SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Gürkut: "Sağlık sistemi hazır olana kadar sokağa çıkmıyoruz"

Gürkut: "Sağlık sistemi hazır olana kadar sokağa çıkmıyoruz"

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Gürkut, aşı bulunana kadar ya da sağlık sistemi, yoğun bir şekilde hasta kabul edebilecek bir düzeye gelene kadar sokağa çıkılmaması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 16/04/20 21:17
Güncelleme Tarihi: 16/04/20 23:22
okuma süresi: 6 dak.
Gürkut: "Sağlık sistemi hazır olana kadar sokağa çıkmıyoruz"

Kıbrıs Postası, “Covid-19 Sonrası Dünya ve Kuzey Kıbrıs” başlığıyla, moderatörlüğünü İrfan Batu'nun üstlendiği bir panel düzeledi. 

Online ortamda gerçekleşen panele; DAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Amca, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk ve İş İnsanı Doğan Yalkı katılım gösterdi. 

Panelin birinci oturumunda, sağlık alanıyla ilgili bilgiler veren Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Özlem Gürkut, önce süreci anlattı. 

"Tam da 2019'un son günlerinde, Çin'de bir meslektaşımız, Dünya Sağlık Örgütü'ne bir pinomoni vakası bildirdi" diyerek sözlerine başlayan Gürkut, 7 Ocak günü bu virüsün, koronavirüs ailesinden olduğunun tanımlandığını ve isminin Yeni Koronavirüs olarak belirlendiğini kaydetti. 

Tüm dünyanın, bu 'hiç bilinmeyen' virüsü, aynı anda öğrenmeye başladığını ifade eden Gürkut, hastalığın, İtalya'yı hazırlıksız yakaladığını, bu nedenle ölüm oranlarının çok yükseğe çıktığını kaydetti. 

KTTB olarak, topluma yönelik ilk 'koronavirüs bilgilendirmesini' 24 Ocak'ta yaptıklarını, aynı süreçte, olası bir vakanın izolesi ve tedavisi için karantina merkezinin nasıl olması gerektiğini Sağlık Bakanlığı'na anlattıklarını belirten Gürkut, ülkedeki ilk vakanın Mağusa'daki Salamis otelde bir Alman vatandaşta tespit edildiğini anımsattı. 

Bu süreçte bir bilim kurulu oluşturduklarını ve alınması gereken önlemlerle ilgili raporlar hazırladıklarını kaydeden Gürkut, bu raporu, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'na sunduklarını hatırlattı...

O gün, daha geniş tedbirler alınması adına baskı oluşturmak için toplantıyı kapının önünde beklediğini söyleyen Gürkut, "o toplantı sonrası, diğer ülkelere göre daha etkili önlemler almaya başladık" dedi. 

Vaka sayısı arttıkça, önlemlerin çoğaldığını ifade eden Gürkut, sosyal mesafe ve sokağa çıkma yasaklarına dikkat çekerek, bu tediblere toplumun yüzde 90'ının uyması halinde, bir ülkenin temiz topluma 1 ayda dönebileceğini, yüzde 80'inin uyması halinde, temiz bir toplum için 3 ile 4 aya ihtiyaç duyulduğunu, bu rakamın yüzde 70'e inmesi halinde ise, sürenin belirsizleşeceğini ifade etti. 

Gürkut, "bir miktar insanı sokakta görsek de toplum, büyük oranda bu önerilere uydu diye düşünüyorum" dedi. 

Panelin sonuç odaklı ikinci oturumunda söz alan KTTB Başkanı Gürkut, "bu süreç ne zaman sona erecek" sorusuna "aslında ne olursa, ne zaman biteceğini biliyoruz" dedi. 

Bütün dünyada olduğu gibi KKTC'de de hastalığı kontrol altında tutmaya çalıştıklarını ifade eden Gürkut, virüsün, sadece sağlık sistemini değil; tüm kesimleri ilgilendirdiğini ifade etti. 

Sözleine, "Bu olaya multi disipliner yaklaşmamız gerekiyor... Bu paneldeki gibi, ilgili tüm tarafların ele ele vereceği bir yönetim" diyerek devam eden Gürkut, bunun bir hastalık olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bir adım öne çıkarak tüm sektörlere rehberlik etmesi gerektiğini fakat bakanlığın çok da ön plana çıkmadığını kaydetti. 

Salgına karşı alınan radikal önlemler sayesinde ülkenin Covid-19 ile mücadele konusunda bu noktaya geldiğini belirten Gürkut, sağlık sisteminin halen ayakta olduğuna dikkat çekti. 

"Peki neden evde bekliyoruz" sorusunun yanıtını veren KTTB Başkanı, evden çıkmayarak, bulaşın artmasının engellendiğini ve sağlık sisteminin, daha fazla hastayı kaldırabilecek bir noktaya evrilmesinin çalışmalarının yapılabildiğini kaydetti. 

Hastalığın halen net bir çözümünün bulunmadığını belirten Gürkut, "pandeminin ikinci evresindeyiz" diyerek, KKTC'deki toplumda bu salgının yaygın olmadığını, bu nedenle hastalığa karşı bağış kazanan kişi sayısının az olduğunu ifade etti. 

Gürkut, "Yüzde 60 oranında bağışıklık kazandığımızda ya da aşı bulunduğunda sokağa çıkabiliriz" dedi. 

Sağlık sisteminin daha çok insan tedavi etmeye hazır olması gerektiğini belirten Gürkut, toplumun bir bölümüne, rastgele tarama testi yapılması yönündeki tartışmalara da değinerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: 

"Hastalık ülkemize geleli 1 ay oldu. Vaka sayımıza bakarak, 500 bin kişinin yüzde 60'ının, hiçbir şikayeti olmadan hastalığı geçirdiğini söyleyebilir miyiz? Bu rakamlara ulaştığını sanmıyorum. Sağlık sistemi hazır olana kadar sokağa çıkmıyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.