SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Yrd. Doç. Dr. Altunç: “Salgın 12 yaş altındaki çocukların aşılanması ile bitebilir”

Yrd. Doç. Dr. Altunç: “Salgın 12 yaş altındaki çocukların aşılanması ile bitebilir”

Yeni eğitim ve öğretim yılının yüz yüze başlaması ile birlikte çocukların aşılanması konusu yeniden gündemdeki yerini aldı. UKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Umut Altunç, konuyu Kıbrıs Postası için değerlendirerek, “Koronavirüs salgını 12 yaş altındaki çocukların aşılanması ile son bulabilir” dedi.

Yayın Tarihi: 13/09/21 15:02
okuma süresi: 6 dak.
Yrd. Doç. Dr. Altunç: “Salgın 12 yaş altındaki çocukların aşılanması ile bitebilir”

Yeni eğitim ve öğretim yılının yüz yüze başlaması ile birlikte velilerin ve toplumun en önemli gündem maddesi çocukların aşılanma konusu oldu. UKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Umut Altunç, konuyu Kıbrıs Postası için değerlendirdi. Umut Altunç, "İnaktif Koronavirüs (Sinovac) aşılarının uygulanma yaşı Çin’de 6.aya (bebeklik dönemine) kadar düştü. Aşılanan 40 milyon çocukta ise ciddi yan etki bildirilmedi. Böyle bir ortamda ülkemizde de okul öncesi, ilk ve orta-öğrenime devam edecek yaklaşık 20 bin çocuğumuz için inaktif aşıların yapılması salgının kontrol edilebilmesi açısından değerlendirilmesi gereken bir yaklaşımdır”  dedi.

BİLGİLENDİRİCİ KÖŞE ŞÖYLE:

Koronavirüs vakalarının yarısından fazlası artık orta yaş altı; üçte birisi ise maalesef çocuklardan oluşuyor!

Bunun nedeni risk grubu ve orta-ileri yaşlara yapılan aşıların olumlu etkisiyle bu gruplarda hastalığın daha az görülmesi!

Bu kış KORONAVİRÜS, BİR ÇOCUKLUK-GENÇLİK ÇAĞI HASTALIĞI GİBİ hayatımızı etkileyebilir!

Eğitime kesintisiz devam etmeyi hedefleyen ülkeler için bu durumda hem çocuklar, hem de çocukların taşıması ile birlikte evdeki yaşlı ve kronik hastalığı olan aile bireyleri risk altında olacaklar!

Ender görülen, çocukluk çağı ağır Koronavirüs vakaları, hastalığı taşıyan çocuk sayısının artması ile birlikte çoğalacaktır!

Pek çok çocuk ‘uzamış Koronavirüs sendromu’ denen ve aylar belki yıllar sürecek bir tablo ile karşı karşıya kalacaktır!

Nitekim bu değerlendirmeyi önceden yapan halk sağlığı uzmanları bu yıl tüm dünyada çocukluk çağı  Koronavirüs aşılama çalışmalarını hızlandırmıştır.

Avrupa ve ABD’de onlarca milyon (12 yaş üstü) çocuğa Koronavirüs aşısı yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. Bu aşıların pek çoğu ise mRNA aşısı olarak bilinen Pfizer-Biontech aşısı!

mRNA aşıları 12 yaş altı çocuklarda kullanım için henüz izin almadı. Öte yandan Biontech firması bu hafta 5 yaş üzeri aşı çalışmalarına başlayacağını açıkladı!

Çiçek ve Polio gibi pek çok ölümcül/tehlikeli hastalık özellikle 6 yaş altı çocuklara yapılan aşı kampanyaları ile dünya üzerinden silinmiştir. Küçük çocuklar çoğu zaman salgınlardaki kilit unsurdur. Kendileri ağır geçirmeseler bile, okul, kreş gibi ortamlarda hastalıklarlara yakalanarak salgınları eve taşıyabilirler. Bugüne kadar Koronavirüs salgını için bulaştırıcılık oranının 12 yaş ve üzeri çocuklarda daha yüksek olduğunu söylemekte idik. Fakat bu yaş grubu çocuklar aşılanarak büyük oranda korunduğu zaman ilkokul ve kreş çocuklarındaki bulaştırıcılık oranı hız kazanacaktır!

