TURİZM
okuma süresi: 10 dak.

Üstel: “Turizmdeki zarar, 100 milyon Dolar'ın üzerinde”

Üstel: “Turizmdeki zarar, 100 milyon Dolar'ın üzerinde”

Covid-19 pandemisinin turizme verdiği maddi zararın ne kadar olduğuna yönelik kaba-taslak bir hesaplama yaptıklarını belirten Üstel, “Hasarla ilgili rakam 100 milyon Dolar'ın üzerindedir” dedi, “Bunun yankılarını sene sonuna kadar hissedeceğiz… Hatta 2021’de bile bunun yankılarını yaşacağız” ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 06/05/20 23:05
Güncelleme Tarihi: 07/05/20 13:54
okuma süresi: 10 dak.
Üstel: “Turizmdeki zarar, 100 milyon Dolar'ın üzerinde”

Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Kıbrıs Postası TV’de, Covid-19 salgını sonrası, lokomotif sektör turizmde atılacak adımları aktardı…

Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat ve Kıbrıs Postası köşe yazarları Gökhan Altıner ile İrfan Batu’nun sorularını yanıtlayan Bakan Üstel, “Dünya Sağlık Örgütü’ne ve diğer ülkelerin turizimle ilgili kararlarına bakıp, ders çıkarıp, ülkemizdeki paydaşlarla görüşerek yol haritamızı belirliyoruz. Yol haritası çıkmak üzere” dedi.

“PLAJLAR VE PLAJLI OTELLERİ AÇMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLARI OLUŞTURUYORUZ”

Plajları ve plajlı otelleri açmak için çalışmalar başlattıklarını ifade eden Üstel, “Güvenli konaklamayı nasıl yapacağız? Bunun için gerekli şartları oluşturuyoruz. Tüm sektör temsilcileriyle görüşüyoruz. Üniversitelerimizdeki değerli akademisyenlerin, muhalefet partilerinin ve sektör temsilcilerinin fikirlerini harmanlayarak bu şartları oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜM PARTİ BAŞKANLARINI, ÖNERİLERİNİ SUNMALARI İÇİN BİZZAT ARADIM, DAVET ETTİM”

Kendisinin bizzat, Meclis’te temsil edilen siyasi parti başkanlarını tek tek arayarak, turizmle ilgili önerilerini almak için davette bulunduğunu belirten Üstel, “Yazılı davet de yaptım. Parti başkanlarının zamanı varsa buyursunlar, yoksa temsilci göndersinler istedim. Meclis’te görüşünü almadığımız tek bir parti kaldı. Diğerleri ile görüştük ya da yazılı önerilerini aldık” ifadelerini kullandı.

“TURİZMİ İKİYE AYIRDIK…”

“Turizmde bundan sonraki süreç kolay değil ama elimizi bağlayıp oturmayacağız” diyen Üstel, “Biz turizmi ikiye ayırdık. Bir iç bir de dış turizm. Dış turizm şu an gündemde yok ama çalışmalar devam ediyor” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ, İNSANLARIMIZI EVLERİNDEN ÇIKARIP, PLAJLARLA BULUŞTURMAK”

İç turizme yönelik neler yapılabileceğine yönelik çalışmalara daha çok odaklandıklarını belirten Üstel, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 50 günden beridir insanlarımızı evlerine hapsettik. Artık insanlarımızı evlerinden çıkarıyoruz. Yaz mevsiminin sıcakları gelmek üzere. İnsanımız en azından kendini denizle buluşturmak için kollarını sıvadı. Önceliğimiz, insanlarımızı evlerinden çıkarıp, denizle buluşturmak. Plajlı otellerde tatil yapabilirler mi? Bunu konuşuyoruz.”

“OTELLERLE, KİM AÇAR KİM AÇMAZ, BUNU KONUŞUYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) ile bir araya geldiklerini ve düşüncelerini paylaştıklarını belirten Üstel, “Otellerimizi tek tek aramaya başladık” diyerek, şöyle devam etti:

“Böyle bir açılımda kim açar kim açmaz, bunu çalışıyoruz. Aile işletmesi olan küçük otellerimize odaklandık. Otellerin büyük bir kar elde edeceğini düşünmüyoruz ama en azından işletmesini çevirebilecek.”

“BÜYÜK OTELLERİ, YÜZDE 60 CİVARINDA KÜÇÜLTÜYORUZ”

Büyük otelleri tam kapasiteyle kullanıma şu an için açtırmadıklarını belirten Bakan Üstel, büyük otelleri yüzde 60 civarında küçülteceklerini ifade etti.

“BANKALAR BİRLİĞİ İLE GÖRÜŞTÜK, BAZI TALEPLERDE BULUNDUK”

Ülkede ekonomik bir daralma yaşandığını vurgulayan Üstel, “Çalışanların maaşlarının büyük oranda kesildiğini, esnafın kepeng indirip 2 aydır kendi cebinden kendi giderlerini karşıladığı bir dönemden geçiyoruz. Dün Bankalar Birliği ile bir toplantı yaptık, bazı taleplerde bulunduk” dedi.

