SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

“Doğaya doğru ufak araba gezileri yapın, her okuduğunuza inanmayın”

Akıl sağlığımızı salgından nasıl koruyacağız?

Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Uslu, vatandaşı 'salgın' konusunda her okuduğuna inanmaması konusunda uyardı, stresin bağışıklık sistemin çökerttiğine dikkat çekerek sosyal medyada bilgi kirliliğine maruz kalmak yerine, “Doğaya doğru ufak araba gezileri yapın” çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 16/03/20 10:44
Güncelleme Tarihi: 16/03/20 11:33
okuma süresi: 6 dak.
Akıl sağlığımızı salgından nasıl koruyacağız?

Çin’de başlayıp, dünyanın dört bir yanına yayılan ve ülkemizde de pozitif vaka sayısının artmasıyla etkisini gösteren Koronavirüs salgını, sadece bedensel değil, ruhsal açıdan da sağlığımızı etkilemeye başladı.

Sosyal medya ve süpermarketlerde yaşananlar, bu durumun en çarpıcı örnekleri.

Kıbrıs Postası, konunun uzmanına, psikiyatriste sordu; halk, salgın karşısında akıl sağlığını nasıl koruyacak?

DR USLU: “ENDİŞE SAĞLIKLI BİR DUYGU”

Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Ece Uslu, “Salgın karşısında ben dahil pek çoğumuz kaygılıyız” diyor ve ekliyor:

“Aklı başında her insanın bu durumda endişelenmesini de sağlıklı buluyorum. Endişe sağlıklı bir duygudur. Panik duygusu ile hareket etmedikçe, yani dozunda endişe, kendimizi korumamıza imkan sunan faydalı bir duygudur. Olasılıkları değerlendirmemizi, risk faktörlerini görüp önlem almamızı kolaylaştırır.”

Bazı vatandaşların olayın ciddiyetini kavrayamadığını ya da korkularını bastırıp, inkar mekanizması ile hareket ettiğini ve riskli davranışlar sergilediklerini gözlemlediğini belirten Dr. Uslu, “bu hem kendilerinin hem sevdiklerinin sağlığını riske atmak demektir” dedi.

“STRES, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ÇÖKERTEN BİR FAKTÖR”

Korkularını bastıran grubun dışında, panik olup, sürekli stres altında yaşayan bir grubun daha olduğunu söyleyen Dr. Uslu, şöyle devam ediyor:

“Bu kişilerde şu an için kaygı bozukluğu gelişmeye başladığını aldığım birçok telefondan anladığımı söyleyebilirim. Ama unutmayalım ki stres bağışıklık sistemimizi çökerten en temel faktörlerden biri ve şu dönem güçlü bir bağışıklığa her şeyden çok ihtiyacımız var.”

BESLENMEYE DİKKAT…

Sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Uslu, yapılması gerekenleri şöyle özetliyor:

“Protein ve sebzemizi soframızdan eksik etmemek, uyku süremizi 7-8 saatin altında tutmamak, 1 saati geçmemek kaydı ile sporumuzu yapmak, önerilen hijyene kurallarına dikkat etmek ve kalabalık ortamlardan, ve diğer kişilerle yakın temastan uzak durmak şu an için alabileceğimiz önlemlerdir. Fazlası bireysel olarak elimizden gelmez. Gerek beden gerek akıl sağlığımızı korumak için her şeyden önce bunlara dikkat etmeliyiz”

“EVDE, KAFAMIZI DAĞITACAK AKTİVİTELER BULMALIYIZ”

Çalışmaları 27 Mart’a kadar yasaklanan ve bu süreyi evde geçirecek olan vatandaşa önerilerde bulunan Uslu, “Evde bulunduğumuz süre içinde mutlaka kafamızı dağıtacak aktivitelerde bulunmalı, gerek sosyal gerek evdeki aile ortamında -yani misafir kabul ederek değil- salgın konusu harici sohbetlerde bulunmalıyız” dedi.

“DOĞAYA DOĞRU, UFAK ARABA GEZİLERİ YAPIN”

İşlemeyip, evde kalan vatandaşa “bol bol bahçeye çıkın, bahçeniz yoksa ufak araba gezileriyle doğaya çıkın” çağrısında bulunan Dr. Uslu, “Aslında olayın özü var olan riski kabul etmek, bu bağlamda üzerimize düşen koruyucu önlemleri dozunda yerine getirmek ve mümkün olduğunca kafamızı dağıtacak aktivitelerde bulunmak” ifadelerini kullandı.

“LÜTFEN HER OKUDUĞUNUZA İNANMAYIN…”

Her an sosyal medyaya bakmanın, kişiyi sadece bilgi kirliliğine maruz bırakacağını ve paniğe sürükleyeceğini ifade eden Dr. Uslu, “gerçeklerin gizlenmesi değil doğru bilgi aktarımı ile halkın bilgilendirilmesi tarafındayım” diyerek, şöyle devam etti:

“Mevcut sağlık sistemimizi, neye yeteceğini, riskin ne olduğunu insanlara göstermeden onları evde kalmaya ikna etmek de sakinleştirmek de çok zor.  Etraf bilgi kirliliği ile dolu, başımızı ağrıtacak midemizi bulandıracak kadar yalan yanlış bilgilerle. Lütfen her okuduğumuza inanmayalım. Sadece bu konu ile ilgili uzmanların ve Tabipler Birliği’nin yaptığı açıklamaları dikkat alalım.”

“BU SÜREÇTE, RUTİN YAPTIĞIMIZ ŞEYLERİN KIYMETİNİ ANLAYALIM”

“Tarihi bir olaya şahitlik etmekteyiz” diyen Uslu, “Ne salgınlar geçti elbet bu da geçecek, dünya kendi dengesini bulacak. Önemli olan bu süreçten en az hasarla çıkmak, hem ruh hem beden sağlığı açısından. Bu süreçte aslında rutinde yaptığımız şeylerin ne denli kıymetli olduğunu fark edelim. Kaybettiğimiz ne kadar çok değerimiz olduğunu hatırlayalım. Hayatımızı ne monoton buluyorduk oysa her şey ne kadar kıymetli, özgürlük ne büyük bir nimetmiş değil mi? Bunları da görelim” dedi.

“HİÇBİR VİRÜS, ‘PANİK YAPMAK’ KADAR SİZE ZARAR VERMEYECEKTİR”

Dr. Uslu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Son olarak şunu söyleyebilirim. İnsanım, endişelenebilirim ama paniklersem kaybederim... Hiçbir virüs panik yapmak kadar size zarar vermeyecektir…”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.