TURİZM
okuma süresi: 4 dak.

KITSAB Başkanı Orhan Tolun: "Tüm semavi dinlerin kesişme noktası Kıbrıs'ta inanç turizmi ihmal ediliyor"

KITSAB Başkanı Orhan Tolun: "Tüm semavi dinlerin kesişme noktası Kıbrıs'ta inanç turizmi ihmal ediliyor"

İnanç ve kültür turizminde çekim gücü olabileceğimizi ifade eden KITSAB Başkanı Orhan Tolun, birkaç noktaya odaklanıp, dağılmadan turisti çekmemiz gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 01/09/22 14:34
okuma süresi: 4 dak.
KITSAB Başkanı Orhan Tolun: "Tüm semavi dinlerin kesişme noktası Kıbrıs'ta inanç turizmi ihmal ediliyor"

Kıbrıs, din yolları üzerindeki konumundan ötürü,  hem Hıristiyan hem de İslami eserler bakımından çok zengin…

‘İnanç Turizmi’, alternatif bir turizm hareketi olarak, tüm dünyada hızla yayılıyor.

Kudüs ziyaretleri, Mekke ve Medine yolculuğu, Budist tapınakları ziyaretleri, Konya’da Mevlana’nın yaratmış olduğu etki ve ‘Aziz Paul’un ayak izlerini takip etme gibi, inanç akımları, milyonlarca kişinin seyahat ettiği dinamik bir turizm hareketi olarak, her geçen gün büyüyor.

Kıbrıs adası ve Kuzey Kıbrıs da, bu turizm türüne çok elverişli olup, yüksek tarihi değeri bulunan birçok kiliseye, manastıra ve bazilikaya ev sahipliği yapıyor.

Kıbrıs’ın din yolları üzerindeki konumundan ötürü, hem Hıristiyan hem de İslami eserler bakımından çok zengin bir potansiyeli var.

Konu hakkında konuşan ve inanç turizminin önemine değinen KITSAB Başkanı Orhan Tolun, inanç ve kültür turizmine dikkati çekti ve Kıbrıs’ın üç büyük semavi dinin ilklerini barındırdığını anlattı.

İnanç ve kültür turizminde çekim gücü olabileceğimizi ifade eden Tolun, birkaç noktaya odaklanıp, dağılmadan turisti çekmemiz gerektiğini vurguladı.

Katıldığı tv programında konuşan Kıbrıs Turizm Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun “Kudüs’ü almak isteyen Kıbrıs’ı alırdı; Müslümanlık Hristiyanlık Yahudilik... St. Barbanas.. İlk yürüyüşlülerini burada yaptılar. İlk yürüyüş… Tüm dinlerin kesişme noktası... Bizde yok mu dini yerler… Çok. Lefkoşa içinde gezdiğiniz zaman ne denli türbe var.. Sonuçta inanç, kültür turizmi zenginiyiz…”diyerek konuya dikkati çekti.

KKTC’DE İNANÇ TURİZMİ DEĞERLERİ…

İnsanların dini inançlarını gerçekleştirmek amacıyla önemli çekim merkezlerine yaptıkları ziyaretlerin turizm olgusu içinde değerlendirilmesine “inanç turizmi” deniyor…

İnanç turizmi kültür turizminin bir alt birimi olarak görünse de “ibadet amaçlı” ziyaretleri de kapsadığı için diğer turizm türlerinden farklıdır.

Hristiyanlık açısından, St. Barnabas Manastırı ve mezarı, Apostolos Andreas Manastırı, Aziz Mamas Kilisesi, Soli St. Auxibius Bazilikası, Salamis St. Epiphanius Bazilikası, Ay. Philon Kilisesi, St. Hilarion Kalesi, Ay. Trias Bazilikası, Baf’taki St. Paul’s Pillar, Trodos Bölgesindeki Bizans-ortaçağ kiliseleri ve Larnaka’daki Aziz Lazarus Kilisesi öneme sahiptir.

İslami açıdan ise Ercan Havaalanı yakınlarındaki Kırklar Türbesi, Lefke’deki Şeyh Nazım Kıbrısi’nin dergahı, Çatalköy’deki Hz. Ömer Türbesi, Lefkoşa’daki Arap Ahmet Camii, Lefke’deki Vezir Osman Paşa Türbesi, Mağusa’daki Kutup Osman Tekkesi ve Larnaka’da kalan Hala Sultan Tekkesi’nin özel bir yeri vardır.

Bunların haricinde Katedral’den camiye dönüştürülen, St. Sophia Katedrali (Selimiye Camii) ve St. Nicholas Katedrali (Lala Mustafa Paşa Camii) mimari şaheserler olarak göze çarpar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.