İşte bu gerekçeler ile pek çok ülke 12 yaş altındaki çocuklara da Koronavirüs aşılarını uygulamaya başladı!

Çin’de bugüne kadar 40 milyondan fazla çocuğa Koronavirüs aşısı yapıldı!

Şili, Güney Afrika, Filipinler, Malezya ve Kenya’da da 6 yaş ve üzeri çocuklara (Sinovac) aşı uygulaması devam ediyor !

Bu aşıların pek çoğu Sinovac aşısı olarak bilinen İnaktif Koronavirüs aşıları!

İnaktif Koronavirüs aşılarının başlangıç yaşı Çin’de 6.aya (bebeklik dönemine) kadar düştü! Bu yaş grubu ile ilgili ilk ciddi bilimsel sonuçlar (Faz 2 çalışmaları) ünlü Tıp dergisi Lancet’te yayınlandı!

Aşılanan 40 milyon çocukta ise ciddi yan etki bildirilmedi!

Bu aşılar grip aşısı üretimine benzer bir teknikle hazırlanıyor. Virüsün düşük dozlarda hastalık yapmayacak inaktif parçacıkları aşı olarak hazırlanıp uygulanıyor!

Delta gibi varyantlara etkinliği mRNA aşılarına karşı nisbeten daha düşük olsa da hastane yatışları ve yoğun bakım ihtiyaçlarını ciddi şekilde azaltıyor!

Bilinen bir teknik ile hazırlandığı için yan etkileri az, genellikle lokal ve geçici ! Virüsün kendisini içermiyor! Aşı karşıtlarının iddia ettiği gibi insan genetiği değiştirme gibi bir etkisi veya olasılığı yok!

Peki bizdeki durum nedir?

Yaz aylarının sonuna geldik! Geçen bahar tartışıyorduk, 40 derece yaz sıcaklarında Korona yaşar mı diye! Bunun doğru olmadığını gördük!

Şu andaki günlük vaka sayımız Türkiye’nin iki katı!

Herkes salgın nedeniyle ortaya çıkan kısıtlamalardan sıkıldı, ekonomi ve sosyal yaşantımızı canlandırmak istiyoruz!

Bu nedenle kişisel önlemlerimizi gevşettik!

Hal böyleyken güvenli bir ortam yaratarak Eğitimi kapatmamak üzere açmak, öğrencileri ve turistleri adamıza çekmeyi hedefliyoruz!

Öte yandan kış ayları kapıda, okullar açılıyor  grip ve benzeri virütik hastalıkların açılmanın etkisiyle bu yıl daha sık görüleceğini ön görüyoruz.

12 yaş üzeri çocukları aşılamaya başladık! Fakat kreşlerde, ilkokullarda vakalar çıkıyor, çıkmaya da devam edecek! Aileler, öğretmenler endişeli!

Böyle bir ortamda okul öncesi, ilk ve orta-öğrenime devam edecek yaklaşık 20 bin çocuğumuz için inaktif aşıların yapılması salgının kontrol edilebilmesi açısından değerlendirilmesi gereken bir yaklaşımdır!

Gerek özel, gerekse kamu hekimleri olarak okulları ziyaret ederek günler içerisinde çocuklarımızı elimizdeki inaktif Koronavirüs alışlarıyla aşılayabiliriz!

Aşı karşıtı bir arkadaş Facebook sayfasından bir yorum yapmıştı: “kendi çocuğuna yapsın da görelim bakalım” demiş!

Bilimin gösterdiği verilere dayanarak böyle bir aşı şansı ortaya çıkarsa (kendisine ve bu şekilde düşünenlere cevap olarak) EVET, KENDİLERİNİ VE AİLEMİ KORUMAK İÇİN BU AŞILARI ÇOCUKLARIMA DA YAPARIM!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.