SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Kıbrıs Postası'nın haberi üzerine İlaç ve Eczacılık Dairesi'nden açıklama geldi

Kıbrıs Postası'nın haberi üzerine İlaç ve Eczacılık Dairesi'nden açıklama geldi

Kıbrıs Postası'nın "Türkiye'nin hibe ettiği ilaçlar başka ihtiyaç başka" başlıklı haberinin ardından, İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayden Kutalp açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 23/08/13 14:41
okuma süresi: 3 dak.
Kıbrıs Postası'nın haberi üzerine İlaç ve Eczacılık Dairesi'nden açıklama geldi
A- A A+

Kıbrıs Postası

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayden Kutalp açıklamasında, "'Türkiye'nin hibe ettiği ilaçlar başka, ihtiyaç başka' başlıklı haberinizde bahse konu ilaçlar, 2013 yılı ihalesinde teklif verilmemiş ilaçlar olup Müdürlüğümzce Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'ndan talep edilmiştir" denildi.

İlaç ve Ezcacılık Dairesi'nden yapılan açıklamayla teslim alınan ilaçlara ilişkin olarak Kıbrıs Postası'nda 21 Ağustos'ta yayınlanan haberde ise hibe programında yer alan 10 bin İsoniazid 100 mg tablet, 9 bin İsoniazid 300 mg tablet ve 6 bin Rifampisin 300 mg kapsül isimli anti-tüberküloz ilaçlarına ihtiyaç olmadığının öğrenildiği belirtilmişti.

Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında söz konusu haberde, bu konuda Türkiye'ye herhangi bir başvuruda bulunulmadığı ve ilaç talep edilmediği ifade edilmişti.

Haberde ayrıca Türkiye'nin hibe edeceği İsoniazid ve Rifampisin ilaçlarının KKTC'de mevcut olduğu ancak hastalığın tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte kullanılması gereken Pirazinamid adlı ilacın ilaç firmasının üretimi durduruması nedeniyle piyasada yer almadığı kaydedilmişti.

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayten Kutalp ise Kıbrıs Postası'na telefonla yaptığı açıklamada, Pirazinamid adlı ilacın Türkiye'de de bulunamadığının altını çizdi.

Müdür Kutalp tarafından yapılan yazılı açıklamada ise ayrıca, bahse konu ilaçlar için talep edilen miktarların, 2012 yılı aylık harcamalar baz alınarak hesaplandığını ifade edildi.

Kıbrıs Postası'nın ilgili haberinde yer alan tabloda son 10 yıl içerisinde tedavi edilen tüberküloz vakalarının sayısı belirtilmiş ve 2012 yılı için bu sayı 34 kişi olarak bildirilmişti.

Müdür Kutalp yazılı açıklamasında, teslimatı gerçekleştirilen bahse konu 3 tür ilacın son kullanma tarihlerinin, haberde iddia edildiği gibi kullanım sürelerinin bitimine 2 ay kalan ilaçlar olmadığını belirterek, kullanım sürelerinin İsoniazide 300 mg Tablet ile Rifampicin 300 mg tablet için 2016, İsoniazide 100 mg tablet için ise 2015 yılına kadar olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Postası'nın haberinde ise, "Türkiye'den daha önce hibe edilen yüksek miktardaki bazı ilaçların ise kullanım sürelerine iki ay kalan ilaçlar olduğu iddia ediliyor" ifadeleri kullanılmıştı.

İlgili haber:

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.