SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rojjin Mamuk 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu

Yayın Tarihi: 07/10/21 16:16
okuma süresi: 5 dak.
DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu
A- A A+

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rojjin Mamuk 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Mamuk yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde anne sütü ve emzirme konusunda farkındalık yaratmak için her yıl emzirme haftası kutlanmaktadır. Gebeliğin sonlanarak anne ve bebeğin buluştuğu ve bebeğin anne sütü ile tanıştığı zamandan ilham alınarak yılın 40. haftası olan 1-7 Ekim tarihleri Emzirme Haftası olarak seçilmiştir. Emzirme hem anne hem de bebek için bir haktır. Doğum sonrası mümkünse ilk yarım saat içerisinde değilse en geç iki saat içerisinde başlatılması, ilk altı ay sadece anne sütü, en az iki yaşına kadar da ek besin takviyesi ile sürdürülmesi önerilmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Jinekologlar Birliği (FİGO), Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM), Uluslararası Hemşireler Konfederasyonu (ICN) gibi uluslararası kurum ve kuruluşlar ile ülkemiz Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Emzirme hakkı KKTC Kamu Görevlileri yasası (7/1979 Sayılı Yasa) ile de koruma altına alınmıştır. 

Anne sütü; bir bebeğin optimum büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli tüm sıvı, besin ve enzimleri içeren, biyoyararlılığı oldukça yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir. Anne sütünü özel kılan diğer bir özelliği ise bebeğin gereksinimine göre ayarlanmış olmasıdır. Bu özelliği sayesinde anne sütünün içeriği bebeğin ayına, emzirmenin gece veya gündüz gerçekleşmesine, emzirmenin başı ve sonuna hatta bebeğin erken doğup doğmadığına göre değişir. Doğum sonrası ilk birkaç gün boyunca gelen ve halk arasında "ağız sütü" olarak bilinen kolostrumun bebeğe yaşam boyu faydası dokunmaktadır.  Kolostrumun antikordan zengin yapısı müshil etkisi yaratması, bol miktarda büyüme faktörü ve A vitamin içermesi bebeğin rahim dışı ortama uyumunu kolaylaştırır. Bebeğin doğar doğmaz emzirilmesi ise kolostrumun ağız içinden başlayarak geçtiği tüm sindirim sistemi organlarını teflonlayarak ‘kaplayarak’ bu organlarda doğal bir koruyucu bariyer oluşturmasını sağlar. Böylece zararlı mikroorganizmaların neden olacağı pek çok enfeksiyonu önlenmiş olur.

Emzirmenin hem anne hem de bebek sağlığına dolayısıyla toplum sağlığına sayısız yararları vardır. Bebek için yararları arasında; kabızlığı önlemesi, kolaylıkla sindirilebilir olması,  alerjiye neden olmaması, bebekte obeziteyi ve insüline bağlı şeker hastalığı riskini azaltması, Solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlarının sıklığını düşürmesi, bronşial astımı azaltması, zeka puanını arttırıcı yönde etki yaratması, anne-bebek ilişkisini güçlendirmesi bulunmaktadır. Anneye faydaları arasında ise doğum sonrası rahimin toparlanmasına yardımcı olması, doğum sonu kanamayı azaltması, meme ve rahim kanserine karşı koruyucu olması, hazırlama ve ısıtma gibi ön hazırlığı olmadığı için annelere kolaylık sağlaması vb. yer almaktadır.

Emzirme, anne ve yenidoğan için koruyucu olmasının yanında sağlık yararları tartışılmaz kanıtlara dayanmaktadır. Bu nedenle içinde bulunduğumuz COVID-19 pandemisinde bebeklerin emzirilip emzirilmeyeceğine ilişkin kılavuzlar yayınlanmıştır. Avrupa Pediatri Birliği, WHO, UNISEF, Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), Uluslararası Emzirme Danışmanları Birliği (ILCA) yayınladıkları kılavuzlarda anne sütünde COVID-19’a rastlanmaması ve anne sütünün diğer hastalıkları önlemedeki üstünlüğü nedeniyle güvenli emzirme ile ilgili koruyucu el ve Solunum hijyen önlemlerinin alınarak emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesini tavsiye etmektedir. COVID-19 pozitif veya hastalık şüphesi olanlar için de anne sütü desteğinin nasıl sürdürüleceğine ilişkin protokoller belirlenmiştir. Bu nedenle gebe, lohusa veya emzikli kadınların hekim, ebe veya hemşirelerinden COVID-19 pandemisinde emzirme danışmanlığı alması ve emziren kadınların içinde bulundukları şartlara uygun protokoller ile bebeklerini anne sütünden yararlandırmaları şiddetle önerilmektedir.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.