“KREDİ KARTLARININ 4 DEĞİL, 12 TAKSİT İMKANI VERMESİNİ TALEP ETTİK”

Bazı yerel bankaların kullandığı kredi kartlarının maksimum 4 taksit yapılmasına imkan tanıdığını belirten Üstel, Bankalar Birliği ile gerçekleştirdikleri toplantıda, taksit sayısının en az 12’ye çıkarılmasını talep ettiklerini, bu sayede iç turizmi canlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

“FAİZLERDEKİ KARARIN 1 YIL BOYUNCA DEVAM ETMESİNİ DE TALEP ETTİK”

Taksitlerin artması yönündeki talepleri yanında, faiz oranlarındaki düşüşün 1 yıl boyunca devam etmesi yönünde bir talepte bulunduklarını belirten Üstel, “Önümüzdeki hafta birlik bunun cevabını bize verecek” şeklinde konuştu.

ACENTALAR BİRLİĞİ İLE TOPLANTI…

Seyahat acentalarının da Covid-19 ile mücadele sürecinde büyük zarar gördüğünü ifade eden Üstel, “Acentalar üzerinden iç turizmi nasıl planlayabiliriz noktasında bir toplantı yaptık bugün. Yakın zamanda bunun da sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

TURİZMDEKİ ZARAR… “100 MİLYON DOLAR'IN ÜZERİNDE”

Pandemi sürecinde, turizimdeki kaybın ne kadar olduğuna yönelik kaba-taslak bir hesaplama yaptıklarını belirten Üstel, “ortaya çıkan rakam, küçümsenecek bir rakam değil” dedi ve ekledi:

“Ülkemizde Mart ayından itibaren, 3 bin 200 turistimiz mevcuttu, tatillerini yapamadan karantinaya alıp ülkelerine gönderdik. Tüm rezervasyonlar iptal oldu. Seyahat acentalarının otellerde aldıkları odalar vardı ve hepsinin peşinatı verilmişti. Uçaklardan koltuklar alınmış, ödemeler yapılmıştı. Hiçbir havayolu şu an geri iade yapmıyor, 9 ay sonrasına işaret ediyor. Hasarla ilgili rakam 100 milyon Dolar'ın üzerindedir. Bu hasarın ileride daha net bir şekilde ortaya çıkacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“ÇEVRESİ KİRLİ OLAN BİR ÜLKEYİ, BİR TURİST, TEKRARDAN ZİYARET ETMEZ”

Bakan Üstel, bir turistin, çevresi kirli olan bir ülkeyi yeniden ziyaret etme olasılığının düşük olduğunu belirterek, “Evet, şu an çevrenin çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Bunu bu yıl iyileştirmek için bir takım çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı süreç içerisinde, hem sosyal medya hem de TV ekranları üzerinden, Kıbrıs’ın doğal güzelliklerini içeren reklamlar yayınladıklarını ve halkın bu güzellikleri yeniden hatırlamasını sağladıklarını ifade eden Üstel, bu süreçte takılan maskelerin nasıl çıkartılması ve nasıl atılması konusunun önemli olduğuna dikkat çekti.

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÜRECİNDE, HAVA YÜZDE 60 TEMİZLENDİ”

Çevre Dairesi’nin, belli bazı bölgelerde hava kalitesini ölçen cihazlarının bulunduğunu belirten Üstel, sokağa çıkma yasağı sürecinde hava ölçümü yapıldığını ve sonuçların “yüzde 60 daha iyi” çıktığını ifade etti.

“SALGININ ETKİLERİNİ 2021’DE BİLE HİSSEDEBİLİRİZ”

Turizmde, salgın öncesi toplamda 20 bin kişinin hizmet verdiğini ve bunlardan 7 bininin KKTC vatandaşı olduğunu ifade eden Üstel, “Bu krizi atlatıp, 2-3 ay içinde eskiye döneriz demek yalan olur. Bunun yankılarını sene sonuna kadar hissedeceğiz… Hatta 2021’de bile bunun yankılarını yaşacağız” dedi.

 “KABİNE DEĞİŞİMİ” İDDİALARI…

Hükümetteki “kabine değişimi” iddialarının da sorulması üzerine konuşan Üstel, “Bir gerçek varsa, koalisyon kolay bir yönetim şekli deği” dedi.

Üstel, yanıtına şöyle devam etti:

“Ama koalisyonda paylaşmayı bilirsen, sıkıntı yaşamazsın. Hükümet içinde zaman zaman sesler yükseliyor, bu gayet doğaldır. Kendi içimizde tartışıp, kapıdan kolkola çıkıyoruz. Eğer öyle olmasaydık, pandemi sürecini hükümetimiz en iyi şekilde idare edemeyecekti. Eğer hükümette uyum olmasa bu kadar güzel yönetebilir miydik? Koalisyon ortağılya zaman zaman fikir farklılıkları olabilir. Önemli olan bunu dışarı yansıtmadan, kendi içimizde yaralarımızı sarmaktır. Ben doğruyu bulduğumuza inanıyorum. “

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.