GÜZELYURT
okuma süresi: 7 dak.

Mahmut Özçınar: ODTÜ su hattı belediyeye devredilmeli… Yasal değil!

Mahmut Özçınar: ODTÜ su hattı belediyeye devredilmeli… Yasal değil!

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, ODTÜ’ye giden su hattının bir an evvel yasalarla yetkili kılınan belediyeye devredilmesi gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 07/06/22 17:00
okuma süresi: 7 dak.
Mahmut Özçınar: ODTÜ su hattı belediyeye devredilmeli… Yasal değil!

Güzelyurt bölgesine verilen içme ve kullanma suyunun narenciye bahçelerinin sulanmasında kullanıldığı, bu nedenle köylerin susuzluk çekmeye başladığı belirtiliyor. Su kaynaklarının yetersizliği ve su kullanımının kontrol edilememesi sonucunda köylerin bu yaz boyunca susuzluk çekebileceği üzerinde duruluyor. Evrensel Kıbrıs’tan Rana Sarro’ya konuşan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, suyun fiyatının değerinin altında satılması nedeniyle, mevcut köylere dağıtılan kullanım suyunun bahçelerin sulanmasında da kullanıldığını belirtti ve bunun önüne geçilemediğini anlattı.

“TÜRKİYE’DEN GELEN SU HATTI HER BÖLGEYE ULAŞMIYOR”

ODTÜ’nün faaliyet gösterdiği, öğrenci potansiyelinin olduğu, narenciye fabrikalarının, ağılların, mandıraların bulunduğu aynı zamanda da tarım, hayvancılık bölgesi olan ve gelişen bir bölge durumundaki Güzelyurt’a bağlı Kalkanlı köyüne Türkiye’den gelen su hattının ulaşması gerektiğini vurgulayan Özçınar, bu görevin Tarım Bakanlığı’na düştüğünü ve Bakanlar Kurulu kararı gerektirdiğini kaydetti.

“ODTÜ HATTI BELEDİYE’YE DEVREDİLMELİ… YASAL DEĞİL!”

“Zamanında köylere su hattı bağlanırken Güzelyurt’tan başlayıp ODTÜ’ye kadar giden boru hattının kullanımı ODTÜ’ye verildi. Aslında yasalarla belediyeye verilmesi gerekirdi” diyen Özçınar, ODTÜ hattının bir an evvel yasalarla yetkili kılınan belediyeye devredilmesi gerektiğini, böylelikle su sıkıntısı çeken köylerin yaz dönemlerinde su kıtlığı çekmesinin önüne geçilebileceğini belirtti. Özçınar, “fakat bunu yapacak iradeyi gösterebilir miyiz onu bilmiyorum” dedi.

Tarım ve hayvancılık bölgesi olan Güzelyurt’ta su sıkıntısı yaşanıyor. Yaz döneminde su kıtlığı yaşanabileceği üzerinde duruluyor. Evrensel Kıbrıs’tan Rana Sarro’ya konuşan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, “bölgemizde içme ve kullanım suyunun narenciye bahçelerinin sulanmasına harcandığını işaret etti ve vatandaşlara suyun tasarruflu kullanılması çağrısı yaptı.

Su durumlarına, su kullanımlarına, gelişmişlik düzeyine ve ekonomik durumlarına göre ülkelerin ve bölgelerin su fiyatlandırılması değerlendirilir. Bölgemizde su fiyatı değerinin altında olduğu için de Güzelyurt’ta içme ve kullanım suyu narenciye bahçelerinin sulanmasında kullanılıyor.

Güzelyurt bölgesine verilen içme ve kullanma suyunun narenciye bahçelerinin sulanmasında kullanıldığı, bu nedenle köylerin susuzluk çekmeye başladığı belirtiliyor.

Su kaynaklarının yetersizliği ve su kullanımının kontrol edilememesi sonucunda köylerin bu yaz boyunca susuzluk çekebileceği üzerinde duruluyor.

Evrensel Kıbrıs’tan Rana Sarro’ya konuşan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, suyun fiyatının değerinin altında satılması nedeniyle, mevcut köylere dağıtılan kullanım suyunun bahçelerin sulanmasında da kullanıldığını belirtti ve bunun önüne geçilemediğini anlattı.

