İSKELE
okuma süresi: 5 dak.

Kıbrıs Postası’na konuşan CTP İskele aday adayı Yalçın Kömürcügil: “Betonlaşma ile bu girdaptan çıkamayız”

Kıbrıs Postası’na konuşan CTP İskele aday adayı Yalçın Kömürcügil: “Betonlaşma ile bu girdaptan çıkamayız”

Coğrafyamız için biçilmiş kaftan “milli servet harupun” yalnızca çekirdeği ile ekonomik krizlerin rahatlayacağını ifade eden CTP İskele milletvekili aday adayı Yalçın Kömürcügil, pandemi süreci ile birlikte tüm dünyanın tarım politikaları konusunda “uyandığını” bizim ise hala yerinde saymakta ısrarlı olduğumuzu Kıbrıs Postası'na anlattı...

Yayın Tarihi: 09/12/21 15:03
Güncelleme Tarihi: 09/12/21 15:49
okuma süresi: 5 dak.
Kıbrıs Postası’na konuşan CTP İskele aday adayı Yalçın Kömürcügil: “Betonlaşma ile bu girdaptan çıkamayız”

1992’de girdiği, 2008’den beri ise İskele’de Koop Harup Fabrikası’nda bölüm şefi olarak görevine devam eden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili aday adayı Yalçın Kömürcügil, özellikle ülkemiz tarım politikalarına odaklı, kooperatif tecrübesini siyasete tahvil etme motivasyonuyla siyasete girmek istediğini Kıbrıs Postası’na anlattı.

Coğrafyamız için biçilmiş kaftan “milli servet harupun” yalnızca çekirdeği ile ekonomik krizlerin rahatlayacağını ifade eden Kömürcügil, pandemi süreci ile birlikte tüm dünyanın tarım politikaları konusunda “uyandığını” bizim ise hala yerinde saymakta ısrarlı olduğumuzu söyledi.

“TÜM VERİMLİ ARAZİLERİ BETONLAŞTIRARAK BU GİRDAPTAN ÇIKAMAYIZ”

Kaynaklarımızı hoyratça harcadığımızı, devlet politikalarını oluşturamadığımızı ifade eden Kömürcügil, “Bütün sektörler dağıldı: Tüm verimli arazileri betonlaştırarak bu girdaptan çıkamayız… ” dedi.

CTP İskele Milletvekili aday adayı Yalçın Kömürcügil, “ilgi alanım özelikle yaptığım iş kooperatif deneyimi... Harup ülkenin simge değerlerinden biri. Bu anlamda da benden deneyimli bir varsa konuşmaya hazırım. 95’te büyük bir yangın çıkmıştı. 96 yılında bir öngörü ortaya koydum: Bir çağrı yapmıştım… Çam, servi, akasya ekmekten vazgeçelim; dağı taşı harup dolduralım. Bu ağaç, tüm yönleri ile bu coğrafya için, bu toprak için biçilmiş kaftan…” diye konuştu.   

1975-86 yıllarında KKTC genelinde 13 bin ton harup üretildiğini, bölgelerindeki tesisin bu ürünü işlediğini ve sattığını anlatan Kömürcigil, harupun ihraç değeri ve döviz girdisi bakımından önemine değindi.

“BUNU GELİŞTİRECEĞİMİZE YOK ETTİK. YOK ETMEYE ÇALIŞIYORUZ…”

Harupun 2000 yılında bin Euro’ya zar zor çekirdeğini satarken, geçen yıl 7 bin Euro’dan satıldığını, dünya piyasalarındaki değerinin ise bugün 20 bin Euro olduğunu kaydeden Kömürcügil, 2020 yılında hükümetin bu ürünün olduğu şekliyle, kriteriz Türkiye’den gelen bazı şahıs ve firmalara ihracına izin verdiğini söyledi.

Kooperatif Harup Fabrikası Bölüm Şefi Kömürcügil, “Bu ürün ağaç bu toprak için biçilmiş kaftan… Geniş yapraklı ve susuzluğa dayanaklı.. Bunu geliştireceğimize yok ettik. Yok etmeye çalışıyoruz. Bu yıl rekolte bin ton. Ağaçlar fareler tarafından talan edildi: 3 yıldır hükümet üretici ile fare zehrini bile buluşturamadılar” dedi.

 Kıbrıs Postası’na konuşan Kömürcügil sözlerine şöyle devam etti;

“Bu bölgenin çıkarları korunmalıdır. Bunu dile getirmemize rağmen engelleyemedik. Rekolte yüksekti diye çok hissetmedik ama 2021 için hasat başlamadan da uyarımızı yaptık: bu ürün olduğu şekliyle ihraç edilmemeli diyerek uyardık. 3 bin ton rekolte vardır izin verelim dendi... Bu fabrika 13 bin ton işledi. Bunu bu fabrikada işleseydik rekolteyi 270 ton sadece çekirdek alacaktık... 20 bin Euro’dan yağ ve çekirdek elde edecektik. Sadece çekirdek 81 milyon TL getirecekti… Bu kadar ekonomik kriz var. Bu ülke bu tip kaynaklarını hoyratça harcadı ve buna devam ediyor…”

PANDEMİ DÜNYAYA BİR ŞEY ÖĞRETTİ: İNSAN HER ŞEYDEN VAZGEÇEBİLİR AMA TARIM VE HAYVANCILIKTAN VAZGEÇEMEZ…”

Hellimin tescili konusunda o gün bugündür hiçbir şey yapılmadığını, “bir milim yol alınmadı” sözleriyle dile getiren Kömürcügil, “Rum tarafı harıl harıl çalışıyor… Pandemi dünyaya bir şey öğretti: İnsan her şeyden vazgeçebilir ama tarım ve hayvancılıktan vazgeçemez. Bu planlamadan vazgeçemez… Konya ovası kadar toprağa sahip Hollanda, tarımda ihracat şampiyonu… Çünkü doğru bir strateji izliyorlar, bilimsel çalışıyorlar… Bizim de bunu yapmak zorunluluğumuz var. Bütün sektörler dağıldı. Tüm verimli arazileri betonlaştırarak bu girdaptan çıkamayız. Ekonomi, turizmin yanı sıra tarım politikaları ile ayağa kalkabilir… Halk görev verirse, bu sesin kendisi olacağım…” diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.