SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Bilim insanlarından korkutan uyarı: Değiştirilmiş grip virüsünün laboratuvardan kaçma olasılığı yüksek

Bilim insanlarından korkutan uyarı: Değiştirilmiş grip virüsünün laboratuvardan kaçma olasılığı yüksek

Bilim insanına göre laboratuvar araştırmalarında grip virüslerinin memelilere bulaşacak şekilde değiştirilmesi, önemli bir risk faktörü...

Yayın Tarihi: 01/07/20 14:46
Güncelleme Tarihi: 01/07/20 15:02
okuma süresi: 3 dak.
Bilim insanlarından korkutan uyarı: Değiştirilmiş grip virüsünün laboratuvardan kaçma olasılığı yüksek

Bilim insanları ABD, Çin ve Hollanda’daki laboratuvarlardan grip virüsü sızma olasılığı konusunda uyarıda bulundu. Buna göre 14 laboratuvarın 1918'de yaşanan İspanyol Gribi gibi bir salgına neden olma olasılığı var.

Kâr amacı gütmeyen bilim kurumu Bulletin of the Atomic Scientists'ten Dr. Lynn C. Klotz; ABD, Çin ve Hollanda başta olmak üzere dünya genelindeki 14 laboratuvarda, modifiye edilmiş virüs sızıntısı olasılığının “kabul edilemeyecek kadar yüksek” olduğunu belirtti.

Klotz, 1918'deki İspanyol Gribi’nde olduğu gibi 50 ila 100 milyon insanı öldürebilecek ve havadan bulaşacak bir salgın yaratma riskinin yüzde 0,246 olduğunu hesapladı.

Klotz’a göre bu laboratuvar araştırmalarında grip virüslerinin memelilere bulaşacak şekilde değiştirilmesi, önemli bir risk faktörü. Ancak bu çalışmaları yapan araştırmacılar da mutasyon geçirebilecek virüslerin önüne geçmeyi hedefliyor.

Klotz olası sızıntıların üç şekilde gerçekleşebileceğini ifade etti: İlk ihtimal; bir laboratuvar çalışanının araştırmalar esnasında enfeksiyon kapması ve bunun fark edilmemesi ya da bildirilmemesi. İkincisi, zararsız olarak sınıflandırılan bir virüsün önemsenmemesi. Üçüncü yol da zihinsel açıdan sağlıklı olmayan bir çalışanın veya kötü niyetli bir yetkilinin virüsü kasıtlı olarak kaçırması.

ABD'deki üçüncü seviye biyogüvenlik laboratuvarlarından gelen veriler, virüs maruziyetlerinin yüzde 67 ila 79,3’ünden insanların sorumlu olduğunu gösteriyor.

Bilim insanının tahminlerine göre tehlikeli virüsler üzerinde çalışan laboratuvarlar ABD, Çin, Hollanda, İngiltere, Japonya, İtalya ve Güney Kore'de bulunuyor.

Bazı ülkeler geçmişte söz konusu araştırmaları kısıtlama girişiminde bulunmuştu. Ancak kurallar esnek ve bilim insanları bunları atlatmanın yollarını buluyor.

SoMag’in haberine göre Bulletin of the Atomic Scientists’in internet sitesinde yayımlanan uyarı ilk değil.

Koronavirüs pandemisinden önceki yıllarda, bilim insanları yeni ölümcül koronavirüse benzeyen ve yarasadan türetilen virüsler üzerinde çalışmanın tehlikelerine dikkat çekmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.