hatırı sayılır kara kuvvetine sahip olduğu ancak hava ve deniz kuvvetleri açısından olanaklarının çok düşük olduğu bildirildi.

Yayın Tarihi: 30/07/11 12:53
okuma süresi: 6 dak.
"RMMO karada çok iyi, hava ve denizde takviyeye muhtaç"
A- A A+

Simerini "Ordumuz Güçlü Ama… Kıbrıs Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (KİKEM) Raporu" başlıklı haberinde Rum tarafında faaliyet gösteren "Stratejik Araştırmalar Merkezi"nin (KİKEM) "Kıbrıs'ta Askeri Dengeler 2001" başlıklı yıllık raporunun açıklandığını yazdı.

Gazeteye göre Londra Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, SIPRI, NATO, AGİT, Rum İstatistik ve Araştırma Dairesi gibi erişime açık kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan raporu Rum Askeri Araştırmalar Uzmanı Aristos Aristotelus basın toplantısıyla açıkladı.

Güney Kıbrıs'ın, büyüklüğü dikkate alındığında hatırı sayılır kara birliklerine sahip olduğunu belirten Aristotelus savunacak alanı geniş ve Yunanistan'ın garantörlüğüne sahip olan Güney Kıbrıs'ın savunacak alanı az ve Türkiye'nin garantörlüğüne sahip olan Türk tarafı ile kıyaslandığında; çok ciddi daimi yetersizlikleri bulunduğunu söyledi.

RMMO'nun kara kuvvetlerinin operasyonel kabiliyetlerinin hava savunmasındaki boşlukların doldurulması ve denizden gelecek tehditlerin göğüslenmesi ile desteklenmesi gerektiğine işaret eden Aristotelus şunları söyledi:

"Olası kriz veya sıcak temasın göğüslenmesi ve Cumhuriyet'in hayati hava ve deniz çıkarlarının güvence altına alınması için hava ve deniz imkânlarının, yetkili eşgüdüm birimlerinin güçlendirilmesi de özellikle önem kazanıyor"

Aristotelus ikili veya daha çok taraflı düzeylerde ve AB'nin Ortak Savunma ve Dış Politikası'nın kapsamı dışında bulunan ortak tehditlerin göğüslenmesinde AB üyelerin işbirliği pratiği izlenerek askeri alanda Yunanistan'la işbirliğinin değerlendirilmesinin ve düşmana operasyonel anlamda verilecek zararın artırılmasının şart olduğuna da dikkat çekti.

Küresel ekonomik krizin kamu maliyesine ve savunma harcamalarına büyük baskı yaptığını ancak Türk askeri adada bulunduğu sürece silahlanma programlarının zayıflatılmaması gerektiğini kaydeden Aristotelus, kaynak tasarrufu, manevra kabiliyetinin artırılması, RMMO'nun verimi ve operasyonel kabiliyeti artıracak çağdaş komuta metotlarının değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

RMMO'daki seferilik kurumunun düşman tarafla kuvvet dengelerini hissedilir ölçüde iyileştirdiği görüşünü de ortaya koyan Aristotelus seferilerin savaş kabiliyetinin güçlendirilmesinin, askerlik süresin azaltılmasına, RMMO'nun reorganizasyonuna ve profesyonel askerlik kurumunun ileri götürülmesiyle gerekli teçhizatın sağlanmasına dönük her türlü planlamada dikkate alınması gereken gereklilik olduğunu söyledi.

Raporda RMMO tarafından son dönemde satın alınan bazı malzeme haricinde, 2011'de Kıbrıs'taki rakip tarafların askeri alandaki sayısal bulgularının 2002'den bugüne neredeyse değişmemiş göründüğüne işaret ediliyor.

RMMO'nun personel gücü 12 bin muvazzafı, 50 bin seferisi ve Yunan Alayı'nın 950 mensubu ile birlikte toplamda 62 bin 950'ye ulaşıyor.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'nin 2002 itibarıyla 36 bin asker bulundurduğunu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın 5 bin askeri ve 26 bin seferisi ile askeri gücünün 67 bin'e ulaştığı belirtilen raporda "Her bir milli muhafıza 3 Türk askeri düşüğü sonucu çıkıyor. Rakip tarafların toplam personel dinamiği ise neredeyse bire birdir yani denge Kıbrıs tarafının lehine değişiyor" deniliyor.

Rapora göre RMMO'nun elinde 179, KTBK'nın elinde 449 adet (441M-48A5T1/T2 ve 8 M-48 A2 eğitim) tank bulunuyor. RMMO'nun her bir tankına karşılık 2.5 Türk tankı bulunurken, Yunan alayının elindeki 61 adet tank da dikkate alındığında ise oran RMMO'nun bir tankına karşılık 1.8 Türk tankına düşüyor.

Türk tanklarının modernize edildiği ve çok iyi operasyonel durumda tutulduğu vurgulanan raporda kalite açığının kapatılması amacıyla Güney Kıbrıs'ın bu yıl bir miktar AMX-30 tankını Rus yapımı T-80U tanklarıyla değiştirdiği belirtiliyor.

Raporda ayrıca RMMO'nun elindeki zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) ve savaş aracı sayısının toplamda 402, KTBK'nın ise 627 olduğu, bunlardan 361'inin Türk yapımı AAPC ve 266'sının Amerikan yapımı M-133'ler olduğu kaydediliyor.

Güney Kıbrıs'ın 2010 yılında yüzde 2.0 ile; AB içerisindeki, gayrı safi milli hasılasından en büyük payı savunmaya harcayan 4'üncü ülke, 24 ay olan askerlik süresi ile de birinci sıradaki ülke olduğu da vurgulanan raporda şu bilgiler de veriliyor:

"Kıbrıs'taki Yunan kuvvetleri bin 250 civarındadır. Bu personelin; 950 kişilik bölümü Yunan Alayı'nı oluşturuyor, geriye kalanları Milli Muhafız Ordusu'nda subay rütbesinde görev yapıyor. Kıbrıs Yunan Kuvveti Mekanize Birlik haline dönüştürüldü."

Politis haberi "Deniz ve Hava'da Güvenlik Açıkları… Kıbrıs'taki Askeri Dengelerle İlgili KİKEM Raporu", Fileleftheros ise "Milli Muhafız Ordusu Hava Savunması ve Denizden Gelecek Tehditler Konusunda Dezavantajlı… Havada ve Denizde Takviyesi Şart" başlığıyla yansıttı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.