İSKELE
okuma süresi: 8 dak.

Gitsen giremezsin Girsen göremezsin!

Gitsen giremezsin Girsen göremezsin!

Köy halkının sesi olmak ve sorunlarını gündeme taşımak üzere köy köy dolaşan Kıbrıs Postası’nın bu haftaki adresi İskele’ye bağlı Boğaziçi köyü oldu.

Yayın Tarihi: 12/01/20 09:00
Güncelleme Tarihi: 12/01/20 10:24
okuma süresi: 8 dak.
Gitsen giremezsin Girsen göremezsin!

• Kıbrıs Postası Gazetesi sorunlarını dinlemek için bu hafta İskele Belediyesi’ne bağlı Boğaziçi Köyü’ndeydi…

• 21. yüzyıl, 2020 yılının başında “turizm cenneti”, “üniversite adası” ülkemizin güzide Boğaziçi Köyü’ne doğru düzgün bir “giriş yolu” olmadığı gibi herhangi bir “aydınlatması” da yok…

• Köyün ve giriş yolunda bozukluklar olduğunu ve aydınlatma sorunu olduğunu anlatan köy muhtarı Eniz Akşahin, bu sorunların giderileceği yönünde düzenli söz aldıklarını ifade etti.

• Köylere bağlı olduğu belediyelerin katkı sağlamadığı takdirde muhtarların bir şey yapma gücü bulunmadığını belirten Akşahin, İskele Belediyesi’nin katkıları ile Eylül ayında mandıra yollarının düzetildiğini, ova yollarının ise yine belediyenin katkıları ile 2020 yılı içinde düzeltileceğini söyledi.

• Muhtar köyün en büyük sorununun hayvancının yaşadığı su sorunu ve Kuzucuk- Boğaziçi yolu olduğunu vurgulayarak, köye bir tek İskele Belediyesi’nin katkı sağladığını kaydetti.

Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Köy halkının sesi olmak ve sorunlarını gündeme taşımak üzere köy köy dolaşan Kıbrıs Postası’nın bu haftaki adresi İskele’ye bağlı Boğaziçi köyü oldu. Eski ismi Lapethos olan ve yaklaşık 650 nüfuslu Boğaziçi göç sorunu yaşamayan ender köylerden. Ancak, Boğaziçi’de birçok köy gibi devlet ilgisinden yoksun. Boğaziçi muhtarı Eniz Akşahin köyün sorunlarını Kıbrıs Postası’na anlattı.

Köyde hayvancılık ile uğraşan vatandaşın yıllardan beri su sorunu yaşadığını ve taşıma suyla ihtiyaçlarını gidermeye çalıştığını ifade eden Akşahin,  10 dakikada Mağusa’ya ulaşımı sağlayan Kuzucuk- Boğaziçi yolunun kullanılmaz halde olmasının köylüyü mağdur ettiğini kaydetti. Köye giriş ve çıkışın tek yoldan olduğunu söyleyen Akşahin,  Kuzucuk yolu için 3 defa proje çıktığını ancak kaynağın başka yerlere aktarıldığını iddia ederek, köy halkının 10 dakikada ulaşım sağlayabileceği yolu yarım saatte gidebildiğinden yakındı.

“Taşıma suyla değirmen dönmez”

Muhtar Akşahin, hayvancılık ile uğraşan köylünün uzun süreden beri su sorunu yaşadığını ifade etti. Su sorunun giderilmesi hakkında söz verildiğini, projesinin hazır olduğunu söyleyen muhtar Akşahin, hayvancının özellikle bütün yaz boyunca su taşıdığını belirterek “ taşıma suyla değirmen dönmez” dedi.

30 genç arsa bekliyor

Köyde göç yaşanmadığına ve gençliğin köyüne bağlı olduğuna vurgu yapan muhtar Eniz Akşahin, en son 2011 yılında kırsal kesim arsası dağıtıldığını, bölgede u ve elektrik sorunu yaşanmadığını ancak asfalt sorunu olduğunu dile getirdi. Uzun yıllardan bu yana gençlik için kırsal kesim arsası dağıtılmadığını belirten Akşahin, 30 gencin arsa beklediğini belirtti. Bu yönde İçişleri Bakanlığı ile çalışma yürütüldüğüne dikkat çeken Akşahin, köy içindeki hali arazilerin kırsal kesim arsası olarak verilmesi için çalışma yapıldığını ifade etti. Muhtar Akşahin mevcut kırsal kesim arazilerinin yolunun ise 2020 içerinde yapılacağı yönünde söz aldıklarını ifade etti.

Köy mandıraların pis suyundan kurtarıldı

Köy muhtarı Akşahin, geçmiş yıllarda yoğun yağışlar yaşandığı zaman mandıralar bölgesinden köye pis su aktığını kaydederek, pis suların evlere kadar girip köy halkına mağduriyet yaşattığını belirtti. Bu soruna bu yıl çözüm bularak önüne geçildiğini ifade eden Akşahin, “eğer sorunu gidermeseydik günlerden beri ülkede etkili olan yağışlı havalar nedeni ile köyü yeniden pis suların basıp köy halkı büyük mağduriyet yaşayabilirdi dedi.

Köy meydanı ile ilgili restorasyon projesi gündemde

Geçmiş yıllarda Kıbrıslı Rumlar ile Türklerin bir arada yaşadığı Lapethos’da biri köy meydanında olmak üzere 2 su tulumbası bulunuyor. Birinden Kıbrıslı Türklerin, birinden Kıbrıslı Rumların su aldığı tulumbalar ile ilgili muhtar Akşahin restorasyon projesi olduğunu ifade etti. Köy meydanının daha düzenli bir hale getirilmesinin projelendirildiği bir restorasyon yapılacağını belirten Akşahin, köy meydanında bulunan kilisenin tadilatı içinse Vakıflar idaresine başvurulduğunu kaydetti. Akşahin her yıl 14 Temmuz’da Kıbrıslı Rumların ayin yaptığı kilisenin temizlenmesi ve köy meydanının restorasyonunun önemli olduğunu ifade etti.

“Belediyeler katkı sağlamazsa, muhtarlar hiçbir iş yapamaz”

Köylere, bağlı olduğu belediyelerin katkı sağlamadığı takdirde muhtarların bir şey yapma gücü bulunmadığını belirten Akşahin, İskele Belediyesi’nin katkıları ile Eylül ayında mandıra yollarının düzetildiğini, ova yollarının ise yine belediyenin katkıları ile 2020 yılı içinde düzeltileceğini ifade etti. Köyün ve giriş yolunda bozukluklar olduğunu ve aydınlatma sorunu olduğunu ifade eden Akşahin, bu sorunların da giderileceği yönünde söz aldıklarını ifade etti.

“Kadın ne kadar güçlü olursa, erkek de o kadar güçlü olur”

Muhtar Eniz Akşahin, Boğaziçinde genç ve kadınlara önem verildiğini kaydetti. Boğaziçi Spor Kulübünün BTM Ligi’nde aktif olduğunu kaydeden muhtar Akşahin, köy gençleri için spor sahalarının da bulunduğunu kaydetti. Köy kadın kursunun aktif ve katılımlı bir şekilde sürdüğünü ifade eden Akşahin, ayrıca yakın geçmişte Boğaziçi Kadınlar Birliği’nin kurulduğunu ifade etti. Akşahin köy ve kırsal kesim kadınlarının aktif olması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti. Kadınların çağımızda fikirlerini ve sesini duyurabilmesi gerektiğini belirten Akşahin, “kadın ne kadar güçlü olursa, erkek o kadar güçlü olur” şeklinde konuştu.

 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.