SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısının kullanımını askıya aldı

Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısının kullanımını askıya aldı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, J&J şirketi Baltimore’daki Emergent BioSolutions tesisinde üretilen milyonlarca doz aşının kullanıma uygun olmadığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 14/06/21 13:58
okuma süresi: 4 dak.
Güney Afrika, Johnson & Johnson aşısının kullanımını askıya aldı
A- A A+

Güney Afrika dün yeni tip Koronavirüs salgınının üçüncü dalgasına karşı son derece ihtiyaç duyduğu aşılama kampanyasını başlatmakta tökezlerken, ABD’deki bir fabrikada kontaminasyon olduğu endişeleri nedeniyle iki milyon doz Johnson&Johnson (J&J) aşısının kullanımının askıya alındığını duyurdu. 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, J&J şirketi Baltimore’daki Emergent BioSolutions tesisinde üretilen milyonlarca doz aşının kullanıma uygun olmadığını bildirdi.

Güney Afrika Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun kararı, yapılan bir incelemenin ardından geldi. Kurum yaptığı açıklamada, uygun olmayan ilaç kaynakları kullanılarak üretilen aşıların kullanımına izin vermeme kararı aldığını söyledi. Emergent BioSolutions fabrikası, J&J aşısının üretiminde kullanılan malzeme gruplarının, AstraZeneca aşısının bileşenleriyle kontamine olduğunun doğrulanmasından birkaç hafta sonra, Nisan ayında üretimi geçici olarak durduruldu.

J&J kontamine olan dozların tam sayısını belirtmedi, ancak birkaç milyon doz olduğu biliniyor. FDA hala tesisin yeniden açılmasına izin verip vermemeyi düşünüyor. Sağlık Bakanı Mmamoloko Kubayi-Ngubane Cuma günü Güney Afrika’daki aşılama programında yaşanan gerilemeyi kabul ederken, ülkesinin elinde, Port Elizabeth’te bulunan Aspen ilaç şirketinin yüksek güvenlikli bir laboratuvarında depolanan iki parti (yaklaşık iki milyon doz) aşı dozunun bulunduğunu söyledi.

Günay Afrika, ülkelerin daha düşük bir maliyetle Kovid-19 aşılarını üretmesini sağlayacak olan patentlerin kaldırılması fikrini savunan ülkelerden biri. Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa Pazar günü İngiltere’deki G7 zirvesinde “Hayat kurtarmak ve pandemiyi sona erdirmek istiyorsak, üretimi genişletmeli ve çeşitlendirmeli, salgın ile mücadele edecek ve onu önleyecek tıbbi ürünleri olabildiğince hızlı bir şekilde çok sayıda insana ulaştırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Güney Afrika, 59 milyonluk nüfusunu aşılamak tek dozluk J&J aşısının 31 milyon dozluk sevkiyatına güveniyor. Güney Afrika 30 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısını da güvenceye aldı ancak bu aşının depolanması çok düşük sıcaklıklar gerektiriyor ve söz konusu aşı iki doz olarak uygulanıyor. Güney Afrika Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu 300 bin dozluk yeni bir J&J aşısı partisinin güvenliğinin FDA tarafından doğrulandığını ve bu nedenle serbest ihracatına izin verilip Güney Afrika’ya gönderileceğini belirtti. Hükümet daha önce de, ABD’de nadir görülen kan pıhtılaşması vakalarının kaydedilmesinin ardından Nisan ayında aşının kullanımını askıya almıştı.

Şubat ayında ise, AstraZeneca aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkinliği konusundaki şüpheler nedeniyle 1,5 milyondan fazla dozunu almayı reddetti. Şu ana kadar nüfusunun yüzde birinden fazlasını aşılayamayan Güney Afrika, 1,7 milyondan fazla vaka ve yaklaşık 58 bin can kaybı ile salgından en kötü etkilenen Afrika ülkesi oldu.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.