"SUYUMUZ BAHÇELERİN SULANMASINA HARCANIYOR"

Hanelere gönderilen içme ve kullanım suyunun, bahçe suyundan daha ucuz fiyata satılması nedeniyle, bu suyun narenciye bahçelerin sulanmasında kullanıldığını kaydeden Özçınar, su kaynaklarının korkunç boyutta israf edildiğini işaret etti.

“SU FİYATI DEĞERİNİN ALTINDA SATILIYOR”

Suyun değerinin altında satılması neticesinde, suyun tasarruflu kullanılmadığı ve su kaynaklarının israf edildiğini işaret eden Özçınar, “suyun değerini belirleyecek olan belediye değil mi peki, niye fiyatı artırmıyorsunuz” sorusu üzerine ise Özçınar, “Belediye Meclisi kararı gerekir ve bu karar da Bakanlar Kurulu’na gönderilir ve orada görüşülür” dedi.

İnsanlara yüksek maliyetli su satmamak için belediye olarak bu konuda dirayetli bir duruş gösteremediklerini de itiraf eden Özçınar, “Kayıp kaçaklara yönelik bir çalışma yapmamız gerekir. Bozuk sayaçların kontrol edilmesi gerekir. Borcunu ödemeyenlerin suyunun kesilmesi gerekir, fakat belediye olarak konuya insani baktığımız için de sıkıntı yaşıyor ve bu konuda dirayetli bir duruş gösteremiyoruz” dedi.

“İNSANIMIZI SUSUZ BIRAKMAYA BİZİM GÖNLÜMÜZ ELVERMEZ”

“Güzelyurt Belediyesi olarak su faturası borcunu ödemeyen insanımızın suyunu kesemiyoruz, insanımızı susuz bırakmaya gönlümüz elvermez” diyen Özçınar, bu nedenle de hem suyun israfı, hem kapasiteye yettirilmesinin sağlanması, hem de harcanan suyun değerinin altında satılması noktasında sıkıntı yaşandığını anlattı. Özçınar, vatandaşlara suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu.

“TÜRKİYE’DEN GELEN SU HATTI HER BÖLGEYE ULAŞMIYOR”

Bölgede faaliyet gösteren iki üniversitenin, ağılların, fabrikaların, narenciye bahçelerinin varlığına işaret eden Mahmut Özçınar, bölgemiz su kaynakları kapasitesinin bölge nüfusuna yetersiz geldiği, buna rağmen suyun adil dağıtımı noktasında belediye olarak her türlü çabayı gösterdiklerini anlattı.

Bu konuda Tarım Bakanlığı’na bağlı Su Dairesi tarafından çalışma yapılması ve çalışmanın hızla sonuçlandırılması gerektiğini işaret eden Özçınar, “Türkiye’den gelen suyun Kalkanlı’ya ulaşması gerekir” dedi.

“BORU HATTININ ODTÜ’NÜN KONTROLÜNDE OLMASI YASAL DEĞİL”

“Zamanında köyler bağlanırken Güzelyurt’tan başlayıp ODTÜ’ye kadar giden boru hattının kullanımı ODTÜ’ye verildi. Aslında yasalarla belediyeye verilmesi gerekirdi” diyen Özçınar, ODTÜ hattının bir an evvel yasalarla yetkili kılınan belediyeye devredilmesi gerektiğini söyledi.

ODTÜ’nün kullandığı suyun bedelini ödemesi gerektiğini de kaydeden Özçınar, o zaman su sıkıntısı yaşayan bazı köylerin su sorununun da çözülmüş olacağını anlattı ve “fakat bunu yapacak iradeyi gösterebilir miyiz onu bilmiyorum” diye konuştu.

Zamanında devlet tarafından yapılmış olan ve Kalkanlı’ya ulaştırılması gereken hat, sadece ODTÜ tarafından kullanıldığını belirten Özçınar, “Güzelyurt’un eski köy hattı tamamen zayıftır, basıncı yetersizdir. Doğal olarak hattın biran evvel değişmesi gerekir. 6 kilometrelik hattın değişmesi demek, daha büyük patlakların oluşması, insanların susuz kalması ve daha büyük masrafların olması demektir. O nedenle bir an evvel esas sorun olan Türkiye’den suyun bu köye de verilmesini sağlamaktır. Lefkoşa’ya yarattıkları imkânı Kalkanlı’ya da yaratsınlar” dedi.

Bu görevin kime düştüğünün de sorulduğu Özçınar, “bu görev Tarım Bakanlığı’na düşer gerekli çalışma yapılmalı” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.